Ennen avanneleikkausta

Mikä on avanne?

Mikä on avanne?

On tärkeää, että ymmärrät täysin, mikä avanne on ja miten se tehdään, jotta tiedät, miten se vaikuttaa elämääsi. Avanteen ymmärtäminen
Sulje

Mikä on avanne?

Avanne on tulos leikkauksesta, jonka tarkoituksena on poistaa sairaus tai lievittää oireita. Se on keinotekoinen aukko, jonka kautta ulosteet tai virtsa pääsevät poistumaan suolesta tai virtsateistä.

Avanne tehdään tuomalla suolen pää vatsan pinnalle avanteen (aukon) muodostamiseksi. 


Lataa tärkeät avanneoppaat:

Sulje
Miltä avanne tuntuu ja näyttää?

Miltä avanne tuntuu ja näyttää?

Avanne on yleensä kostea ja vaaleanpunertava ja se työntyy hieman ulos vatsasta. Miltä avanne tuntuu ja näyttää?
Sulje

Miltä avanne tuntuu ja näyttää?

Leikkauksen jälkeen avanne voi olla melko turvonnut, mutta turvotus laskee ajan kuluessa, yleensä noin 6–8 viikon sisällä leikkauksesta.

Ei tuntoa, ei kipua

Avanne on väriltään punainen. Väri johtuu siitä, että avanne on limakalvoa, kuten esimerkiksi suun sisäpinta. Avanteessa ei ole tuntoa, joten sen koskettaminen ei ole kivuliasta.  Avanne saattaa vuotaa hieman verta puhdistettaessa, varsinkin alkuvaiheessa, mutta se on melko normaalia ja sen pitäisi lakata pian.

Sulje
Virtsa- ja ruoansulatuselimistön toiminta

Virtsa- ja ruoansulatuselimistön toiminta

Paksusuoliavanne ja ohutsuoliavanne liittyvät ruoansulatuselimistöön, kun virtsa-avanne taas liittyy virtsaelimiin. Hyvä tapa avanteen toiminnan ymmärtämiseen on tuntea ruoan ja juoman sulamisen perusteet elimistössä. Virtsa- ja ruoansulatuselimistön toiminta
Sulje

Virtsa- ja ruoansulatuselimistön toiminta

Ruoansulatuselimistö

RuoansulatuselimistöMaha
Kun syöt, ruoka kulkee alas pitkää kapeaa ruokatorveksi kutsuttua putkea mahaan. Siellä ruoka hienontuu pieniksi palasiksi ja ruoansulatuselimistö muuttaa sen nestemäiseksi.

Ohutsuoli
Ruoan matka jatkuu mahasta ohutsuoleen (ileum), missä ruoansulatus tapahtuu loppuun. Elimistösi imee energiaksi, kasvuun ja uusien solujen rakentamiseen tarvitsemansa ravintoaineet verenkiertoon.

Paksusuoli
Kun kaikki ravinteet ovat imeytyneet, jätteet kulkeutuvat paksusuoleen (koolon), missä elimistö imee niistä lisää nestettä ja tekee niistä kiinteämpiä. Paksusuolen seinämän lihakset työntävät jätettä kohti peräsuolta, mistä se poistuu elimistöstä peräaukon kautta sulkijalihasten avulla ulosteena.

 

Virtsaelimistö

VirtsaelimistöVirtsa on munuaisten valmistamaa ja se kulkee munuaisista kahta virtsanjohdinta pitkin virtsarakkoon. Virtsaa muodostuu koko ajan, mutta se varastoituu virtsarakkoon, kunnes tunnet virtsaamisen tarvetta. Virtsa kulkeutuu sen jälkeen ulos elimistöstä virtsaputken kautta.

Sulje
Kolme eri avannetyyppiä

Kolme eri avannetyyppiä

Avanteita on kolmea eri tyyppiä, kukin omaan tarkoitukseensa. Nyt kerromme, mihin ne yleensä sijoitetaan ja mikä on niiden tarkoitus. Avannetyypit
Sulje

Kolme eri avannetyyppiä

Kolme eri avannetyyppiä ovat: Paksusuoliavanne, ohutsuoliavanne ja virtsa-avanne

 

Paksusuoliavanne

PaksusuoliavannePaksusuoliavanneleikkauksessa osa paksusuolta tuodaan vatsan pinnalle avanteen muodostamiseksi. Paksusuoliavanne tehdään yleensä vatsan vasemmalle puolelle. Tällä puolella kehoa uloste on kiinteää ja koska avanteessa ei ole ulostamista säätelevää lihaksistoa, uloste on kerättävä avannepussiin.

Paksusuoliavanneleikkauksia on kahta tyyppiä: Yksipiippuinen paksusuoliavanne (päätekolostooma) ja kaksipiippuinen paksusuoliavanne (lenkkikolostooma).

Yksipiippuinen paksusuoliavanne
Jos osia paksusuolesta tai peräsuoli on poistettu, jäljelle jäävä paksusuoli tuodaan avanteesta vatsanpeitteiden päälle. Päätekolostooma voi olla väliaikainen tai pysyvä. Väliaikainen ratkaisu tulee kyseeseen tilanteissa, joissa paksusuolen vahingoittunut osa on poistettu ja jäljelle jääneen osan on parannuttava ennen osien yhdistämistä. Pysyvä ratkaisu valitaan tilanteissa, joissa suolen osien yhdistämiseen liittyy liian suuri riski tai se ei ole mahdollista.

Kaksipiippuinen paksusuoliavanne
Kaksipiippuisessa paksusuoliavanteessa suoli nostetaan vatsanpeitteiden ulkopuolelle ja pidetään paikallaan avannesauvan avulla. Nostettuun suolen lenkkiin tehdään viilto ja päät rullataan alas ja ommellaan ihoon. Näin ollen lenkkikolostooma koostuu itse asiassa kahdesta avanteesta (kaksiseinämäinen avanne), jotka on liitetty yhteen. Lenkkikolostooma on tyypillisesti väliaikainen ratkaisu hätätilanteissa. Se voidaan tehdä myös kirurgisen liitoksen suojaamiseksi suolessa.

Ohutsuoliavanne

OhutsuoliavanneOhutsuoliavanneleikkauksessa osa ohutsuolta tuodaan vatsanpeitteiden läpi avanteen muodostamiseksi. Ohutsuoliavanne tehdään tyypillisesti tilanteissa, joissa ohutsuolen loppuosa on sairastunut ja se tehdään yleensä kehon oikealle puolelle.

Tällä puolella kehoa uloste on yleensä nestemäistä ja koska avanteessa ei ole ulostamista säätelevää lihaksistoa, uloste on kerättävä avannepussiin.

Ohutsuoliavanneleikkauksia on kahta tyyppiä:

Yksipiippuinen ohutsuoliavanne (pääteileostooma)
Yksipiippuinen ohutsuoliavanne tehdään, jos osia paksusuolesta (koolon) on poistettu (tai niiden annettava parantua), jolloin jäljelle jäävä ohutsuoli tuodaan avanteesta vatsanpeitteiden päälle. Pääteileostooma voi olla väliaikainen tai pysyvä.

Väliaikainen ratkaisu tulee kyseeseen tilanteissa, joissa suolen vahingoittunut osa on poistettu ja jäljelle jääneen osan on parannuttava ennen osien yhdistämistä. Pysyvä ratkaisu valitaan tilanteissa, joissa suolen osien yhdistämiseen liittyy liian suuri riski tai se ei ole mahdollista.

Kaksipiippuinen ohutsuoliavanne (lenkki-ileostooma)
Kaksipiippuisessa ohutsuoliavanteessa suoli nostetaan vatsanpeitteiden ulkopuolelle ja pidetään paikallaan avannesauvan avulla. Nostettuun suolen lenkkiin tehdään viilto ja päät rullataan alas ja ommellaan ihoon. Näin ollen lenkki-ileostooma koostuu itse asiassa kahdesta avanteesta, jotka on liitetty yhteen.

Lenkki-ileostooma on tyypillisesti väliaikainen ja tehdään suolen kirurgisen liitoksen suojaamiseksi. Väliaikainen avanne suljetaan myöhemmin leikkauksella.

Virtsa-avanne


Virtsa-avanneJos virtsarakko tai virtsaelimet ovat vaurioituneet tai sairastuneet ja et kykene virtsaamaan normaalisti, virtsasi on ohjattava kulkemaan kiertoteitse. Tätä kutsutaan virtsa-avanteeksi.

Eristetty suolen osa tuodaan vatsapeitteiden läpi vatsan oikealta puolelta ja toinen pää ommellaan kiinni. Virtsanjohtimet irrotetaan virtsarakosta ja kiinnitetään eristettyyn suolen osaan. Koska tämä suolen osa on liian pieni toimimaan säiliönä eikä siinä ole lihaksia tai venttiiliä, joka kontrolloisi virtsaamista, tarvitset virtsan keräävän virtsa-avannepussin.

Sulje

Tietoja elämäntyylistä

Mietitkö, miten avanteesi vaikuttaa arkielämääsi?

Mietitkö, miten avanteesi vaikuttaa arkielämääsi?

Avanteeseen tottuminen vaatii aikansa. Sen ei kuitenkaan tarvitse estää sinua tekemästä useimpia niistä asioista, mitä teet nyt, urheilusta sosiaaliseen elämään. Arkielämä avanteen kanssa
Sulje

Mietitkö, miten avanteesi vaikuttaa arkielämääsi?

Avanneleikkauksen jälkeen tarvitset jonkin aikaa paranemiseen. Tämä on täysin normaalia ja vaadittava aika vaihtelee henkilöstä toiseen. Avanne muuttuu leikkauksen jälkeisten viikkojen aikana sekä kooltaan että eritteeltään. Painosi saattaa myös nousta tai laskea näiden viikkojen aikana.

Avannesidokseen tottuminen
Avanne tarkoittaa, ettet voi säädellä ulostamistasi tai virtsa-avanteen tapauksessa virtsaamistasi. Siksi sinun on aina käytettävä pussia, johon erite kerääntyy.


Terve iho
Jotta avannesidoksesi kiinnittyisi kunnolla, on erittäin tärkeää pitää avannetta ympäröivä iho terveenä. Kun avannesidos on kiinnitetty oikein, hajuriskiä ei ole ja ihon ärsyyntymisen riski on pienempi. Ennen kotiutumistasi sairaalasta sinua opastetaan avannesidoksen valinnassa ja hoitamisessa sekä ihon hoidossa.

Entä syöminen ja juominen?
Yleisesti ottaen voit syödä ja juoda tavalliseen tapaan. Kokeile, miten avanteesi reagoi eri ruoka-aineisiin. Avannehoitajasi, kirurgisi tai lääkärisi kertoo, jos sinun on noudatettava erityisiä varotoimia.

Yleensä avanne ei estä työntekoa, sosiaalista elämää, urheilemista, matkustamista tai muita harrastuksia. Yleisellä terveydentilallasi, henkisellä ja fyysisellä, on suurempi merkitys elämänlaatuusi leikkauksen jälkeen.

Puhu siitä
Puhu siitäSuurin apu on henkilö, joka ymmärtää tarkalleen kokemuksesi. Et ole todellakaan yksin. Maailmassa on yhteensä 1,9 miljoonaa avanneleikattua henkilöä. Paikallinen potilasyhdistys on yksi tapa saada vertaistukea ja käteviä neuvoja, inspiraatiota ja henkilökohtaista tukea.

Sulje
Intiimit hetket ja raskaus

Intiimit hetket ja raskaus

Vaikka avanne saattaa vaikuttaa käsitykseesi omasta kehostasi, sen ei tarvitse vaikuttaa parisuhteeseesi tai edes raskauteen. Lue lisää ja saat yksinkertaisia käytännön neuvoja avanteen kanssa elämiseen. Intiimit hetket ja avanne
Sulje

Intiimit hetket ja raskaus

Avanneleikkauksen jälkeen on luonnollista, että olet huolissasi vartalosi ulkonäöstä. Fyysisiin muutoksiin tottuminen vie aikansa ja voit tuntea itsesi vähemmän viehättäväksi. Vaikka se voi olla haastavaa, on tärkeää, että opit hyväksymään avanteen osana sinua.

Entä intiimit hetket?
Avanneleikkauksen jälkeen voi olla normaalissa, intiimissä rakkaussuhteessa. Kuinka ja milloin riippuu leikkauksesi luonteesta. Impotenssia ja/tai epämukavuutta voi esiintyä niissä tapauksissa, joissa peräsuoli tai virtsarakko on poistettu (myös naisilla).

On tärkeää, että keskustelet asiasta kumppanisi kanssa etkä jää murehtimaan yksin. On myös tärkeää keskustella avannehoitajasi kanssa, sillä hän on tottunut keskustelemaan kohtaamistasi ongelmista ja osaa auttaa monin tavoin. Päivittäisten haasteiden voittamiseen on myös useita käteviä neuvoja ja vinkkejä. Esimerkiksi pitsialusvaatteen muuttaminen niin, että voi pitää sitä pussin peittävänä vyönä tai minipussin käyttö intiimeissä tilanteissa.

Voinko hankkia lapsia?
Avanne ja raskausYhdellä sanalla, kyllä. Avanne ei estä naista tulemasta raskaaksi ja kantamasta lasta raskauden loppuun ja synnyttämästä normaalisti. Vatsan kasvaessa avanne tavallisesti vain seuraa vatsan muuttuvaa muotoa. Raskauden loppuvaiheissa saatat joutua käyttämään peiliä avannesidosta vaihtaessasi. Synnytys tapahtuu yleensä tavalliseen tapaan.

Puhu siitä
Mikään ei ole hyödyllisempää kuin keskusteleminen henkilön kanssa, joka ymmärtää täysin kokemuksesi. Paikallinen potilasyhdistys on yksi tapa saada vertaistukea ja käteviä neuvoja, inspiraatiota ja henkilökohtaista tukea.

Sulje
Miksi minun on käytettävä avannesidosta?

Miksi minun on käytettävä avannesidosta?

Avannesidos on tarpeellinen avanteen eritteen turvalliseen ja kätevään keräämiseen. Se, kuinka usein vaihdat tai tyhjennät pussin riippuu siitä, onko sinulla paksusuoliavanne, ohutsuoliavanne vai virtsa-avanne. Käytännön neuvoja avannepussin käyttöön
Sulje

Miksi minun on käytettävä avannesidosta?

Avannetyypistä riippumatta kaikki avanteen eritteet on kerättävä tarkasti ja käytännöllisesti. Siinä avannesidos tulee apuun. Avannesidos on suunniteltu niin, että se kiinnittyy vatsan ihoon avanteen ympärille ja kerää avanteen eritteen.

Varma ja huomaamaton

Valitsemasi avannesidos riippuu siitä, onko sinulla paksusuoliavanne, ohutsuoliavanne vai virtsa-avanne. Avannehoitajasi tai kirurgisi kertoo, mikä on oikea vaihtoehto sinulle, mutta suurin osa laajan valikoiman avannesidoksista on varmoja ja huomaamattomia. Kukaan ei huomaa, että sinulla on avanne, ellet itse kerro siitä.

Vaikka alkuun voi olla vaikea hyväksyä, että sinun on käytettävä vatsaasi kiinnitettyä avannesidosta, huomaat pian, että voit elää samaa elämää kuin ennen leikkausta.

Pussin vaihtaminen

Pussin vaihto- tai tyhjennystiheys riippuu avannetyypistäsi:

  • Paksusuoliavanne: Pussi on vaihdettava yhdestä kolmeen kertaan päivässä eritteen määrästä riippuen.
  • Ohutsuoliavanne: Pussi on tyhjennettävä useita kertoja päivässä.
  • Virtsa-avanne: Pussi on tyhjennettävä useita kertoja päivässä. Öisin virtsa-avannepussi tai pienempi "mikropussi" voidaan kytkeä yöpussiin, jolloin sinun ei tarvitse nousta tyhjentämään pussia.

Jos haluat  lisätietoja tietyn pussin käyttämisestä, katso animoitu ohje avannetyyppisi ja sidosratkaisusi ominaisuuksista.

Sulje
Kuinka avannesidos asetetaan paikoilleen

Kuinka avannesidos asetetaan paikoilleen

Avannesidoksen asettaminen oikein on ensimmäinen tärkeä opeteltava asia avanteen hoidossa. Aseta avannesidos oikein
Sulje

Kuinka avannesidos asetetaan paikoilleen?

Kun sinulla on avanne, virtsa ja ulosteet poistuvat suoraan vatsasi päällä olevaan avannesidokseen. Ohivuotojen, ihon ärsyyntymisen ja sosiaalisen nolostumisen välttämiseksi on tärkeää, että opit kiinnittämään avannesidoksen tiiviisti ihoon.

Tiivis istuvuus on erittäin tärkeää
Periaate on, että avannesidoksen pohjalevy kiinnittyy avanteen ympärille ja pohjalevyn reikä istuu tiiviisti avanteeseen.

Avannehoitajasi auttaa sinua valitsemaan sopivimman tuotteen ja näyttää, kuinka se asetetaan paikoilleen ja poistetaan oikein.

Sulje

Coloplast Tuki -palvelu

Seuraa avanteesi tilaa säännöllisesti

Liity Coloplast Tuki-palveluun

Liity mukaan Coloplast Tuki -palveluun ja me muistutamme sinua säännöllisin väliajoin seuraamaan avanteesi tilaa.

Avannetesti auttaa sinua tunnistamaan ongelmia,mutta antaa myös positiivista palautetta, kun ongelmia ei ole.

Coloplast Tuki on tukiohjelma, joka on suunniteltu rohkaisemaan ja inspiroimaan ihmisiä parempaan elämään avanteen kanssa.

Tutustu ja liity Coloplast Tuki-palveluun 

tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme (09) 8946 750

Käyttäjien tarinoita

Käyttäjien tarinoita

Mogenin tarina

"Kun sain avanteen, olin ensin hieman järkyttynyt. Tunsin silloin vain kaksi henkilöä, joilla oli ollut avanne ja he olivat molemmat kuolleet, joten ajattelin, että kuolisin itse myös pian. Se sai minut uskomaan, että minun oli nautittava elämästäni, kun vielä pystyin. Tämä tapahtui vuonna 1997. Harrastusten aloittaminen oli ensin hieman hankalaa, varsinkin uiminen ja pesutiloissa kulkeminen. Kerroin kuitenkin, että olin ollut leikkauksessa ja nyt kukaan, edes minä itse, ei enää ajattele avannettani. Jopa saunassa istuessamme nauramme yhdessä, kun avanteeni päästää hauskan äänen".
Mogen

Henningin tarina

"Leikkaukseni jälkeen heräsin seuraavana aamuna ja huomasin pian avannesidoksen vatsassani. En sanoisi, että oli järkyttynyt, mutta oloni oli hieman outo. Ajattelin: "Jääkö tuo tuohon pysyvästi?" Kun sain tietää, että avanne oli pysyvä, lakkasin murehtimasta tilannettani, koska tiesin, että minun oli elettävä sen kanssa ja opittava nauttimaan siitä. Nyt minulla ei ole mitään ongelmia avanteen kanssa tai siitä puhumisesta, jos joku haluaa kuunnella. Vaihdan pussin golf-kentällä, tarvittaessa vaikka läheiseen roska-astiaan".
Henning

Sulje

Tilaa ilmaisia näytteitä

Kiitos!

Näytetilauksesi on nyt lähetetty

Katso työpöytäversio