Mikä on paksusuoliavanne?

Paksusuoliavanneleikkauksessa osa paksusuolta tuodaan vatsan pinnalle avanteen muodostamiseksi. Avanne sijoittuu yleensä navan vasemmalle puolelle. Pussiin tuleva uloste on yleensä kiinteää.  

 

Leikkauksen jälkeen avannealue voi aluksi olla melko turvonnut, mutta turvotus laskee ajan myötä, yleensä kuuden – kahdeksan viikon kuluessa.

 

Avannenipukassa ei ole tuntoa eikä se tunne kipua

Avannenipukka on väriltään punainen, sillä se on limakalvoa aivan kuten esimerkiksi suun limakalvot. Avannenipukassa ei ole tuntoa, joten kosketus ei ole kivuliasta. Puhdistaessa avannenipukka voi erityisesti alussa vuotaa hieman, mutta tämä on normaalia ja vuoto yleensä loppuu nopeasti.

 

Avannenipukat voivat olla eri kokoisia ja eri muotoisia – jotkut ovat melko matalia ja tasaisia vatsaa vasten, kun taas jotkut voivat olla korkeita ja kohota vatsanpeitteiden yläpuolelle. Joillakin ihmisillä voi myös olla useampi avanne.

 

 

Paksusuoliavanteita on eri tyyppisiä ja nimisiäpaksusuoliavanne

Sigmoideostooma

Tällainen avanne muodostetaan yleensä, kun suuri osa paksusuolesta ja / tai peräsuolesta joudutaan poistamaan. Jäljelle jäänyt paksusuoli tuodaan vatsanpeitteiden läpi iholle muodostamaan avanteen. Tällainen avanne voi olla joko väliaikainen tai pysyvä. Väliaikainen avanne tehdään yleensä silloin, kun sairastunut osa paksusuolta on jouduttu poistamaan ja suolenpäiden liittäminen on vielä liian aikaista. Heikko suoliliitos voi aiheuttaa vaarallisen tilanteen, jos siihen kohdistuu painetta.

 

Transversostooma

Transversostooma eli kaksipiippuinen avanne tehdään, jotta leikkauksessa tehtyä suoliliitosta voitaisiin suojella. Transversostooman tarkoitus on olla väliaikainen. Useimmiten transversostooma muodostetaan siten, että suoli vedetään lenkkinä vatsanpeitteiden läpi ihon päälle ja kannatellaan paikoillaan avannesauvan avulla. Suolilenkkiin tehdään viilto ja suolen reunat rullataan alaspäin ja ommellaan kiinni ihoon. Tällä tavoin transversostooma itseasiassa muodostuu kahdesta avanteesta (kaksipiippuinen paksusuoliavanne), jotka ovat liitoksissa toisiinsa.



Avannesidokset paksusuoliavanteelle

Paksusuoliavannepusseja on monenlaisia. Avannehoitaja auttaa sinua löytämään sinulle sopivimman tuotteen. Saatat esimerkiksi haluta vaihtaa läpinäkyvän pussin heti leikkauksen jälkeen pienempään tai harmaaseen pussiin.

 

Avannesidoksia on kahdenlaisia: yksi- ja kaksiosaisia, sekä tyhjennettäviä ja suljettuja pusseja. Todennäköisin vaihtoehto paksusuoliavanteelle on suljettu pussi.

 

1-osainen avannesidos

Tuotteessa avannepussi on kiinnitettynä pohjalevyyn, joka kiinnittyy tiiviisti avanteen ympärille.

 

2-osainen avannesidos

Tuotteessa on kaksi erillistä osaa: avannepussi ja pohjalevy. Tuotteet liitetään toisiinsa kiinnitysmekanismin avulla. Tuotteiden ollessa erillisiä sinun ei tarvitse irrottaa pohjalevyä jokaisen pussinvaihdon yhteydessä vaan voit vaihtaa pelkän pussin.



Tilaa paksusuoliavanneopas

Tilaa maksuton paksusuoliavanneopas josta saat tietoa ja neuvoja ennen ja jälkeen leikkauksen. Se on suunnattu juuri paksusuoliavanneleikatuille tai leikkaukseen meneville henkilöille. Mikäli olet kiinnostunut ohutsuoliavanneoppaasta, löydät sen täältä.

Olen*


Haluan tilata oppaan postitse kotiini*

 
 
 
 
 

Sulje

Tilaa ilmaisia näytteitä

Kiitos!

Näytetilauksesi on nyt lähetetty

Katso työpöytäversio