Kolme eri avannetyyppiä ovat:
- Paksusuoliavanne
- Ohutsuoliavanne
- Virtsa-avanne
Paksusuoliavanne
Paksusuoliavanneleikkauksessa osa paksusuolta tuodaan vatsan pinnalle avanteen muodostamiseksi. Paksusuoliavanne tehdään yleensä vatsan vasemmalle puolelle. Tällä puolella suolistoa uloste on kiinteää ja koska avanteessa ei ole ulostamista säätelevää lihaksistoa, uloste on kerättävä avannepussiin.
Paksusuoliavanneleikkauksia on kahta tyyppiä: Yksipiippuinen paksusuoliavanne (päätekolostooma) ja kaksipiippuinen paksusuoliavanne (lenkkikolostooma).
Päätekolostooma
Jos osia paksusuolesta tai peräsuoli on poistettu, jäljelle jäävä paksusuoli tuodaan avanteeksi vatsanpeitteiden päälle. Päätekolostooma voi olla väliaikainen tai pysyvä. Väliaikainen ratkaisu tulee kyseeseen tilanteissa, joissa paksusuolen vahingoittunut osa on poistettu ja jäljelle jääneen osan on parannuttava ennen osien yhdistämistä. Pysyvä ratkaisu valitaan tilanteissa, joissa suolen osien yhdistämiseen liittyy liian suuri riski tai se ei ole mahdollista.
Lenkkikolostooma
Lenkkikolostoomassa suoli nostetaan vatsanpeitteiden ulkopuolelle ja pidetään paikallaan avannesauvan avulla. Nostettuun suolen lenkkiin tehdään viilto ja päät rullataan alas ja ommellaan ihoon. Näin ollen lenkkikolostooma koostuu itse asiassa kahdesta avanteesta (kaksipiippuinen avanne), jotka on liitetty yhteen. Lenkkikolostooma on tyypillisesti väliaikainen ratkaisu hätätilanteissa. Se voidaan tehdä myös kirurgisen liitoksen suojaamiseksi suolessa.
Ohutsuoliavanne
Ohutsuoliavanneleikkauksessa osa ohutsuolta tuodaan vatsanpeitteiden läpi avanteen muodostamiseksi. Ohutsuoliavanne tehdään tyypillisesti tilanteissa, joissa ohutsuolen loppuosa on sairastunut ja se tehdään yleensä vatsan oikealle puolelle.
Tällä puolella suolistoa uloste on yleensä nestemäistä ja koska avanteessa ei ole ulostamista säätelevää lihaksistoa, uloste on kerättävä avannepussiin.
Ohutsuoliavanneleikkauksia on kahta tyyppiä:
Yksipiippuinen ohutsuoliavanne (pääteileostooma)
Pääteileostooma tehdään, jos osia paksusuolesta on poistettu (tai niiden annettava parantua), jolloin jäljelle jäävä ohutsuoli tuodaan avanteeksi vatsanpeitteiden päälle. Pääteileostooma voi olla väliaikainen tai pysyvä.
Väliaikainen ratkaisu tulee kyseeseen tilanteissa, joissa suolen vahingoittunut osa on poistettu ja jäljelle jääneen osan on parannuttava ennen osien yhdistämistä. Pysyvä ratkaisu valitaan tilanteissa, joissa suolen osien yhdistämiseen liittyy liian suuri riski tai se ei ole mahdollista.
|
Kaksipiippuinen ohutsuoliavanne (lenkki-ileostooma)
Lenkki-ileostoomassa suoli nostetaan vatsanpeitteiden ulkopuolelle ja pidetään paikallaan avannesauvan avulla. Nostettuun suolen lenkkiin tehdään viilto ja päät rullataan alas ja ommellaan ihoon. Näin ollen lenkki-ileostooma koostuu itse asiassa kahdesta avanteesta, jotka on liitetty yhteen.
Lenkki-ileostooma on tyypillisesti väliaikainen ja tehdään suolen kirurgisen liitoksen suojaamiseksi. Väliaikainen avanne suljetaan myöhemmin leikkauksella.
|
Virtsa-avanne
Jos virtsarakko tai virtsaelimistö ovat vaurioituneet tai sairastuneet ja potilas ei kykene virtsaamaan normaalisti, hänen virtsansa on ohjattava kulkemaan eri reittiä. Tätä kutsutaan virtsa-avanteeksi.
Eristetty suolen osa tuodaan vatsapeitteiden läpi vatsan oikealta puolelta ja toinen pää ommellaan kiinni. Virtsanjohtimet irrotetaan virtsarakosta ja kiinnitetään eristettyyn suolen osaan. Koska tämä suolen osa on liian pieni toimimaan säiliönä eikä siinä ole lihaksia tai venttiiliä, joka kontrolloisi virtsaamista, potilas tarvitsee virtsan keräävän virtsa-avannepussin.
|