Yleisesti ottaen avannepotilaat voivat syödä ja juoda mitä haluavat, ellei kirurgi tai avannehoitaja ole toisin neuvonut. Jotkin ruoat ovat kuitenkin helpommin sulavia kuin toiset, samoin kuin ennen leikkaustakin. Heti leikkauksen jälkeen kannattaakin siis kiinnittää erityistä huomiota kehosi signaaleihin.
Heti leikkauksen jälkeen
Uudet tutkimukset osoittavat, että mitä nopeammin syöt kunnollista ruokaa leikkauksen jälkeen, sitä nopeammin ruoansulatusjärjestelmä alkaa taas toimia. Muista aina pureskella ruokasi huolellisesti.
Ensimmäisten 2–4 viikon aikana
- Kehosi parantuminen on edelleen käynnissä, ja pehmeiden, helposti sulavien ruokien syöminen auttaa kehoasi toipumaan.
- Saatat tuntea jonkin verran turvotusta, joten syö ensin vähän kerrallaan ja usein.
- Melko miedot ruoat ovat hyvä tapa aloittaa.
- Huolellinen pureskelu on tärkeää.
Viikot 4–6 avanneleikkauksen jälkeen
- Sinulla ei välttämättä ole entisenlaista ruokahalua 4–6 viikkoon avanneleikkauksen jälkeen.
- Voi olla, että joudut täydentämään ruokavaliotasi proteiini- ja energiajuomilla. Niitä voi ostaa apteekista tai tehdä itse.
Onko jotain, mitä en saa syödä?
Sinun ei tarvitse vältellä mitään ruokia, mutta on hyvä tietää, että erilaiset ruoat vaikuttavat eri tavalla avanteestasi tuleviin eritteisiin. Jos jokin tietty ruoka epäilyttää sinua, kokeile syödä sitä vain vähän. Jos se ei aiheuta ongelmia, anna mennä!
Älä pelkää kokeilla uusia ruokia, mutta ole järkevä. Melko varmasti huomaat, että jotkin ruoat aiheuttavat enemmän kaasua kuin toiset, ja vaikka se ei olekaan vaarallista, saatat ehkä haluta vältellä näitä ruokia jatkossa. Sama pätee purukumiin.
Juuri sinulle sopiva ruokavalio kehittyy yrityksen ja erehdyksen kautta. Jotkin ruoat, erityisesti erittäin kuitupitoiset ruoat, saattavat aiheuttaa ruokatukoksen, jossa ruoan sulamattomat osat tukkivat suolen. Kunnollinen pureskelu auttaa, mutta ruokatukos saattaa olla vakava oire.
Entä hedelmät ja vihannekset?
Voit silti saada viisi annostasi päivässä! Joidenkin hedelmien ja vihannesten kuori on erittäin sitkeää, joten ne kannattaa kuoria ongelmien välttämiseksi. Erityisesti perunat ja omenat kannattaa kuoria. Sinun täytyy ehkä valmistaa hedelmäsi ja vihanneksesi eri tavalla kuin ennen – kokeile tehdä vihanneksista keittoja ja hedelmistä smoothieita.
Hedelmien pehmennys kypsennyksen aikana saattaa auttaa, tai voit tehdä juureksista muusia.
Jos jotain epämiellyttävää tapahtuu
Älä välttele tiettyjä ruoka-aineksia yhden huonon kokemuksen takia. Jos ongelma toistuu, voit kuitenkin harkita ruoka-aineksen poistamista ruokavaliostasi.
Muista, että kaikilla on erilaiset reaktiot, joten jollekin toimivat asiat eivät ehkä toimi toisella.