Mitä voit syödä ja juoda, kun sinulla on ohutsuoliavanne tai paksusuoliavanne

Kun sinulle tehdään ohutsuoliavanne tai paksusuoliavanne, sinulla saattaa olla kysymyksiä ruokavaliostasi: pitäisikö minun syödä erikoisruokavalion mukaisesti? Onko jotain, mitä en saa syödä? Entä alkoholi? Lyhyesti: ei. Yleisesti ottaen sellainen ruoka, joka oli hyvää ja terveellistä ennen leikkaustasi, on myös hyväksi sinulle nyt – sama pätee myös epäterveellisempiin vaihtoehtoihin. Meillä on kuitenkin muutamia vinkkejä ja tiedonmurusia erilaisista ruuista ja juomista alla olevissa kohdissa. Ne koskevat henkilöitä, joilla on paksusuoliavanne tai ohutsuoliavanne... ja ehkä muutkin inspiroituvat niistä. 

onnellinen nainen

Mitä syödä ja juoda avanneleikattuna

Lue, mitä kannattaa pohtia ensimmäisten 2–6 viikon kuluessa leikkauksen jälkeen ja myös, kun olet täysin parantunut. Tässä muutamia vinkkejä ja neuvoja. Vinkkejä ruokavalioon
Sulje

Ruokavalio-ohjeistusta henkilöille, joilla on avanne

Yleisesti ottaen avannepotilaat voivat syödä ja juoda mitä haluavat, ellei kirurgi tai avannehoitaja ole toisin neuvonut. Jotkin ruoat ovat kuitenkin helpommin sulavia kuin toiset, samoin kuin ennen leikkaustakin. Heti leikkauksen jälkeen kannattaakin siis kiinnittää erityistä huomiota kehosi signaaleihin.  

Heti leikkauksen jälkeen

Uudet tutkimukset osoittavat, että mitä nopeammin syöt kunnollista ruokaa leikkauksen jälkeen, sitä nopeammin ruoansulatusjärjestelmä alkaa taas toimia. Muista aina pureskella ruokasi huolellisesti. 

Ensimmäisten 2–4 viikon aikana 

 • Kehosi parantuminen on edelleen käynnissä, ja pehmeiden, helposti sulavien ruokien syöminen auttaa kehoasi toipumaan.
 • Saatat tuntea jonkin verran turvotusta, joten syö ensin vähän kerrallaan ja usein. 
 • Melko miedot ruoat ovat hyvä tapa aloittaa. 
 • Huolellinen pureskelu on tärkeää. 

Viikot 4–6 avanneleikkauksen jälkeen

 • Sinulla ei välttämättä ole entisenlaista ruokahalua 4–6 viikkoon avanneleikkauksen jälkeen. 
 • Voi olla, että joudut täydentämään ruokavaliotasi proteiini- ja energiajuomilla. Niitä voi ostaa apteekista tai tehdä itse.

Onko jotain, mitä en saa syödä?

Sinun ei tarvitse vältellä mitään ruokia, mutta on hyvä tietää, että erilaiset ruoat vaikuttavat eri tavalla avanteestasi tuleviin eritteisiin. Jos jokin tietty ruoka epäilyttää sinua, kokeile syödä sitä vain vähän. Jos se ei aiheuta ongelmia, anna mennä!

Älä pelkää kokeilla uusia ruokia, mutta ole järkevä. Melko varmasti huomaat, että jotkin ruoat aiheuttavat enemmän kaasua kuin toiset, ja vaikka se ei olekaan vaarallista, saatat ehkä haluta vältellä näitä ruokia jatkossa. Sama pätee purukumiin.

Juuri sinulle sopiva ruokavalio kehittyy yrityksen ja erehdyksen kautta. Jotkin ruoat, erityisesti erittäin kuitupitoiset ruoat, saattavat aiheuttaa ruokatukoksen, jossa ruoan sulamattomat osat tukkivat suolen. Kunnollinen pureskelu auttaa, mutta ruokatukos saattaa olla vakava oire. 

Entä hedelmät ja vihannekset?

Voit silti saada viisi annostasi päivässä! Joidenkin hedelmien ja vihannesten kuori on erittäin sitkeää, joten ne kannattaa kuoria ongelmien välttämiseksi. Erityisesti perunat ja omenat kannattaa kuoria. Sinun täytyy ehkä valmistaa hedelmäsi ja vihanneksesi eri tavalla kuin ennen – kokeile tehdä vihanneksista keittoja ja hedelmistä smoothieita.

Hedelmien pehmennys kypsennyksen aikana saattaa auttaa, tai voit tehdä juureksista muusia. 

Jos jotain epämiellyttävää tapahtuu

Älä välttele tiettyjä ruoka-aineksia yhden huonon kokemuksen takia. Jos ongelma toistuu, voit kuitenkin harkita ruoka-aineksen poistamista ruokavaliostasi. 

Muista, että kaikilla on erilaiset reaktiot, joten jollekin toimivat asiat eivät ehkä toimi toisella.

Sulje
Punaviiniä juovat henkilöt

Nesteen vaikutus ruoansulatus-järjestelmään

Kuten kaikki muukin, se, mitä juot, vaikuttaa ruoansulatusjärjestelmääsi. Vinkkejä ihmisille, joilla on ohutsuoliavanne ja paksusuoliavanne. Lisätietoja juomista
Sulje

Se, mitä juot, vaikuttaa ruoansulatusjärjestelmään

Kuten aina ennenkin, sinun tulisi nauttia ainakin kaksi litraa nestettä päivittäin – se auttaa myös estämään ummetusta. Saatat kuitenkin miettiä, voitko edelleen juoda aamukahvisi, nauttia lasin viiniä tai juoda hiilihapotettuja juomia.

tässä muutamia ohjenuoria:

 • Kahvin ja teen kanssa ei pitäisi olla ongelmia, mutta tarkkaile varmuuden vuoksi ruoansulatusjärjestelmäsi reaktioita.
 • Hiilihapotetut juomat voivat yleisesti ottaen aiheuttaa kaasua. 
 • Olut saattaa aiheuttaa sen, että avanteen erite on nestemäisempää
 • Voit juoda alkoholia. Alkoholi saattaa aiheuttaa nestehukkaa, joten muista juoda riittävästi vettä. 

Jos sinulla on ohutsuoliavanne

Erityisesti heti leikkauksen jälkeen saatat menettää jonkin verran nestettä erityisen suuren ulostemäärän takia (750–1300 ml). Siksi onkin suositeltavaa, että juot ainakin kaksi litraa vettä päivässä sekä lisäksi sen verran, minkä menetät ulosteen mukana. 

3–12 viikossa leikkauksen jälkeen ohutsuoli tottuu hiljakseen imemään lisää nestettä, eikä sinun tarvitse ehkä enää kompensoida nestemäärää samalla tavalla kuin aluksi. Henkilöt, joilla on ohutsuoliavanne, menettävät silti kahdesta kolmeen kertaan enemmän nestettä ja suoloja ulosteen välityksellä, joten pienen suolamäärän ripottelu ruokaasi saattaa olla hyvä idea. 

Sulje
onnellinen mies

Valmistaudu ulkona syömiseen

Kotona ruoan valmistaminen on helppoa, mutta entä ulkona syöminen tai ruoan kotiin tilaaminen? Vinkkejä valmistautumiseen ja siihen, mitä tulee ottaa huomioon. Valmistaudu ulkona syömiseen
Sulje

Valmistaudu ulkona syömiseen

Se saattaa tuntua ensin isolta askeleelta, mutta voit aivan hyvin nauttia ravintolaruokailusta niin kuin ennenkin. 

Valmistaudu hyvin

Voit ottaa aina yhteyttä ravintolaan ennen ruokailuasi, jos haluat valmistautua etukäteen. Monilla suuremmilla ravintoloilla on lista myös verkossa, joten voit tarkistaa ruokalistan ennen kuin saavut paikalle.

Minne kannattaa mennä?

Kannattaa aloittaa ravintolasta, jonka tunnet hyvin, ja pysytellä yksinkertaisissa vaihtoehdoissa. Sinun ei tarvitse olla varovainen, mutta käytännöllisyys kannattaa. Tilaa mitä haluat, mutta huomioi, miten jotkin ruoka-aineet saavat sinut reagoimaan. Älä myöskään pelkää kysyä tarjoilijalta, mitä aineksia annoksiin käytetään. 

Jos se on mahdollista, haluat ehkä tilata sen tyyppistä ruokaa, jota olet jo kokeillut kotona. Silloin tiedät miten todennäköisesti reagoit ruokaasi. Kun syöt hiljalleen enemmän ja erilaisia ruokia, tunnet olosi itsevarmemmaksi myös ulkona syödessäsi. Vaikka olisit tottunut juomaan drinkin kotona, kannattaa aloittaa pienistä annoksista. Juo ennemmin pieni olut, älä isoa. Näin kehosi oppii taas sietämään alkoholia, jolloin vähennät – tai vältät kokonaan – reaktioita. 

Sulje
Mies keskustelee naisen kanssa

Pussin pullistuminen

Pullistumista tapahtuu, kun kaasua kerääntyy avannepussiin, mutta mitä voit tehdä sen estämiseksi? Lisätietoja pullistumisesta
Sulje

Lisätietoja pullistumisesta

Pullistumista tapahtuu, kun avannepussiin kerääntyy kaasua, mikä saa sen paisumaan kuin ilmapallo. Pusseissa on hiilisuodattimet, jotka auttavat suolikaasuihin neutraloimalla hajua ja vapauttamalla kaasua pussista. Jos suodattimen kapasiteetti ei riitä syntyvän kaasun käsittelyyn tai jos se kostuu tai jos avanteen kiinteän erite tukkii sen, pussiin voi alkaa kerääntyä kaasua.

Miten pussin pullistuminen voidaan estää?

Yksi parhaista tavoista estää pussin pullistumista on minimoida ruoansulatuselimistön tuottaman kaasun määrä. Ruoan huolellinen pureskelu on erittäin tärkeää, samoin kuin niiden ruoka-aineiden välttäminen, joiden tiedät aiheuttavan sinulle ilmavaivoja. Sellaisia voivat olla pähkinät, pavut, hiilihappojuomat tai kuohuviini.

Mitä tehdä, kun pullistumista tapahtuu?

Jos pussi kuitenkin paisuu, voit vapauttaa kaasua pussista vessassa, jos käytät tyhjennettävää pussia tai kaksiosaista avannesidosta. Pussin vaihtaminen, jos suodatin tukkeutuu, saattaa myös estää pullistumista. Saattaa olla myös hyödyllistä kokeilla toista avannesidosratkaisua tai suodatintyyppiä.

Sulje
poika katsoo äidin avannepussia

Mikä aiheuttaa liimautumista

Liimautuminen tapahtuu, kun avannepussissa on tyhjiö ja pussin sisäpinnat liimautuvat kiinni toisiinsa. Mitä sille voi tehdä? Vinkkejä liimautumiseen
Sulje

Vinkkejä liimautumiseen

Liimautuminen tapahtuu, kun avannepussissa on tyhjiö ja pussin sisäpinnat liimautuvat kiinni toisiinsa. Tämä estää eritteen kulkeutumisen pussin pohjalle ja voi tukkia suodattimen. Tämä voi aiheuttaa avannesidoksen työntymisen irti vatsasta.

Miten voin estää pussin liimautumisen?

Ilman puhaltaminen pussiin ennen sen asettamista estää tyhjiön muodostumisen. Lisäksi pussiin tiputettu tippa öljyä tai liukastetta auttaa eritteen kulkeutumisessa pussin pohjalle.

Sulje
nainen laittaa ruokaa poikansa kanssa

Ripulioireita?

Sinulla, niin kuin kaikilla muillakin, saattaa olla joskus ripulia. Tietoa siitä, mitä voit siinä tapauksessa tehdä. Mitä ripulille voi tehdä?
Sulje

Mitä ripulille voi tehdä?

Sinulla, niin kuin kaikilla muillakin, saattaa olla joskus ripulia. Yleisesti ottaen lyhyt ripuli ei ole huolestuttava oire: se saattaa liittyä johonkin, mitä söit, ja paranee yleensä itsestään. 

Jos kuitenkin ulosteistasi kolme tai useampi on löysää peräjälkeen, kannattaa huolestua: pitkittynyt ripuli saattaa aiheuttaa nestehukkaa, joten ota yhteys avannehoitajaan.

Jos sinulla on ohutsuoliavanne

Jos sinulla on ohutsuoliavanne ja ripuli, menetät huomattavasti suoloja – noin yhden teelusikallisen per ulostelitra. Niinpä on erityisen tärkeää, että ripottelet hieman lisää suolaa aterioihisi.

Sulje
nainen ostamassa vihanneksia

Ongelmia ruokatukoksen kanssa?

Jotkin ruoat saattavat aiheuttaa ruokatukoksen, joten lue, miten sen voi estää ja mitä voit tehdä, jos niin tapahtuu. Lisätietoja ruokatukoksesta
Sulje

Lisätietoja ruokatukoksesta – ja mitä sille voi tehdä

Huolellinen pureskelu on tärkeää, jotta saat kunnollisen alun ruoansulatusprosessille. Tämä pätee erityisesti sellaisten ruokien tapauksessa, jotka ovat huonosti sulavia (esim. pähkinät). Jotkin ruoat, erityisesti erittäin kuitupitoiset ruoat, saattavat aiheuttaa ruokatukoksen, jossa ruoan sulamattomat osat tukkivat suolen. Kunnollinen pureskelu auttaa, mutta ruokatukos saattaa olla vakava oire.

Mistä tiedän, onko minulla ruokatukos?

Se saattaa aiheuttaa kouristuksia, kipua ja nestemäistä ulostetta, ja vatsasi ja avanteesi saattavat turvota. Jos luulet, että sinulla on ruokatukos, tee näin:

 • Soita lääkärillesi tai hoitajalle tai mene ensiapuun. 
 • Juo paljon vettä
 • Vältä kiinteitä ruokia 24 tunnin ajan ja syö sen sijaan keittoja

Tukoksen estäminen on helpompaa kuin sen hoitaminen, joten pureskele ruokasi huolellisesti ja ole järkevä ruokavalintojesi suhteen. Silloin ruokavaliosi pitäisi olla normaali ja terveellinen.

Sulje

Vastuuvapauslauseke: Nämä ovat yleisiä ohjeita, joiden on tarkoitus auttaa sinua tavallisissa kysymyksissä. Noudata lääkärisi antamia ohjeita sekä toistokatetrin tai avannetuotteesi valmistajan ohjeita. On myös erittäin tärkeää, että noudatat hoitajasi mahdollisesti antamia ruokavalio-ohjeita.

 

Sulje

Tilaa ilmaisia näytteitä

Kiitos!

Näytetilauksesi on nyt lähetetty

Katso työpöytäversio