Suolisto-ongelmat

Suolen toimintahäiriöllä viitataan kyvyttömyyteen kontrolloida suolen toimintaa, mukaan lukien ongelmat suolen toiminnan tiheydessä ja säännöllisyydessä.

Kun suolemme toimii normaalisti, täysi peräsuoli lähettää hermosignaaleja aivoihin, jolloin saamme tiedon siitä, että on aika suunnata vessaan. Ulostettaessa ulkoinen sulkijalihas rentoutuu ja uloste poistuu. Normaali suolenhallinta riippuu lantiolihasten, peräsuolen (paksusuolen alempi pää), sulkijalihasten (peräaukon lihakset) ja hermojärjestelmän oikeanlaisesta toiminnasta. Suolen inkontinenssi johtuu yleensä siitä, että yksi tai useampi näistä ei toimi oikein.

Suolisto-ongelmien oireet ja syyt

Suolisto-oireista voi olla vaikeaa puhua

Suolisto-oireet

Suolisto-oireista voi olla vaikeaa puhua. Jos tunnet merkit ja oireet, on helpompaa keskustella hoitohenkilökunnan kanssa. Opi lisää suolisto-ongelmista
Sulje

Suolisto-oireet

Oireet riippuvat taustalla olevista syistä. Yleisimpiä suolisto-ongelmia ovat:

Ulosteen karkaaminen

Ulosteen karkaaminen on sitä, että ulosteesi vuotaa tahattomasti, etkä voi kontrolloida milloin suoli avautuu. Tämä johtaa usein vahinkoihin.

Ummetus

On vaikea sanoa varmasti mitä ummetus on, koska oireet vaihtelevat eri ihmisillä. Yleisimpiä oireita ovat hidastuneet suolenliikkeet ja mahan kiristely ulostuksen aikana.

Ylivuotava suoli

Ylivuotava suoli on oireyhtymä, jossa suoli vuotaa ja on ummetusta. Sinulla voi olla ummetusta, mutta löysä uloste pääsee silti vuotamaan kovan ulosteen ohitse.

Ylivuotavan suolen tavalliset oireet

 • Suoliston toiminta saa aikaan ulostamisen tarpeen, mutta et voi hallita suolen tyhjentymistä, mistä aiheutuu ulosteen karkaaminen (pakkoinkontinenssi)
 • Ulosteen karkaaminen (passiivinen inkontinenssi)
 • Alusvaatteiden tahriintuminen
 • Et voi hallita milloin päästät suolistokaasua

Tavallisimmat ummetusoireet

 • Suolentoiminnan pysähtyminen
 • Turvotus
 • Epämukavuus
 • Vaikea vatsakipu
 • Ulostamiseen kuluu pitkä aika

Milloin on syytä hakeutua hoitoon

Ongelmasta puhuminen saattaa olla vaikeaa ja siksi monet empivät hoitoon hakeutumista. Suolistoasiat ovat hyvin henkilökohtaisia ja he pitävät ongelmiaan noloina. Hoitoon hakeutuminen on kuitenkin tärkeää, jotta suolisto-ongelmat eivät ala vaikuttamaan negatiivisesti jokapäiväiseen elämääsi.

Sulje
Neurogeeninen suoli kuvaa suolen toimintaa ohjaavan hermoston toiminnan puutetta, joka johtaa siihen, että suoli ei toimi normaalisti.

Neurogeeninen suoli

Neurogeeninen suoli kuvaa suolen toimintaa ohjaavan hermoston toiminnan puutetta, joka johtaa siihen, että suoli ei toimi normaalisti. Opi lisää neurogeenisestä suolesta
Sulje

Mitä neurogeeninen suoli tarkoittaa?

Neurogeeninen suoli aiheuttaa oireita kuten ulosteen hidastunutta liikettä, ummetusta, ulosteen karkailua sekä vaikeuksia tyhjentää suoli. Ongelmia voi olla myös peräsuolen sulkijalihaksien toiminnassa, mikä lisää tahattoman suolentyhjennyksen riskiä. 

On olemassa kahdenlaista neurogeenista suoliston vajaatoimintaa:

 • reflektorinen suoli  
 • Veltto suoli

Reflektorinen suoli

Reflektorinen suoli merkitsee sitä tunnetta, kun suoli on täynnä. Vaikka peräaukon sulkijalihas on tiivis, se avautuu refleksinomaisesti kun suoli täyttyy. Tällöin suoli voi tyhjentyä milloin vain, jos sitä ei hoideta oikealla tavalla. Reflektorinen suoli voi olla seurausta selkäydinvammasta T12-nikaman yläpuolella.

Selkäydin

Veltto suoli

Veltto suoli tarkoittaa, että peräaukon sulkijalihas, joka normaalisti pitää peräaukon suljettuna, rentoutuu ja pysyy avoimena. Veltto suoli on yleensä seurausta selkäydinvammasta T12-nikaman alapuolella.

Eräs neurogeenisen suolen syy on selkäydinvamma. Vamman vaikutus suolen toimintaan riippuu vamman vakavuudesta ja siitä, missä kohtaa se on (katso ylempää).

Muita mahdollisia syitä neurogeeniseen suoleen ovat MS-tauti, selkärankahalkio ja Parkinsonin tauti. 

.

Sulje
Tavallisimmat syyt suoliston ongelmiin

Suolisto-ongelmien syitä

Suolisto-ongelma ei ole sinänsä sairaus. Suolisto-ongelmien taustalla on yleensä jokin muu syy. Tavallisimmat syyt suoliston ongelmiin
Sulje

Suolisto-ongelmien syitä

On tärkeää ymmärtää, että suolisto-ongelmat eivät itsessään ole sairaus. Suolisto-ongelmien taustalla on yleensä jokin muu syy. Yleisimmät suolisto-ongelmien syyt ovat joko neurogeeniset tai ei-neurogeeniset sairaudet.

Neurogeeniset sairaudet

Jos sinulla on neurogeeninen sairaus tai tila, sinulla on ehkä neurogeeninen suoli. On todennäköistä, että hermot selkäytimessä, joka kontrolloi suolen toimintaa, ovat vahingoittuneet. Joitakin tavallisia suolisto-ongelmia aiheuttavia neurogeenisiä tiloja ovat:

Neurogeeniset sairaudet

Suolisto-ongelmia voivat myös aiheuttaa useat eri ei-neurogeeniset tilat:

 • Synnytyksen jälkeiset komplikaatiot, joissa peräaukon sulkijalihakset ovat vaurioituneet niin, ettei ulostamisen hallinta onnistu. 
 • Paksusuolen tai peräsuolen syöpä: paksusuolen tai peräsuolen syövässä suolen solut kasvavat kontrolloimattomasti, mikä voi johtaa suolen toiminnan häiriöihin. Joissakin perheissä on perinnöllinen sairaus nimeltään familiaalinen polypoosi, missä potilaiden paksusuolen suolen sisäseinämään kasvaa ulkonevia, turvonneita ja paksuuntuneita alueita, joita kutsutaan polyypeiksi. Nämä polyypit voivat muuttua pahanlaatuisiksi.
 • Synnynnäiset peräaukon ja peräsuolen epämuodostumat. Vaikka niitä olisi korjattu leikkauksella, ne saattavat silti aiheuttaa ulosteinkontinenssia. 
 • Tulehduksellinen suolistosairaus Tulehduksellinen suolistosairaus (IBD) on yhteinen nimi erilaisille tulehdusperäisille sairauksille ohut -ja/tai peräsuolessa. 
Sulje

Suolisto-ongelmien hoitaminen

Jos sinulla on ulosteen karkaamista, kroonista ummetusta tai molempia, muista, että et ole asian kanssa yksin. Se voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatusi, puhumattakaan turvotuksesta ja muista epämukavuuden tunteista. Saatat myös olla huolissasi suolen tahattomasta tyhjenemisestä yleisellä paikalla.

Suolen toiminta ja vessassa käynti on monille itsestäänselvyys ja hyvin yksityinen asia. Siksi äkillisten suolisto-ongelmien ilmetessä saatat eristäytyä muista.

Kaksi yleisintä ongelmaa ovat ulosteen vuotaminen, jolloin et voi kontrolloida suolen sulkemista, sekä ummetus, jolloin sinulla on ongelmia ulostamisessa.

Miksi hyvä suolen hoito on tärkeää?

On välttämätöntä löytää luotettava tapa tyhjentää suoli, jotta voidaan välttää ei-toivottuja komplikaatioita, kuten ulosteen karkaamista ja ummetusta. Aivan kuten suoliston oikea tyhjennys, oikea suolen tyhjennysrutiini parantaa fyysistä ja henkistä hyvinvointiasi ja auttaa:

 • saamaan säännölliset ja kivuttomat suolenliikkeet
 • estämään ulosteen karkaamisen ja ummetuksen
 • parantamaan elämänlaatuasi.

Erilaisia ratkaisuja suolisto-ongelmien hoitoon

Sekä ulosteen karkailuun että ummetukseen on tarjolla useita eri hoitoja ongelman vakavuudesta riippuen:

Vaihtoehtoja suolen ongelmien hoitoon

 • konservatiivinen hoito
 • sormella tapahtuva peräaukon stimulaatio
 • peräaukon kautta tehtävä suolihuuhtelu, esim. Peristeen® Plus
 • sakraali hermostimulaatio
 • ACE-suolihuuhtelu
 • sakraali anteriorinen stimulaatio
 • avanne.

On todennäköistä, että sinulle tarjotaan ensin konservatiivisia hoitoja, kuten erilaisia ruokavalioita ja nesteen lisäystä ja/tai lääkitystä, kuten ulosteen pehmennysaineita, laksatiiveja ja peräpuikkoja. 

Suolihuuhtelu

Jos konservatiiviset menetelmät eivät auta suoliongelmiisi ja sinulle sattuu yhä ulosteenkarkailua tai suolen tyhjennys on hankalaa, voi suolihuuhtelu auttaa. Suolihuuhtelu voi ehkäistä ulosteen karkaamista ja ummetusta sekä tehdä suolentoiminnasta säännöllisen ja hallittavan. 

Lisätietoja

Lue lisää Coloplastin Peristeen® Plus -suolihuuhtelulaiteestajoka auttaa sinua suolen ongelmissa.

Sulje

Tilaa ilmaisia näytteitä

Kiitos!

Näytetilauksesi on nyt lähetetty

Katso työpöytäversio