Johdanto selkärankahalkioon

Selkärankahalkion latinankielinen nimi spina bifida tarkoittaa haljennutta selkärankaa

Selkärankahalkion esittely

Selkärankahalkion latinankielinen nimi spina bifida tarkoittaa haljennutta selkärankaa, ja se on seurausta selkärangan viasta, joka kehittyy ennen lapsen syntymää. Selkärangan vaurio saattaa heikentää liikkuvuutta ja vaikuttaa myös virtsarakon ja suolen toimintaan. Lue lisää selkärankahalkiosta
Sulje

Selkärankahalkion esittely

Selkärankahalkion vakavuus riippuu selkärangan kohdasta, missä vaurio sijaitsee, aukon koosta, peittääkö aukkoa iho ja onko halkio vaikuttanut selkäydinhermoihin. Selkärankahalkion yksittäiset ominaisuudet voivat vaihdella, mutta yleensä pienet luut (nikamat), jotka muodostavat selkärangan, eivät ole täysin kehittyneitä, ja niiden välissä saattaa olla rakoja. Vakavissa tapauksissa yksi tai useampi nikama saattaa puuttua, jolloin selkäydin on paljaana. Hermovaurio tarkoittaa, että virtsarakon ja suolen toimintaa ohjaavat hermot ovat vahingoittuneet.

Yleisimmät selkärankahalkion tyypit

Vakavimmasta vähiten vakavaan, yleisimmät selkärankahalkion tyypit ovat:

 • myelomeningoseele
 • meningoseele
 • piilohalkio

myelomeningoseele

meningoseele

piilohalkio 


myelomeningoseele

meningoseele

Myelomeningoseeleessä alaraajojen halvaus on todennäköinen ja virtsarakon ja suolen toiminta on heikentynyt 80 %:ssa tapauksista. Se muodostuu, kun vaurioitunut selkäydin ja hermot tunkeutuvat ulos selkärangan halkiosta selkäydintä ympäröivien selkäydinkalvojen ja aivoselkäydinnesteen kanssa.

 

Meningoseelessä selkäydinkalvot pullistuvat selkäydinkanavasta aukkoon muodostaen aivoselkäydinnesteen täyttämän kohjun. Yleensä meningoseeleen liittyy vähäisempää toimintakyvyttömyyttä kuin myelomeningoseeleen, mutta virtsarakon ja suolen ongelmat ovat mahdollisia.

Piilohalkio on melko yleinen, se voi olla jopa yhdellä kymmenestä. Useimmilla sairaus on täysin oireeton. Kuitenkin noin yhdessä tapauksessa tuhannesta selkäydin saattaa olla puristuneena selkärangan luiden väliin vaurioituneella alueella. Joitain oireita saattaa ilmetä lapsuudessa, kuten virtsarakon ja suolen ongelmia tai kipua jaloissa. 

Selkärankahalkion estäminen

Selkärankahalkioisina syntyvien lasten määrä on laskussa, koska yhä useammat naiset käyttävät foolihappolisää hedelmöittymisen jälkeen, ja seurantaohjelmien avulla tilan tunnistaminen on mahdollista raskauden alkuvaiheessa.

Sulje

Selkärankahalkio ja rakon ongelmat

Lue lisää selkärankahalkiosta ja virtsarakon ongelmista

Selkärankahalkio ja virtsarakon ongelmat

Lapsilla, joilla on syntyessään selkärankahalkio, on yleensä jonkin asteista virtsarakon ja suolen inkontinenssia riippumatta, millä tasolla selkärangassa vaurio on. Lue lisää selkärankahalkiosta ja virtsarakon ongelmista
Sulje

Selkärankahalkio ja virtsarakon ongelmat

Useimmilla lapsilla, joilla on selkärankahalkio, ilmenee myös virtsarakon vajaatoimintaa, jota kutsutaan neurogeeniseksi rakoksi, mikä tarkoittaa virtsarakon hallinnan heikkenemistä. Neurogeeninen rakko voi johtaa reflektoriseen rakkoon tai velttoon rakkoon, ja siksi lapset, joilla on selkärankahalkio, tarvitsevat hyvän virtsarakon hoito-ohjelman.

Veltto virtsarakko

Yleisin virtsarakon toimintahäiriön tyyppi on veltto virtsarakko. Veltto rakko venyy äärimmilleen niin, että sinne kertyy erittäin suuria määriä virtsaa ennen tyhjentymistä. Virtsarakko voi venyä niin, että sinne kertyy jopa 2000 ml virtsaa, mikä voi johtaa virtsan karkaamiseen. Selkärankahalkion yhteydessä velttoon virtsarakkoon yhdistyy virtsarakon sulkijalihas, joka ei avaudu virtsaputkeen.

Reflektorinen virtsarakko

Tällöin virtsarakko on erittäin jäykkä, eikä se pysty venymään ja keräämään normaalia määrää virtsaa. Tämän lisäksi virtsarakko ei välttämättä tyhjene kunnolla, mikä lisää virtsatietulehduksen riskiä jäännösvirtsan toimiessa bakteerien kasvualustana.

Tyypillisiä reflektorisen rakon oireita ovat:

 • tarve tyhjentää rakkoa usein
 • hallitsematon virtsan karkaaminen
 • spontaani tyhjentyminen.
Sulje
Virtsarakosta huolehtiminen ja selkärankahalkio

Virtsarakon ongelmien hoito

Inkontinenssi on monitahoinen vaiva, johon liittyy sekä fyysisiä että sosiaalisia elementtejä. Vanhemmille arkipäivän toimet, kuten kaupassa käyminen tai matkustaminen julkisilla kulkuneuvoilla, saattavat vaatia huolellista suunnittelua niin, että matkan varrella on aina vessa. Kuinka pitää huolta virtsarakon toiminnasta
Sulje

Virtsarakon ongelmien hoito

Virtsainkontinenssin sosiaaliset vaikutukset

Useimmat lapset, joilla on selkärankahalkio, eivät pysty tyhjentämään virtsarakkoaan normaalilla tavalla. Lapsesi ei ehkä pysty kontrolloimaan virtsaamistaan, eikä hän välttämättä kykene tyhjentämään virtsarakkoaan kokonaan. Inkontinenssilla on myös sosiaalisia vaikutuksia sekä lapseen että koko perheeseen.

Lapsen kohdalla inkontinenssi voi johtaa sosiaaliseen häpeään ja syrjäytymiseen kaveripiiristä, jos hän esimerkiksi jää yökyläilyjen ja luokkaretkien ulkopuolelle. He eivät välttämättä myöskään pysty käyttämään muodikkaita vaatteita, jos he käyttävät vaippoja, mikä rajoittaa ja syrjäyttää heitä edelleen. Ahdistus ja arvottomuuden tunne saattavat olla yleisiä inkontinenssista kärsivillä lapsilla ja nuorilla. Vanhempien osalta päivittäisten toimien suunnitteleminen on tärkeää, mutta he saattavat myös osaltaan tuntea ahdistusta ja häpeää.

Miksi virtsarakon tyhjentäminen on niin tärkeää?

Virtsa on elimistön ylimääräistä vettä ja jätteitä. Virtsa muodostuu munuaisissa (1), josta se kulkeutuu virtsarakkoon (2). Virtsa poistuu virtsarakosta virtsaputkea (3) pitkin.

Jos lapsen rakkoa ei tyhjennetä säännöllisesti, lapselle voi aiheutua tulehduksia. Nämä alkavat virtsarakosta, mutta saattavat edetä munuaisiin ja aiheuttaa vakavia vaurioita – joskus jopa kuoleman. Jo pieni määrä virtsarakkoon jäävää virtsaa voi aiheuttaa tulehduksia. Yleensä rakko tulisi tyhjentää vähintään 4–6 kertaa päivässä.

Lapsen virtsarakon tyhjentäminen katetrin avulla

Katetrointi tarkoittaa, että virtsarakko tyhjennetään ohuen ka

tetriksi kutsutun muoviputken avulla, mikä on helppo ja kivuton tapa auttaa lastasi virtsaamaan. Katetri viedään varovasti virtsaputkeen, mistä virtsa poistuu tyhjentäen virtsarakon. Tämä tehdään vähintään 4–6 kertaa päivässä. Sinun on autettava lastasi tyhjentämään rakkonsa, kunnes hän on noin 5-vuotias. Vaikka alkuun se saattaakin vaikuttaa hankalalta, useimmat tottuvat siihen pian.

Sulje

Selkärankahalkio ja suolen ongelmat

Lue lisää selkärankahalkiosta ja suolen ongelmista

Selkärankahalkio ja suolen ongelmat

Hermovauriosta johtuen selkärankahalkiosta kärsivien saattaa olla vaikea tiedostaa, milloin heidän suolensa on täynnä, ja näin ollen heidän on usein vaikea hallita ulostamista. Tämä voi aiheuttaa ulosteen karkaamista, ummetusta tai molempien yhdistelmän. Lue lisää selkärankahalkiosta ja suolen ongelmista
Sulje

Selkärankahalkio ja suolen ongelmat

Useimmilla henkilöillä, joilla on selkärankahalkio, ilmenee myös virtsarakon vajaatoimintaa, jota kutsutaan neurogeeniseksi rakoksi. Suolen tyhjentämisen tarvetta ja ulosteen liikkumista ohjaavat selkäytimen hermot, jotka saattavat olla vaurioituneita selkärankahalkion vuoksi. Tämä tarkoittaa, että ulosteen karkaamista esiintyy noin 90 %:lla selkärankahalkiotapauksista. Neurogeeninen suoli saattaa aiheuttaa myös ummetusta.

Ulosteen karkaaminen

Selkärankahalkio ja ulosteen karkaamisen oireet:

 • ei tuntoa peräaukossa tai peräsuolessa
 • ei tunnetta ulostamisen tarpeesta
 • peräaukon pitäminen suljettuna ei onnistu. 

Tämä aiheuttaa jatkuvaa ulosteen karkaamista peräsuolesta ja epämiellyttäviä hajuja. Lisäksi selkärankahalkiosta kärsivillä on usein iho-ongelmia, ja he karttavat sosiaalisia tilanteita ystäviensä kanssa.

Ummetus

Selkärankahalkio ja ummetuksen oireet:

 • tunto on tallella, mutta ulostetta ulos työntävät lihakset eivät toimi
 • kovat ja kuivat ulosteet 
 • ulostaminen on kivuliasta ja vaikeaa
 • vessassa käymiseen kuluu paljon aikaa

ummetukseen liittyy tyypillisesti epämiellyttäviä sivuvaikutuksia, kuten turvotusta, epämukavuutta ja vaikeita vatsakipuja. 

Lisätietoja

Tuotteita, jotka voivat auttaa suolen ongelmien hoidossa: 

Lue lisää siitä, kuinka pidät huolta suolestasi

Sulje
Selkärankahalkio ja suolesta huolehtiminen

Suoliston ongelmien hoito

Useimmat lapset, joilla on selkärankahalkio, ovat riippuvaisia vanhempiensa avusta suolen tyhjentämisessä. On tärkeää löytää luotettava ratkaisu suolen ongelmien ehkäisemiseksi. Suolihuuhtelu on siihen tehokas tapa. Kuinka pitää huolta suoliston toiminnasta
Sulje

Suoliston ongelmien hoito

Suolihuuhtelu on tehokas tapa tyhjentää suoli. Jos teet sen säännöllisesti, se saa lapsesi tuntemaan olonsa mukavammaksi ja ehkäisee ongelmia, kuten ulosteen karkaamista ja ummetusta.

Mitä suolihuuhtelu on?

Suolihuuhtelussa vesi johdetaan suoleen suolihuuhtelulaitteella. Vesi stimuloi suolta ja huuhtoo pois ulosteet. Huuhtelu kestää noin 30–45 minuuttia. Kun huuhtelurutiiniin on päästy, suoli on huuhtelun jälkeen puhdas ja tyhjä vähintään yhden päivän.

Tehtäväsi vanhempana

Kunnes lapsi oppii hallitsemaan tyhjentämään suolensa itse, on varmistettava, että huuhtelu tehdään oikein ja turvallisesti. Luokaa hyvä, säännöllinen rutiini, joka toimii, ja kannusta lastasi olemaan kiinnostunut toimenpiteestä. Lapsesi on opittava tekemään se itse, kun hän kasvaa. 
Jos huuhtelua ei tehdä säännöllisesti, lapsesi saattaa tuntea olonsa epämukavaksi ja kärsiä ummetuksesta, tulehduksista ja/tai ulosteen karkaamisesta:

 • Ummetus on erittäin epämiellyttävää. Se aiheuttaa vatsakipuja, saattaa vaikuttaa ruokahaluun ja aiheuttaa peräaukkoa ympäröivän ihon ärtymistä.
 • Virtsatietulehdukset ovat ummetuksen yleinen sivuvaikutus.
 • Ulostetta karkaa, kun suoli on liian täynnä ummetuksen vuoksi.

Kakkapeli

Coloplastin Kakkapeli on tarkoitettu lapsille suolihuuhtelun opettelemiseen. Kun tunnet, että lapsesi on valmis, voit alkaa käyttämään tätä peliä suolihuuhtelun opettamisessa. Kysy lisätietoja lääkäriltä tai hoitajalta.

Lisätietoja

Tuotteita, jotka voivat auttaa suolen ongelmien hoidossa: 

 

Usein kysytyistä kysymyksistä löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin selkärankahalkiosta sekä suoliston ongelmista.

Sulje
Sulje

Tilaa ilmaisia näytteitä

Kiitos!

Näytetilauksesi on nyt lähetetty

Katso työpöytäversio