Virtsarakko ja katetrointi

Syitä siihen, miksi saatat joutua kiinnittämään erityistä huomiota virtsarakon hallintaan, on erilaisia. Ratkaisuja virtsarakon ongelmien helpottamiseen on myös useita. Esimerkiksi katetrointi tai toistokatetrointi ovat yleisiä virtsarakon vaivoihin käytettyjä apuja. Toistokatetrointi tarkoittaa reiällisen putken (katetri) säännöllistä viemistä virtsarakkoon virtsan tyhjentämiseksi.

Tässä osiossa näet mitkä tuotteemme sopivat sinun yksilöllisiin tarpeisiisi. Täältä löydät hyödyllistä tietoa tuotteiden istuvuudesta ja käytöstä, ja voit helposti tilata näytekappaleita, jotta pääset kokeilemaan tuotteitamme. Olemme aina valmiina auttamaan ja neuvomaan, joten ota rohkeasti yhteyttä niin pääset keskustelemaan asiantuntijoidemme kanssa katetroinnista sekä virtsarakon ongelmista.

Virtsaongelmat johtuvat tavallisimmin virtsaelinten vajaatoiminnasta.

Virtsarakon ja virtsa-
elimistön toiminta

Virtsarakko ja virtsatiet ovat elimistön osat, jotka tuottavat ja varastoivat virtsaa. Virtsaelimistön perustehtävä on kerätä virtsa rakkoosi ja tyhjentää se virtsatiehyitten kautta. Virtsarakon ongelmat johtuvat tavallisimmin virtsaelinten vajaatoiminnasta. Opi, kuinka virtsaelimet toimivat.

Miten virtsarakko toimii?

Virtsa muodostuu munuaisissa, josta se valuu virtsarakkoon virtsanjohtimia pitkin. Virtsarakko varastoi virtsan, kunnes se kulkeutuu ulos kehosta virtsanjohtimien kautta. Virtsan tyhjenemistä rakosta ulos säätelevät virtsaputken sulkijalihakset, jotka avaavat ja sulkevat rakon kaulan ja virtsaputken. Sulkijalihaksia taas kontrolloivat lantionpohjan lihakset. Kun virtsarakko on terve, virtsan tyhjentäminen on tahdonalaista toimintaa. Normaalisti rakko tyhjennetään noin 4–8 kertaa päivässä. 

 

Keskus- ja ääreishermosto säätelevät virtsarakon toimintaa. Tunnet tarvetta virtsata, kun rakon venymisen reseptorit kertovat aivoille, että rakko on täynnä. Jos virtsarakko ei toimi oikein, et ehkä pysty pysäyttämään virtsaamisen tarvettasi. Virtsarakon toimintaongelmat voivat johtaa inkontinenssiin tai virtsaumpeen.

Virtsainkontinenssi

Virtsainkontinenssi on hallitsematonta virtsankarkailua. Virtsainkontinensseja on erityyppisiä, ja jokaiseen liittyy erilaisia oireita ja taustatekijöitä.

Virtsaumpi

Virtsaummen taustalla voi olla vamma virtsateissä, heikentyneet virtsarakon lihakset tai neurologinen sairaus, esim. MS-tautiselkäydinvamma  tai selkärankahalkio jotka kaikki häiritsevät aivojen ja rakon välisten signaalien kulkua, mikä johtaa toimintahäiriöihin virtsanerityselimissä.

Neurogeeninen rakko

Neurologiset sairaudet voivat vahingoittaa hermoja, jotka säätelevät virtsarakon toimintaa. Seurauksena voi olla virtsaumpi (katso yllä) tai yliaktiivinen rakko, jossa oireina ovat pakkoinkontinenssi ja virtsankarkailu. 

Sulje

Virtsarakon ongelmat

Yleiset taustatekijät

* Lähde: IC user survey (Countries: US, UK, DE, NL, FR, IT), January 2016 (n=2942)

Sulje

Tilaa ilmaisia näytteitä

Kiitos!

Näytetilauksesi on nyt lähetetty

Katso työpöytäversio