Virtsainkontinenssin sosiaaliset vaikutukset
Useimmat lapset, joilla on selkärankahalkio, eivät pysty tyhjentämään virtsarakkoaan normaalilla tavalla. Lapsesi ei ehkä pysty kontrolloimaan virtsaamistaan, eikä hän välttämättä kykene tyhjentämään virtsarakkoaan kokonaan. Inkontinenssilla on myös sosiaalisia vaikutuksia sekä lapseen että koko perheeseen.
Lapsen kohdalla inkontinenssi voi johtaa sosiaaliseen häpeään ja syrjäytymiseen kaveripiiristä, jos hän esimerkiksi jää yökyläilyjen ja luokkaretkien ulkopuolelle. He eivät välttämättä myöskään pysty käyttämään muodikkaita vaatteita, jos he käyttävät vaippoja, mikä rajoittaa ja syrjäyttää heitä edelleen. Ahdistus ja arvottomuuden tunne saattavat olla yleisiä inkontinenssista kärsivillä lapsilla ja nuorilla. Vanhempien osalta päivittäisten toimien suunnitteleminen on tärkeää, mutta he saattavat myös osaltaan tuntea ahdistusta ja häpeää.
Miksi virtsarakon tyhjentäminen on niin tärkeää?
Virtsa on elimistön ylimääräistä vettä ja jätteitä. Virtsa muodostuu munuaisissa (1), josta se kulkeutuu virtsarakkoon (2). Virtsa poistuu virtsarakosta virtsaputkea (3) pitkin.
Jos lapsen rakkoa ei tyhjennetä säännöllisesti, lapselle voi aiheutua tulehduksia. Nämä alkavat virtsarakosta, mutta saattavat edetä munuaisiin ja aiheuttaa vakavia vaurioita – joskus jopa kuoleman. Jo pieni määrä virtsarakkoon jäävää virtsaa voi aiheuttaa tulehduksia. Yleensä rakko tulisi tyhjentää vähintään 4–6 kertaa päivässä.
Lapsen virtsarakon tyhjentäminen katetrin avulla
Katetrointi tarkoittaa, että virtsarakko tyhjennetään ohuen ka
tetriksi kutsutun muoviputken avulla, mikä on helppo ja kivuton tapa auttaa lastasi virtsaamaan. Katetri viedään varovasti virtsaputkeen, mistä virtsa poistuu tyhjentäen virtsarakon. Tämä tehdään vähintään 4–6 kertaa päivässä. Sinun on autettava lastasi tyhjentämään rakkonsa, kunnes hän on noin 5-vuotias. Vaikka alkuun se saattaakin vaikuttaa hankalalta, useimmat tottuvat siihen pian.