Mikä on ohutsuoliavanne?

Ohutsuoliavanteessa osa ohutsuolta nostetaan vatsanpeitteiden läpi iholle, johon tehdään ulostuloaukko ulosteelle. Tämä aukko on nimeltään avanne. Useimmiten avanne tehdään kehosi oikealle puolelle, mutta joissain tapauksissa se saatetaan tehdä myös vasemmalle puolelle. 

 

Leikkauksen jälkeen avannealue voi aluksi olla melko turvonnut, mutta turvotus laskee ajan myötä, yleensä kuuden – kahdeksan viikon kuluessa.

 

Avannenipukassa ei ole tuntoa eikä se tunne kipua

Avannenipukka on väriltään punainen, sillä se on limakalvoa aivan kuten esimerkiksi suun limakalvot. Avannenipukassa ei ole tuntoa, joten kosketus ei ole kivuliasta. Puhdistaessa avannenipukka voi erityisesti alussa vuotaa hieman, mutta tämä on normaalia ja vuoto yleensä loppuu nopeasti.

 

Avannenipukat voivat olla eri kokoisia ja eri muotoisia – jotkut ovat melko matalia ja tasaisia vatsaa vasten, kun taas jotkut voivat olla korkeita ja kohota vatsanpeitteiden yläpuolelle. Joillakin ihmisillä voi myös olla useampi avanne.Ohutsuoliavanteita on eri tyyppisiä ja nimisiäOhutsuoli avanne

Ohutsuoliavanne voi olla joko Brooken ileostooma tai Loop-ileostooma

 

Brooken ileostooma

Tällainen avanne muodostetaan yleensä, kun osa paksusuolesta joudutaan poistamaan. Jäljelle jäänyt ohutsuoli tuodaan vatsaontelosta vatsanpeitteiden päälle, iholle, muodostamaan avanteen. Tällainen avanne voi olla joko väliaikainen tai pysyvä. Brooken avanne tehdään yleensä silloin, jos ohutsuolen loppuosa on vaurioitunut.

 

Koko paksu- ja peräsuolen poisto. Pysyvä Brooken ileostooma tehdään yleensä silloin, kun joudutaan poistamaan pysyvästi paksusuoli, peräsuoli, anaalialue sekä peräaukko.

 

Totaali kolektomia tarkoittaa, että paksusuoli poistetaan kokonaan. Peräsuoli, anaalialue sekä peräaukko jätetään ja ohutsuolen loppupäästä muodostetaan avanne, joka voi olla joko väliaikainen tai pysyvä.

 

Loop-ileostooma

Loop-ileostooman eli lenkkiavanteen tarkoitus on yleensä olla väliaikainen. Useimmiten Loop-ileostooma muodostetaan siten, että suoli vedetään lenkkinä vatsanpeitteiden läpi ihon päälle. Suolilenkkiin tehdään viilto ja suolen reunat rullataan alaspäin ja ommellaan kiinni ihoon. Tällä tavoin Loop-ileostooma muodostuu kahdesta avanteesta, jotka ovat liitoksissa toisiinsa. Lenkkiavanne suljetaan yleensä myöhemmin ja se on ns. väliaikainen. Suolen annetaan rauhassa parantua (sairaudesta tai muusta ärtymystilasta johtuen) ja myöhemmin suoli ommellaan kiinni ja laitetaan takaisin vatsaonteloonAvannesidokset ohutsuoliavanteelle

Ohutsuoliavannepusseja on olemassa monenlaisia. Avannehoitaja auttaa sinua löytämään sinulle sopivimman tuotteen. Esimerkiksi saatat haluta vaihtaa läpinäkyvän pussin heti leikkauksen jälkeen pienempään tai harmaaseen pussiin.

 

Avannesidoksia on kahdenlaisia: yksi- ja kaksiosaisia, sekä tyhjennettäviä ja suljettuja pusseja. Todennäköisin vaihtoehto ohutsuoliavanteelle on tyhjennettävä pussi.

 

1-osainen avannesidos

Tuotteessa avannepussi on kiinnitettynä pohjalevyyn, joka kiinnittyy tiiviisti avanteen ympärille.

 

2-osainen avannesidos

Tuotteessa on kaksi erillistä osaa: avannepussi ja pohjalevy. Tuotteet liitetään toisiinsa kiinnitysmekanismin avulla. Tuotteiden ollessa erillisiä sinun ei tarvitse irrottaa pohjalevyä jokaisen pussinvaihdon yhteydessä vaan voit vaihtaa pelkän pussin.Tilaa ohutsuoliavanneopas

Tilaa maksuton ohutsuoliavanneopas josta saat tietoa ja neuvoja ennen ja jälkeen leikkauksen. Se on suunnattu juuri ohutsuoliavanneleikatuille tai leikkaukseen meneville henkilöille. Mikäli olet kiinnostunut paksusuoliavanneoppaasta, löydät sen täältä.

Olen*


Haluan tilata oppaan postitse kotiini*

 
 
 
 
 

Sulje

Tilaa ilmaisia näytteitä

Kiitos!

Näytetilauksesi on nyt lähetetty

Katso työpöytäversio