Usein kysytyt kysymykset

Askarruttaako jokin virtsarakkoon, katetrointiin, suolen toimintaan tai esimerkiksi suolihuuhteluun liittyvä asia? Olemme keränneet tälle sivulle tyypillisiä kysymyksiä, joita näiden asioiden tiimoilta saattaa herätä.

Usein kysytyt kysymykset, virtsarakko

Virtsarakon ongelmat ja hoito

Löydä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin virtsarakon ongelmista ja niiden hoidosta. Usein kysyttyjä kysymyksiä virtsarakon ongelmista
Sulje

Usein kysytyt kysymykset

Nämä kysymykset on tarkoitettu oppaaksi tavallisimpiin kysymyksiin. Ota aina yhteys terveydenhoitoon, jos sinulla on virtsarakon ongelmia. 

Mitä virtsainkontinenssi on?

Virtsainkontinenssi on lääketieteellinen termi, joka tarkoittaa tahatonta virtsankarkailua. 

Mikä on neurogeeninen rakko? 

Neurogeeninen rakko on tila, jossa neurologinen sairaus on aiheuttanut virtsarakon toimintahäiriön.

Mitkä ovat virtsainkontinenssin oireet?

Tavallisimmat oireet ovat:

  • hallitsemattomat tai ilman virtsaamisen tarvetta tapahtuvat virtsankarkailut
  • hallitsemattomat virtsankarkailut normaalien toimintojen kuten aivastusten, yskähdysten, naurun tai fyysisen rasituksen yhteydessä
  • äkillinen kiireellinen tarve virtsata joko ennen virtsankarkausta tai sen aikana
  • yöaikainen virtsaamisen tarve kahdesti tai sitä useammin yössä (yövirtsaisuus).

Mistä virtsainkontinenssi johtuu?

Mahdollisia syitä ovat:

  • lantionpohjan lihasten heikentyminen (tavallisimmin raskauden tai synnytyksen aiheuttama)
  • ongelmat virtsarakon lihasten hallinnassa (yli- tai aliaktiivinen rakko)
  • virtsaamisongelmia aiheuttavat hermoperäiset sairaudet (esim. selkäydinvamma, MS-tauti tai selkärankahalkio)
  • laajentunut eturauhanen
  • virtsatietulehdukset
  • tyypin 2 diabetes.

Onko virtsainkontinenssi normaalia ikääntyessä?

Virtsainkontinenssi yleistyy iän mukana, mutta sitä esiintyy myös nuoremmilla. Virtsainkontinenssiin on olemassa tehokkaita hoitoja, joten sen ei tarvitse rajoittaa elämääsi missään iässä. 

Voinko elää normaalia elämää virtsainkontinenssista huolimatta?

Voiko inkontinenssia hoitaa tehokkaasti? Kerro asiasta lääkärillesi tai hoitajallesi, ja he voivat auttaa sinua löytämään ratkaisun, jonka avulla voit luottavaisesti jatkaa jokapäiväistä elämääsi ja toimia sosiaalisissa tilanteissa. 

Voiko inkontinenssia parantaa?

Useimpia inkontinenssitapauksia voidaan lievittää tai hoitaa erilaisilla menetelmillä kuten elämäntavan muutokset, lantionpohjan treenaus, virtsarakon uudelleenkoulutus, lääkitys ja leikkaus. Jos inkontinenssia ei voida hoitaa pois tai tarvitaan väliaikainen ratkaisu, ovat katetrit, virtsankerääjät (miehille) tai imukykyiset tuotteet hyvä vaihtoehto. 

Mikä on katetri?

Katetrin avulla voidaan varmistaa, että virtsarakko tyhjenee kokonaan. Se on ohut, taipuisa putki, joka viedään virtsaputken kautta virtsarakkoon virtsan poistamiseksi.

Miksi virtsarakon tyhjennys on niin tärkeää?

Jos virtsarakkosi ei tyhjene säännöllisesti, siitä voi aiheutua virstateiden tulehduksia. Nämä alkavat rakosta, mutta saattavat edetä munuaisiin ja aiheuttaa vakavia vaurioita. Jo pieni määrä virtsarakkoon jäävää virtsaa voi aiheuttaa tulehduksia. 

Voinko juoda vähemmän, jotta minun ei tarvitsisi tyhjentää rakkoani niin usein?

Ei. On tärkeää että juot riittävästi, jotta virtsaelimistösi pysyy terveenä. Suositeltava päivittäinen nesteenmäärä aikuisille on noin 1 500 ml ja kokonaisnestemäärä ruoan mukana olevat nesteet mukaan luettuna noin 3 litraa.

Mistä tiedän, että minulla on virtsatulehdus?

Virtsatietulehduksen oireet ovat vaihtelevia ja jopa huomaamattomia. Niitä ovat:

  • tumma ja voimakkaan tuoksuinen virtsa
  • verinen virtsa
  • samea virtsa
  • kuume/hikoilu
  • virtsarakon kouristukset
  • lisääntyneet lihaskouristukset raajoissa.

Jos sinulla on joku yllä olevista oireista, ota yhteys lääkäriin. 

Entä jos saan toistuvia virtsatietulehduksia?

Toistokatetrin käyttö lisää virtsatietulehdusten riskiä. Muihin katetrityyppeihin, kuten pysyvään (sisäiseen) kestokatetriin, verrattuna toistokatetrit aiheuttavat kuitenkin vähemmän virtsatietulehduksia.

Kuinka voin välttää katetroinnista aiheutuvia virtsatulehduksia?

Virtsatietulehdusten riskiä katetrien yhteydessä voi pienentää seuraavin tavoin:

  • Varmista, että kätesi ja tarvikkeet ovat puhtaat, ennen kuin aloitat katetroinnin.
  • Juo päivittäin tarpeeksi nesteitä, jotta virtsatiet huuhtoutuvat.
  • Varmista, että rakko tyhjenee täysin jokaisella katetrointikerralla.
  • Puhu lääkärin tai hoitajan kanssa katetrointitiheydestä ja parhaasta tekniikasta.

Lisätietoja

Katso opas katetroinnista.

Sulje
Usein kysyttyjä kysymyksiä suoliston ja suolen ongelmista

Suoliston ja suolen ongelmat

Löydä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin suolisto-ongelmista.

Usein kysyttyjä kysymyksiä suolisto-ongelmista
Sulje

Usein kysyttyjä kysymyksiä suoliston ja suolen ongelmista

Nämä kysymykset on tarkoitettu oppaaksi tavallisimpiin kysymyksiin. Hakeudu aina hoitoon, jos sinulla on suolisto-ongelmia. 

Kuinka suolisto toimii?

Suolisto on ruoansulatuselimistön viimeinen osa ja se jaetaan ohutsuoleen ja paksusuoleen (paksusuoli, peräsuoli ja peräaukko).  Ohutsuolen tärkein tehtävä on imeä ravinteita mahassa sulatetusta ruoasta. Paksusuolen tärkein tehtävä on imeä nestettä ja muodostaa ulostetta kaikista jäteaineista, joita keho ei voi käyttää hyväkseen. Uloste poistuu kehosta peräsuolen ja peräaukon kautta.

Mitä on ulosteen karkaaminen?

Ulosteen karkaaminen tarkoittaa, että et voi kontrolloida suolentoimintaa, mikä johtaa tahattomaan suolen tyhjentymiseen. Ulostetta voi vuotaa joko vähän, niin että alusvaatteet sotkeutuvat, tai niin paljon, että suoli tyhjenee täysin. 

Mitä on ummetus?

Oireet vaihtelevat henkilöstä toiseen, mutta yleisimpiä oireita ovat hidastuneet suolenliikkeet, turvotus, mahan kiristely ja ulostamiseen kuluva tavallista pidempi aika. 

Mitkä ovat suolisto-ongelmien syyt?

Suolisto-ongelmien syynä voivat olla erilaiset sairaudet – jotkut niistä ovat suhteellisen vaarattomia ja jotkut vakavampia. Tavallisimmat neurogeeniset syyt ovat selkärankavamma, MS-tauti ja selkärankahalkio. Ei-neurogeenisiä syitä ovat esimerkiksi synnytyksen yhteydessä tapahtuneet vammat (sulkijalihaksen vahingoittuminen), syöpäsairaus suolessa tai peräsuolessa tai suoliston tulehdustaudit. Tämä lista ei ole täydellinen.

Mitä neurogeeninen suoli tarkoittaa?

Neurogeeninen suoli kuvaa suolen toimintaa ohjaavan hermoston toiminnan puutetta, mikä johtaa siihen, että suoli ei toimi normaalisti. Vaikutus suolen toimintaan riippuu siitä, mistä kohdin selkäydin on vaurioitunut.

Kuinka suolisto-ongelmat voivat vaikuttaa elämäntyyliini?

Ulosteen karkaaminen ja ummetus voivat olla erittäin epämukavia, ja niillä on myös merkittävä vaikutus elämänlaatuumme. Usein toistuvan epämiellyttävän olon ja turvotuksen lisäksi saatat olla huolissasi suolen tahattomasta tyhjenemisestä yleisellä paikalla. Sen vuoksi on tärkeää löytää tapa, jolla voit pitää huolta suolestasi.

Mitä voin tehdä suolisto-ongelmieni hallitsemiseksi?

Suolen ongelmia voi helpottaa usein ruokavalion muutoksella, mutta vaivaan löytyy myös erityyppisiä lääkkeitä. Suolihuuhtelua voidaan käyttää ulosteen karkaamisen ja ummetuksen ehkäisemiseen.

 

Lisätietoja

Lue lisää Peristeen® Plus-suolihuuhtelusta ennustettavaan suolen hallintaan.

Sulje
Usein kysyttyjä kysymyksiä suolihuuhtelusta

Suolihuuhtelu

Löydä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin suolihuuhtelusta.


Usein kysyttyjä kysymyksiä suolihuuhtelusta
Sulje

Usein kysyttyjä kysymyksiä suolihuuhtelusta

Nämä kysymykset on tarkoitettu oppaaksi tavallisimpiin kysymyksiin. Ota aina yhteys terveydenhoitoon, ennen kuin aloitat suolihuuhtelut. 

Mitä suolihuuhtelu on?

Suolihuuhtelussa vesi johdetaan suolistoon peräsuolikatetrilla. Vesi stimuloi suolen toimintaa ja huuhtoo pois ulosteet tyhjentäen suolen loppuosan. On tärkeää tehdä suolihuuhtelu säännöllisesti ummetuksen ja ulosteen karkaamisen välttämiseksi. Lue lisää Coloplastin Peristeen®-suolihuuhtelujärjestelmästä. 

Mistä voin ostaa Peristeen®-tuotteita?

Peristeen on reseptituote – ota yhteys lääkäriin. Ennen suolihuuhteluiden aloittamista on tärkeää, että olet keskustellut erikoislääkärin tai hoitajan kanssa siitä, kuinka se tehdään sekä olet saanut tuotteen käyttöohjeet. 

Kuinka usein suolihuuhtelu on tehtävä?

Useimmat tekevät suolihuuhtelun päivittäin. Säännölliseen rutiiniin pääsemiseen kuluu yleensä noin 3 kk. Kun suoli toimii säännöllisesti, voi riittää, että teet suolihuuhtelun joka toinen päivä. Ajan ja kokemuksen myötä löydät sinulle parhaiten sopivan tavan. On tärkeää tehdä suolihuuhtelu säännöllisesti ummetuksen ja ulosteen karkaamisen välttämiseksi. Kysy neuvoa lääkäriltäsi tai sairaanhoitajaltasi.

Mihin aikaan päivästä suolihuuhtelu on parasta tehdä?

Yritä löytää rutiini, jossa teet suolihuuhtelun aina samoihin aikoihin. Syöminen ja juominen auttavat suolen luonnollista toimintaa, joten noin 30 minuuttia aterian jälkeen on yleensä hyvä hetki. Älä kuitenkaan pelkää tehdä pieniä muutoksia päivän ohjelmasi mukaan.

Voinko matkustaa suolihuuhtelulaitteen kanssa?

Kyllä. Muista ottaa mukaan myös runsaasti kertakäyttöisiä katetreja, koska niitä ei ehkä ole myytävänä kaikkialla. Jos käytät suolihuuhtelua ulkomailla, käytä pullotettua tai jäähdytettyä keitettyä vettä, jos vesijohtoveden juominen ei ole turvallista. Muista, että elimistön tottuminen uuteen rutiiniin voi kestää hieman eri aikavyöhykkeillä. Saatat myös syödä erilaisia ruokia, mikä voi vaikuttaa suolen toimintaan.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos ulosteen karkailu jatkuu huuhteluiden välillä?

Jos sinulla ilmenee ulosteen karkaamista huuhteluiden välillä, se saattaa johtua suolen epätäydellisestä tyhjenemisestä johtuen ummetuksesta tai kovasta ulosteesta. Toisaalta saatat käyttää liikaa vettä huuhtelussa. Pyydä apua lääkäriltä tai sairaanhoitajalta suoliston hoitosuunnitelmaan. Peristeen®-anaalitamponi saattaa auttaa, jos ongelma jatkuu. 

Sulje
Usein kysyttyjä kysymyksiä MS-taudista sekä suolen toimintaan ja virtsarakkoon liittyvistä ongelmista

MS-tautiin liittyvät virtsarakon ja suolen ongelmat

Löydä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin MS-taudista ja suolen toimintaan ja virtsarakkoon liittyvistä ongelmista. Usein kysyttyjä kysymyksiä MS-taudista
Sulje

Usein kysytyt kysymykset

Nämä kysymykset on tarkoitettu oppaaksi tavallisimpiin kysymyksiin. Hakeudu aina hoitoon, jos sinulla on virtsarakon tai suolen ongelmia. 

Mitkä niiden oireet ovat? 

Yleisimpiä MS-taudin oireita ovat: 

  • virtsainkontinenssi
  • virtsaumpi
  • ulosteinkontinenssi
  • fyysiset rajoitteet 
  • väsymys 
  • kognitiiviset häiriöt. 

On kuitenkin epätodennäköistä, että MS-tautia sairastavalla esiintyy kaikkia näitä oireita, ja ne vaikuttavat eri tavalla eri ihmisiin riippuen mistä kohdasta ja missä määrin hermot ovat vaurioituneet.

Voidaanko MS-tautia hoitaa?

MS-taudin oireiden lievittämiseen on useita hoitoja. Tietyt lääkkeet mahdollisesti hidastavat taudin etenemistä (tautia modifioivat lääkkeet). Hoidon valinta on täysin yksilöllistä. Tiettyjen MS-taudin komplikaatioiden, kuten virtsarakon ja suolen ongelmien hoitoon on myös menetelmiä. 

Miksi MS-tauti aiheuttaa virtsarakon ongelmia?

Virtsarakkoa, joka varastoi virtsaa, ohjaa hermojärjestelmä. Koska MS-tauti vahingoittaa hermoja, se saattaa vaikuttaa myös virtsarakon toimintaan. Jotkut tuntevat tarvetta virtsata useammin tai virtsaamisen tarve on äkillistä, kun taas toisilla on vaikeuksia tyhjentää rakko. Joillakin MS-taudista kärsivillä saattaa esiintyä ajoittaista virtsainkontinenssia. 

Kuinka virtsarakon ongelmia voidaan hoitaa? 

Tiettyjä menetelmiä voidaan käyttää virtsarakon ongelmien hoitamiseen, mukaan lukien katetrit, virtsankerääjät (miehillä) ja imukykyiset tuotteet, kuten tippasuojat ja vaipat.

Miksi MS-tauti aiheuttaa suolen ongelmia?

Peräsuolen hermopäätteet viestittävät ulostamisen tarpeesta, kun uloste kulkeutuu peräsuoleen. MS-taudista kärsivillä tämä viesti saattaa hävitä tai saapua vaillinaisena, mikä lisää suoliston ongelmia, kuten ummetusta, ulosteen karkaamista tai molempia. Tietyt MS-tautiin määrättävät lääkkeet saattavat myös lisätä ummetuksen todennäköisyyttä. 

Kuinka suolen ongelmia voidaan hoitaa?

Suolen ongelmia ovat ummetus ja ulosteen karkaaminen. Suolen ongelmia voi helpottaa usein ruokavalion muutoksella, mutta vaivaan löytyy myös erityyppisiä lääkkeitä. Suolihuuhtelua voidaan käyttää ulosteen karkaamisen ja ummetuksen ehkäisemiseen.

Lisätietoja

Oikean tekniikan noudattaminen ja hydrofiilipinnoitteella käsitellyn katetrin käyttö saattaa myös auttaa vähentämään virtsatietulehdusten määrää. Tuotteet, jotka voivat auttaa sinua virtsarakon ongelmien hoidossa:

Sulje
Usein kysyttyjä kysymyksiä selkärankahalkiosta

Selkärankahalkio ja rakon sekä suolen ongelmat

Löydä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin selkärankahalkiosta sekä suolen toimintaan ja virtsarakkoon liittyvien ongelmien hoidosta lapsilla. Usein kysyttyjä kysymyksiä selkärankahalkiosta
Sulje

Usein kysytyt kysymykset

Nämä kysymykset on tarkoitettu oppaaksi tavallisimpiin kysymyksiin. Ota aina yhteyttä terveydenhoidon ammattilaiseen selkäydinvammoissa. 

Virtsarakon toiminnan hallinta

Miksi selkärankahalkio aiheuttaa virtsarakon ongelmia?

Virtsarakkoa, joka varastoi virtsaa, ohjaa hermojärjestelmä. Selkärankahalkio saattaa vaikuttaa myös virtsarakon toimintaan, koska selkärankahalkio vahingoittaa hermoja. Jotkut tuntevat tarvetta virtsata useammin tai virtsaamisen tarve on äkillistä, toisilla ilmenee virtsan karkailua, kun taas toisilla on vaikeuksia tyhjentää rakko.

Kuinka virtsarakon ongelmat vaikuttavat lapseni terveyteen?

Jos lapsen rakkoa ei tyhjennetä säännöllisesti, lapselle voi aiheutua tulehduksia. Tulehdukset alkavat virtsarakosta, mutta voivat edetä munuaisiin ja aiheuttaa munuaisvaurioita. Jo pieni määrä virtsarakkoon jäävää virtsaa voi aiheuttaa tulehduksia. Toisaalta, jos lapsesi ei voi kontrolloida virtsaamisen tarvetta, virtsaa voi karata tahattomasti. Lapsesi virtsarakon ongelmien hallinta auttaa häntä pysymään terveenä ja kasvamaan itsevarmaksi. Keskustele terveydenhoidon ammattilaisen kanssa lapsesi virtsarakon hoidosta.

Mikä on katetri?

Katetri on ohut, taipuisa putki, joka viedään virtsaputken kautta virtsarakkoon virtsan poistamiseksi.

Mitä on toistokatetrointi?

Toistokatetrointi on tehokas virtsarakon toiminnan hallintatekniikka, joka perustuu virtsarakon säännölliseen ja täydelliseen tyhjentämiseen steriilillä katetrilla. Edellytyksenä on perusteellinen käsien peseminen ja hyvä henkilökohtainen hygienia. Lasta auttavan vanhemman, itse lapsen tai molempien on kotioloissa käytettävä steriiliä menetelmää.
Tarvittaessa toistokatetrointi aloitetaan tavallisesti välittömästi syntymän jälkeen munuaisvaurion estämiseksi. Alkuun vanhempien on huolehdittava toimenpiteestä, mutta lapsen kasvaessa vastuun tulisi siirtyä hänelle itselleen. 

Voinko käyttää lapselleni aikuisten katetreja?

Katetreja on saatavilla eri kokoisina ja pituisina, mukaan lukien lasten kokovaihtoehtoina, jotka ovat erityisesti lapsille suunniteltuja.

Kuinka usein minun pitäisi tyhjentää lapseni virtsarakko katetrilla?

Lääkäri tai hoitaja aloittaa laatimalla lapsellesi virtsarakon tyhjennysaikataulun. Virtsarakko tyhjennetään tavallisesti 4–6 kertaa päivässä. Sinun ei tarvitse tyhjentää lapsesi virtsarakkoa yöllä, jos se on tehty juuri ennen nukkumaan menemistä.

Aiheuttaako se lapselleni kipua?

Ei. Lapsesi saattaa tuntea hieman painetta katetrin liukuessa sisään. Jos lapsesi ei tunne oloaan mukavaksi tai katetrin sisäänvieminen on vaikeaa, pidä pieni tauko. Pyydä lastasi rentoutumaan hengittämällä syvään tai yskäisemällä. Kerro lääkärillesi tai hoitajallesi, jos katetrointi on lapsellesi kivuliasta.

Voinko tyhjentää lapseni virtsarakon vain aamulla ja illalla?

Et. Sinun tulisi noudattaa lääkärin antamaa aikataulua. Yleensä rakko tulisi tyhjentää vähintään 4–6 kertaa päivässä. Voinko antaa lapselleni vähemmän juotavaa, jotta minun ei tarvitsisi tyhjentää hänen virtsarakkoaan niin usein? Et. On erittäin tärkeää, että lapsesi juo tarpeeksi. Näin virtsanerityselimet pysyvät puhtaina ja terveinä. 

Mitä jos virtsa on sameaa tai tummaa ja haisee erikoiselle?

Lapsellasi voi olla tulehdus. Kerro asiasta lääkärillesi tai hoitajallesi.

Mitä jos katetrissa on verta, kun vedän sen ulos?

Pienet veripisteet katetrissa ovat normaalia. Jos niitä on vähän eikä lapsesi tunne kipua, sinun ei tarvitse huolestua. Jos katetrointi aiheuttaa verenvuotoa tai katetrointi on lapsellesi kivuliasta, kerro siitä lääkärille tai hoitajalle. 

 

Suolen toiminnan hallinta
Mitä suolihuuhtelu on?

Suolihuuhtelussa vesi johdetaan suolistoon peräsuolikatetrilla. Vesi stimuloi suolen toimintaa ja huuhtoo pois ulosteet tyhjentäen suolen loppuosan. Ennen suolihuuhtelun aloittamista sinun tulisi aina keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa saadaksesi asianmukaiset ohjeet. 

Minkä ikäisenä lapseni voi aloittaa suolihuuhtelun käytön?

Lapsesi voi aloittaa suolihuuhtelun 3 vuoden iässä. Suolihuuhtelua ei suositella alle 3-vuotiaille lapsille.Lue lisää Coloplastin Peristeen®-suolihuuhtelujärjestelmästä.

Kuinka lapseni voi aloittaa suolihuuhtelun käytön?

Jotta lapsesi voisi aloittaa suolihuuhtelun, sinun on saatava resepti lääkäriltä. Ennen suolihuuhteluiden aloittamista on tärkeää, että olet keskustellut terveydenhoidon ammattilaisen kanssa suolihuuhtelumenetelmästä, ja sinä ja lapsesi olette saaneet perusteellisen ohjeistuksen terveydenhoidon ammattilaiselta ennen tuotteen käyttämistä.

Jos käytät suolihuuhtelua, voitko silti käydä lomamatkoilla? 

Kyllä, mutta muista ottaa mukaan suolihuuhtelupakkaus ja runsaasti kertakäyttöisiä katetreja. Niitä ei ehkä ole myytävänä kaikkialla. Jos käytät suolihuuhtelupakkausta ulkomailla, käytä pullotettua tai jäähdytettyä keitettyä vettä, jos vesijohtoveden juominen ei ole turvallista. Muista, että lapsesi elimistön tottuminen uuteen rutiiniin voi kestää hieman eri aikavyöhykkeillä. Erilaiset ruoat saattavat myös vaikuttaa suolen toimintaan.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos lapseni ulosteen karkailu jatkuu huuhteluiden välillä?

Jos lapsellasi ilmenee ulosteen karkaamista huuhteluiden välillä, se saattaa johtua suolen epätäydellisestä tyhjenemisestä ummetuksen tai kovan ulosteen vuoksi. Toisaalta huuhtelussa saatetaan käyttää liikaa vettä. Pyydä apua lääkäriltä tai sairaanhoitajalta suoliston hoitosuunnitelmaan. Peristeen®-anaalitamponi saattaa auttaa, jos ongelma jatkuu.

Lisätietoja

Lue lisää usein kysyttyjä kysymyksiä virtsarakon ongelmista. Lue lisää suolen ongelmista.

Sulje
Usein kysyttyjä kysymyksiä selkäydinvammasta sekä virtsarakon ja suolen ongelmista

Selkäydinvamma ja rakon sekä suolen ongelmat

Löydä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin selkäydinvammasta sekä suolen toimintaan ja virtsarakkoon liittyvien ongelmien hoidosta. Usein kysyttyjä kysymyksiä selkäydinvammasta
Sulje

Usein kysytyt kysymykset

Nämä kysymykset on tarkoitettu oppaaksi tavallisimpiin kysymyksiin. Ota aina yhteyttä terveydenhoidon ammattilaiseen selkäydinvammoissa. 

Mitä selkäydinvamma tarkoittaa?

Selkäydinvamma on yleistermi selkäytimen vaurioiden kuvaamiseen. Tyypillisesti vamman aiheuttaa murtuneet luut niskassa tai selässä, jotka painavat selkäydintä. 

Mikä aiheuttaa selkäydinvamman?

Selkäydinvamma aiheutuu yleensä tapaturmasta, kuten auto-onnettomuudesta, kaatumisesta, väkivallasta tai urheilutapaturmista. Se saattaa kuitenkin myös aiheutua selkäytimen tulehduksesta ja tietyistä sairauksista, kuten MS-taudista ja selkärankahalkiosta. 

Kuinka voin parantaa päivittäistä elämääni?

Vaikka useimmat selkäydinvammat ovatkin pysyviä, fysioterapialla ja kuntoutuksella voidaan usein saavuttaa tiettyä parantumista. Selkäydinvammasta kärsivien auttamiseksi on saatavilla useita menetelmiä, joiden avulla he voivat elää mahdollisimman täysipainoista ja aktiivista elämää hallitsemalla komplikaatioita, kuten virtsarakon, suolen tai sukupuolielinten hallinnan häviämistä. 

Miksi selkäydinvamma aiheuttaa virtsarakon ongelmia?

Virtsarakkoa, joka varastoi virtsaa, ohjaa hermojärjestelmä. Selkäydinvamma aiheuttaa usein rakkoa ohjaavien hermojen vaurioitumisen, jonka tuloksena rakon toiminta häiriytyy. Jotkut tuntevat tarvetta virtsata useammin tai virtsaamisen tarve on äkillistä, toisilla ilmenee virtsan karkailua, kun taas toisilla on vaikeuksia tyhjentää rakko. 

Miksi selkärankahalkio aiheuttaa suolen ongelmia?

Suolta ohjaa hermojärjestelmä. Selkäydinvamma aiheuttaa usein suolta ohjaavien hermojen vaurioitumisen, ja tuloksena suolen toiminta häiriytyy. 

Lisätietoja

Lue lisää usein kysyttyjä kysymyksiä virtsarakon ongelmista. Lue lisää suolen ongelmista

Sulje
Sulje

Tilaa ilmaisia näytteitä

Kiitos!

Näytetilauksesi on nyt lähetetty

Katso työpöytäversio