Johdanto MS-tautiin

Opi lisää MS-taudista

Mikä MS-tauti on?

MS-tauti on rappeuttava sairaus, joka vaikuttaa keskushermostoon (aivojen ja selkäytimen viestintään). Tämä voi häiritä elimistön kognitiivista ja muuta toimintaa, kuten virtsarakon ja suolen hallintaa. Opi lisää MS-taudista
Sulje

Johdanto MS-tautiin

MS-tauti (multippeliskleroosi) on tulehdussairaus, jossa aivojen ja selkäytimen hermosolujen eristävät tupet ovat vahingoittuneet. Skleroosi tarkoittaa arpeutumista, ja multippeli viittaa siihen, että arpeutumista saattaa esiintyä useissa kohdissa aivoissa ja selkäytimessä.

Keskushermosto 

Useista hermokimpuista muodostuva keskushermosto välittää viestejä selkäytimen ja aivojen sekä muiden ruumiinosien välillä. Hermokimppuja suojaa myeliinituppi, joka eristää niitä ja varmistaa, että niiden kuljettama viesti, hermoimpulssi, kulkee nopeasti ja oikein. MS-tautia sairastavilla hermokimppuja ympäröivä myeliinituppi vahingoittuu tai arpeutuu. Tämä häiritsee viestien kulkemista hermossa ja voi häiritä useita elimistön toimintoja. 

MS-tauti voi aiheuttaa seuraavia häiriöitä:

 • virtsarakon ja suolen oireet 
 • fyysiset rajoitteet 
 • väsymys 
 • kognitiiviset häiriöt. 

MS-tautia on neljää tyyppiä, jotka määritellään oireiden esiintymisen mukaan. Nämä ovat: 

 • relapsoiva remittoiva
 • ensisijainen etenevä 
 • toissijainen etenevä
 • hyvänlaatuinen. 

MS-tautia sairastaa noin 12 000 suomalaista. Se on Suomessa nuorten aikuisten yleisin vakava neurologinen sairaus. Diagnoosi tehdään tavallisesti noin 20–50-vuotiaana. Sairastuminen alle 16 tai yli 60 vuoden iässä on harvinaista. MS on yleisempi naisilla kuin miehillä, noin kolme neljäsosaa sairastuneista on naisia. Lähde: Neuroliitto.

Sulje

MS-tauti ja rakon ongelmat

MS-tauti ja virtsarakon ongelmat

MS-tauti ja virtsarakon ongelmat

Yli 50 prosentilla MS-tautia sairastavista ilmenee virtsarakon ongelmia. Oireet vaihtelevat ihmisestä toiseen.Opi MS-taudista ja virtsarakon ongelmista
Sulje

MS-tauti ja virtsarakon ongelmat

Monilla MS-tautia sairastavilla on neurogeeninen rakko, mikä tarkoittaa virtsarakon hallinnan heikkenemistä. Jotkut tuntevat tarvetta virtsata useammin tai virtsaamisen tarve on äkillistä, kun taas toisilla on vaikeuksia tyhjentää rakko tai heistä tuntuu, ettei rakko tyhjene kokonaan.  

Hoitamattomina virtsarakon ongelmat saattavat vaikuttaa haitallisesti taudin etenemiseen ja vaikuttaa siten merkittävästi elämänlaatuun. 
Alla mainitut oireet voivat olla ensimmäisiä merkkejä MS-taudista, mutta ne voivat kehittyä myös sairauden edetessä.

virtsainkontinenssi

 • virtsankarkailu
 • virtsaa karkailee pienissä tai suuremmissa erissä ilman varoitusta tai tarvetta mennä vessaan
 • hallitsemattomat virtsankarkailut aivastusten, yskähdysten, naurun tai fyysisen rasituksen yhteydessä
 • äkillinen, kiireellinen tarve virtsata
 • yöaikainen virtsaamisen tarve kahdesti tai sitä useammin yössä (yövirtsaisuus)

virtsaumpi

 • hitaasti käynnistyvä virtsaaminen
 • äkillinen kiireellinen tarve virtsata, mutta virtsaaminen ei onnistu
 • tiheä tarve käydä vessassa
 • virtsankarkailu johtuen ylivuotavasta rakosta
 • heikko virtsasuihku
 • turvonnut alavatsa. 

Virtsatietulehdukset

Virtsatietulehduksilla on haitallinen vaikutus MS-tautiin ja ne voivat jopa edesauttaa relapsoitumista. Kun elimistö yrittää taistella tulehdusta vastaan, se laukaisee immuunijärjestelmän ja demyelinaation (hermoja suojaavien tuppien tuhoutumisen). Siksi säännöllinen virtsarakon tyhjentäminen on erittäin tärkeää  varsinkin virtsatietulehdusten välttämiseksi.

Lisätietoja

Tuotteet, jotka voivat auttaa sinua MS-tautiin liittyvien virtsarakon ongelmien hallinnassa:

Lue lisää kuinka pidät huolta virtsarakkosi toiminnasta. 

Sulje
MS-tauti ja virtsarakosta huolehtiminen

Virtsarakon ongelmien hoito

MS-tauti vaikuttaa eri tavoin eri ihmisiin, ja sitä sairastavilla on usein virtsarakon ongelmia. Virtsarakon ongelmien hallintaan ja yleisen terveydentilan parantamiseen löytyy erilaisia menetelmiä ja tuotteita. Hoitamattomina virtsarakon ongelmat saattavat aiheuttaa muita terveysongelmia. Kuinka pitää huolta virtsarakon toiminnasta
Sulje

Virtsarakon ongelmien hoito

Virtsarakon ongelmien hallinta

Virtsarakon ongelmien hallintaan löytyy erilaisia hoitoja ja tuotteita. Onneksi virtsarakon ongelmat ovat MS-taudin helpoimmin hoidettavissa olevia oireita.

Virtsaummen hoito

Jos sinulla on vaikeuksia tyhjentää virtsarakkosi, tai jos virtsarakkosi ei tyhjene kokonaan, lääkärisi päättää, tarvitseeko sinun toistokatetroida. Ensimmäinen askel on löytää katetri, joka sopii sinulle ja soveltuu elintapaasi. On tärkeää, että noudatat katetrointitekniikkaa ja katetrointitiheyttä koskevia ohjeita.

Virtsankarkailu

Virtsaumpea harvinaisempi virtsarakon äkillinen ja täydellinen tyhjentyminen, jota kutsutaan myös virtsan karkaamiseksi, saattaa myös liittyä MS-tautiin. Vaivaan käytetään usein tippasuojia, mutta keräyslaitteet, kuten virtsankerääjä ja virtsapussi, ovat paljon mukavampi ja tehokkaampi ratkaisu monille virtsainkontinenssista kärsiville miehille. Virtsankerääjä asetetaan kondomin tavoin peniksen päälle ja liitetään huomaamattomaan virtsapussiin. On tärkeää, että käytät oikean kokoisia virtsankerääjiä. Virtsankeräyspussin koon valinnassa on taas arvioitava, kuinka paljon virtsaa erittyy. 

Virtsatietulehdukset

Bakteerien esiintyminen virtsanerityselimissä on melko yleistä, eikä se aiheuta aina virtsatietulehdusta. Jos bakteerit kuitenkin pääsevät lisääntymään tietylle tasolle, ne voivat aiheuttaa virtsatietulehduksen, joka vaatii hoitoa.

Virtsatietulehduksen oireita

Virtsatietulehduksen oireet ovat vaihtelevia ja jopa huomaamattomia. Niitä ovat:

 • tumma ja voimakkaan tuoksuinen virtsa
 • samea virtsa
 • verinen virtsa
 • kuume/hikoilu
 • virtsarakon kouristukset
 • lisääntyneet lihaskouristukset raajoissa.

Jos sinulla esiintyy joku näistä oireista, sinun tulisi ottaa yhteyttä terveydenhoidon ammattilaiseen.

Virtsatietulehdusten välttäminen

Vaikka virtsatietulehduksen välttämiseen ei olekaan varmaa ratkaisua, tietyt varotoimet voivat auttaa estämään ja pääsemään eroon toistuvista tulehduksista:  

 • juo runsaasti nesteitä – vähintään 1,5 litraa päivässä
 • huolehdi tarkasti henkilökohtaisesta hygieniasta katetroidessasi
 • katetrointirutiinit – virtsarakon täydellinen ja säännöllinen tyhjentäminen
 • terve ruoansulatuselimistö – hyvä suolen toimintarutiini saattaa vähentää virtsatietulehdusten riskiä.

Lisätietoja

Oikean tekniikan noudattaminen ja hydrofiilipinnoitteella käsitellyn katetrin käyttö saattaa myös auttaa vähentämään virtsatietulehdusten määrää. Tuotteet, jotka voivat auttaa sinua virtsarakon ongelmien hoidossa:

Lue lisää kuinka pidät huolta virtsarakkosi toiminnasta. 

Sulje

MS-tauti ja suolen ongelmat

MS-tauti saattaa vaikuttaa suolen toimintaan, koska se häiritsee suolen tyhjentämiseen tarvittavia hermosignaaleja

MS-tautiin liittyvät suolen ongelmat

MS-tauti saattaa vaikuttaa suolen toimintaan, koska se häiritsee suolen tyhjentämiseen tarvittavia hermosignaaleja. Seurauksena ummetuksen, ulosteen karkaamisen, jota kutsutaan myös ulosteinkontinenssiksi, tai näiden yhdistelmän riski kasvaa. Opi lisää MS-taudista ja suolen ongelmista
Sulje

MS-tautiin liittyvät suolen ongelmat

Koska kahden MS-tautia sairastavan tauti ei etene samalla tavalla, suolen ongelmien laajuus ja tyyppi vaihtelevat myös paljon. Noin 34 prosentilla MS-tautia sairastavista uskotaan olevan suolen ongelmia, jotka vaikuttavat heidän päivittäiseen elämänlaatuunsa. 

Normaali suolen toiminta

Jotta suolen toiminta olisi normaalia, seuraavien osa-alueiden on toimittava oikein:

 • Lihasten toiminta ja refleksit
 • Hermojen kuljettamat palauteviestit aivojen ja suolen välillä, mitkä ohjaavat pidätyskykyä.

MS-tauti saattaa vaikuttaa molempiin näistä toiminnoista.

Kuinka MS-tauti vaikuttaa suolen toimintaan?

Suolen ongelmia ilmenee, kun lihasten toiminta, refleksit tai palauteviestijärjestelmä häiriytyvät. Tämä tunnetaan myös nimellä neurogeeninen suolen vajaatoiminta, ja sen oireita ovat ripuli, ummetus ja ulosteen karkaaminen. MS-taudissa esiintyy usein samanaikaisesti ulosteen karkaamista ja ummetusta.

Ummetus 

Ummetus määritellään yleensä kahdeksi suolen liikkeeksi viikossa, ja sen uskotaan vaikuttavan lähes joka toiseen MS-tautia sairastavaan. Se voi olla myös ulosteen karkaamisjaksoja aiheuttava tekijä. Tietyt MS-tautiin määrättävät lääkkeet saattavat myös lisätä ummetuksen todennäköisyyttä. Ummetuksen hoito on erittäin tärkeää, ja siihen pitäisi ensin tarttua ruokavalion ja liikunnan avulla. Jos ne eivät auta, on hakeuduttava terveydenhoidon ammattilaisen puheille, koska hoitamaton ummetus vaikuttaa kielteisesti elämänlaatuun ja sillä voi ennen kaikkea olla vakavia vaikutuksia terveyteen.

Ulosteen karkailu ja ulosteinkontinenssi

Ummetus voi olla myös ulosteen karkaamisjaksoja aiheuttava tekijä. Ulosteen karkaaminen tai suolen hallinnan häviäminen on oire neurogeenisen rakon vajaatoiminnasta, eikä siitä kärsivä henkilö välttämättä ehdi vessaan. Laksatiivien liikakäyttö saattaa myös aiheuttaa ulosteen karkaamista.

Lisätietoja

Tuotteita, jotka voivat auttaa suolen ongelmien hoidossa: 

Sulje
Kuinka pitää huolta suoliston toiminnasta

Suoliston ongelmien hoito

Ummetus ja ulosteen karkaaminen vaikuttavat MS-tautia sairastaviin, mutta näiden tärkeiden ongelmien hoidon valitseminen ei aina ole helppoa, koska hoitovasteet vaihtelevat henkilöstä toiseen.


Kuinka pitää huolta suoliston toiminnasta
Sulje

Suoliston ongelmien hoito

Suoliston ongelmia voi helpottaa usein tietyillä ruokavalion muutoksilla. Vaivaan löytyy myös erityyppisiä lääkkeitä, jotka voivat auttaa. Suolihuuhtelu on toinen menetelmä, joka saattaa auttaa estämään ummetusta ja ulosteen karkaamista, koska sen avulla suoli tyhjentyy säännöllisesti.

Ulosteen karkaamisen hoito

Suolenhoitorutiinin tärkein tavoite on varmistaa sopiva aika suolen tyhjentämiselle ja minimoida näin ulosteen karkaamisen riski. Rutiinin luominen saattaa auttaa estämään ummetusta, mikä on usein ulosteen karkaamisen aiheuttava tekijä.

Ummetuksen hoito

Suolen säännöllinen tyhjentäminen auttaa estämään liiallista ulosteen kertymistä ja kroonista ummetusta, mikä ei ole pelkästään epämukavaa, vaan sillä on hoitamattomana vaikutuksia myös terveyteen.

Suolihuuhtelu ulosteen karkaamisen ja ummetuksen ehkäisemiseksi

Suolihuuhtelu on laajalti tutkittu tekniikka, jossa vesi johdetaan suoleen peräsuolen kautta. Vesi ja ulosteet tyhjennetään sen jälkeen suolesta. Ulosteen kertymisen estyminen on tehokas menetelmä ummetuksen riskin pienentämiseen. Säännöllinen suolihuuhtelu auttaa estämään ulosteen karkaamista ja poistaa tahattoman suolen tyhjenemisen riskin.

Lisätietoja

Tuotteita, jotka voivat auttaa suolen ongelmien hoidossa: 

Sulje
Sulje

Tilaa ilmaisia näytteitä

Kiitos!

Näytetilauksesi on nyt lähetetty

Katso työpöytäversio