Miten virtsarakko toimii?
Virtsa muodostuu munuaisissa, josta se valuu virtsarakkoon virtsanjohtimia pitkin. Virtsarakko varastoi virtsan, kunnes se kulkeutuu ulos kehosta virtsanjohtimien kautta. Virtsan tyhjenemistä rakosta ulos säätelevät virtsaputken sulkijalihakset, jotka avaavat ja sulkevat rakon kaulan ja virtsaputken. Sulkijalihaksia taas kontrolloivat lantionpohjan lihakset. Kun virtsarakko on terve, virtsan tyhjentäminen on tahdonalaista toimintaa. Normaalisti rakko tyhjennetään noin 4–8 kertaa päivässä.
Keskus- ja ääreishermosto säätelevät virtsarakon toimintaa. Tunnet tarvetta virtsata, kun rakon venymisen reseptorit kertovat aivoille, että rakko on täynnä. Jos virtsarakko ei toimi oikein, et ehkä pysty pysäyttämään virtsaamisen tarvettasi. Virtsarakon toimintaongelmat voivat johtaa inkontinenssiin tai virtsaumpeen.
Virtsainkontinenssi
Virtsainkontinenssi on hallitsematonta virtsankarkailua. Virtsainkontinensseja on erityyppisiä, ja jokaiseen liittyy erilaisia oireita ja taustatekijöitä.
Virtsaumpi
Virtsaummen taustalla voi olla vamma virtsateissä, heikentyneet virtsarakon lihakset tai neurologinen sairaus, esim. MS-tauti, selkäydinvamma tai selkärankahalkio jotka kaikki häiritsevät aivojen ja rakon välisten signaalien kulkua, mikä johtaa toimintahäiriöihin virtsanerityselimissä.
Neurogeeninen rakko
Neurologiset sairaudet voivat vahingoittaa hermoja, jotka säätelevät virtsarakon toimintaa. Seurauksena voi olla virtsaumpi (katso yllä) tai yliaktiivinen rakko, jossa oireina ovat pakkoinkontinenssi ja virtsankarkailu.