Pitkä kokemus elämästä avanteen kanssa

Avannetta ympäröivän ihon pitäminen terveenä

Avannetta ympäröivän ihon pitäminen terveenä

Avanteesta ja sitä ympäröivästä ihosta huolehtiminen varmistaa, että avannesidoksesi toimii oikein. Tämä auttaa sinua tuntemaan olosi varmaksi missä tahansa tilanteessa. Lue lisää
Sulje

Avannetta ympäröivän ihon pitäminen terveenä

Useimpien avanneleikattujen iho ärtyy ajoittain. Ärsyyntynyt iho ei ole kuitenkaan "normaali" ihon tila. Jotta avannesidoksesi käyttäminen olisi mukavaa ja huoletonta, on tärkeää, että ehkäiset ihon ärsyyntymistä ja pidät alueen ihon terveenä.

 

Ihoärsytyksen kierre

Ohivuodon seurauksena avanteen eritettä pääsee kosketuksiin ihon kanssa, mikä aiheuttaa ihon ärsyyntymistä. Ongelman ydin on siinä, että avannesidoksen pohjalevy ei kiinnity kunnolla ärsyyntyneeseen ihoon, mikä johtaa ohivuodon lisääntymiseen. Tästä voi kehittyä ohivuodon ja ihoärsytyksen noidankehä.


Kuusi askelta avannetta ympäröivän ihon pitämiseen terveenä:

 1. Varmista, että iho on puhdas ja täysin kuiva ennen avannesidoksen pohjalevyn kiinnittämistä.
 2. Muokkaa pohjalevyn aukkoa niin, että se istuu tarkasti avanteen ympärille. Leikkauksen jälkeen on normaalia, että vartalon muotosi muuttuu. On tärkeää, että tarkistat säännöllisesti, että leikkuuohjaimesi on oikean kokoinen ja muotoinen avanteeseesi. Tarkista tämä asettamalla leikkuuohjain avanteen ympärille ja varmistamalla, että se istuu tiiviisti.
 3. Tarkista avanteen koko säännöllisesti, varsinkin, jos sinulla on tyrä.
 4. Varmista, että pohjalevy on kokonaan kiinni ihossa painamalla kevyesti kädellä.
 5. Vaihda avannesidos heti tuntiessasi epämukavuutta tai kutinaa
 6. Varmista, että käytät avanteesi profiilille parhaiten sopivaa avannesidosta ja lisätarvikkeita

Valitse oikean tyyppinen avannesidos, joka istuu vartaloosi

Löydä oikeat lisätarvikkeet

Sulje
Parhaan istuvuuden saavuttaminen

Parhaan istuvuuden saavuttaminen

Jokainen vartalo on erilainen ja vartalosi muuttuu ajan kuluessa. Avanneleikkaus on iso asia, joten lue lisää, kuinka voit hankkia juuri sinun vartaloosi istuvia avannesidoksia. Oikean tuotteen valinta
Sulje

Parhaan istuvuuden saavuttaminen

Leikkauksen jälkeisinä kuukausina ja vuosina saatat huomata tiettyjä muutoksia vartalossasi. Näitä muutoksia ovat: 

 • Painonnousu tai -lasku parantuessasi sairaudesta, jonka vuoksi leikkaus suoritettiin.
 • Ihon poimut tai arvet avanteen ympärillä
 • Avanteeseen liittyvän tyrän kehittyminen

Jos näitä muutoksia tapahtuu, on tärkeää, että varmistat avanneratkaisusi hyvän istuvuuden.

Avannesidoksen tiivis kiinnittyminen ihoon on erittäin tärkeää hyvässä avanteen hoidossa. Jos avannetta ympäröivä alue alkaa esimerkiksi vetäytyä vatsan sisään, saattaa olla aika vaihtaa kuperaan avannesidokseen. Saatat myös tarvita lisätarvikkeita.

Internetissä toimiva itsearviointityökalumme, BodyCheck, auttaa sinua määrittelemään nykyisen avanneprofiilisi ja huomaamaan, jos se on olennaisesti muuttunut. Se ehdottaa sinulle sopivia avannesidoksia ja lisätarvikkeita.

Avanteen Itsearviointityökalut voivat auttaa sinua tyypillisten avannesidoksiin liittyvien ongelmien, kuten ihoärsytyksen ratkaisemisessa.

On aina hyvä ajatus konsultoida avannehoitajaasi avannesidoksen istuvuudesta ja lisätarvikkeista.

Sulje
Pussin ongelmat, paisuminen ja liimautuminen

Pussin ongelmat, paisuminen ja liimautuminen

Paisuminen ja liimautuminen ovat hankalia ongelmia, joita saattaa syntyä avannepussia käytettäessä. Niiden syntymistä voidaan kuitenkin estää. Lue lisää näistä ongelmista ja niiden ratkaisemisesta. Lue lisää
Sulje

Pussin ongelmat, paisuminen ja liimautuminen

Paisuminen tapahtuu, kun pussiin kerääntyy kaasua, mikä saa sen paisumaan kuin ilmapallo. Pusseissa on hiilisuodattimet, jotka auttavat suolikaasuihin neutraloimalla hajua ja vapauttamalla kaasua pussista. Jos suodattimen kapasiteetti ei riitä syntyvän kaasun käsittelyyn tai jos se kostuu tai jos avanteen kiinteän erite tukkii sen, pussiin voi alkaa kerääntyä kaasua.

Miten voin estää pussin paisumista?
Yksi parhaista tavoista estää pussin paisumista on minimoida ruoansulatuselimistön tuottaman kaasun määrä. Ruoan huolellinen pureskelu auttaa todella paljon sekä niiden ruoka-aineiden välttäminen, joiden tiedät aiheuttavan sinulle ilmavaivoja. Näitä voivat olla pähkinät, pavut, hiilihappojuomat tai kuohuviini.

Jos pussi kuitenkin paisuu, voit vapauttaa kaasua pussista vessassa, jos käytät tyhjennettävää pussia tai 2-osaista avannesidosta. Pussin vaihtaminen tarvittaessa saattaa myös estää paisumista. Lopuksi saattaa olla hyödyllistä kokeilla toista avannesidosratkaisua tai suodatintyyppiä.

Liimautuminen tapahtuu, kun avannepussissa on tyhjiö ja pussi liimautuu kiinni. Tämä estää eritteen kulkeutumisen pussin pohjalle ja voi tukkia suodattimen. Tämä voi aiheuttaa avannesidoksen työntymisen irti vatsasta.

Miten voin estää pussin liimautumisen?
Ilman puhaltaminen pussiin ennen sen asettamista estää tyhjiön muodostumisen. Lisäksi pussiin tiputettu tippa öljyä tai liukastetta auttaa eritteen kulkeutumisessa pussin pohjalle.

Sulje
Ihon ärsyyntyminen avanteen ympärillä

Ihon ärsyyntyminen avanteen ympärillä

Avannetta ympäröivän ihon ärsyyntyminen johtuu yleensä siitä, että ohivuotavaa eritettä pääsee avannesidoksen pohjalevyn alle. Se on epämukavaa ja saattaa estää avannesidosta toimimasta oikein. Lue lisää, mitä tehdä, jos näin käy. Avannetta ympäröivä iho
Sulje

Ihon ärsyyntyminen avanteen ympärillä

Avannetta ympäröivän ihon tulisi näyttää samalta kuin ihon muualla vartalossasi. Heti pohjalevyn irrottamisen jälkeen se voi olla hieman punertava, mutta jos punoitus ei häviä tai iho on vahingoittunut, se voi olla ärtynyt.

Mitä minun pitäisi tehdä? 

 • Irrota pohjalevy ja tarkista sen tausta. Onko siinä jälkiä ulosteesta tai virtsasta, joka olisi saattanut aiheuttaa ärsytyksen?
 • Onko avanteen ympärillä ärsytystä tai vaurioita, jotka vastaavat jälkiä pohjalevyssä?
 • Kuinka hyvin avannesidos istuu avanteen ympärille? Altistuuko ihosi avanteen eritteelle huonon istuvuuden vuoksi? Mittaa avanteesi halkaisija ja muoto nähdäksesi, onko mallisi oikean kokoinen ja muotoinen. Käytä tarvittaessa apuna avannesidoksen mittalevyä ja muokkaa pohjalevyn aukkoa niin, että se istuu tiiviisti avanteen halkaisijaan ja muotoon.
 • Mikä on avanteen aukon sijainti suhteessa ihon pintaan? Onko se ihon pinnan ylläpuolella, tasoissa sen kanssa vai alapuolella? Jos avanne on ihon pinnan tasolla tai sen alla tai jos se sijaitsee syvällä ihopoimussa, voit tarvita erityyppistä avannesidosta tai lisätarvikkeita avanteesi profiilin mukaan. Tarkista istuvuus Coloplastin BodyCheck-työkalun avulla.
 • Onko pohjalevy syöpynyt? Jos näin on tapahtunut, avannesidos olisi pitänyt ehkä vaihtaa aiemmin. Kokeile avannesidoksen vaihtamista useammin tai harkitse syöpymättömän pohjalevyn käyttöä , jos et jo käytä sellaista.

Jos ihon ärsyyntyminen johtuu muista syistä, kysy neuvoa avannehoitajaltasi tai lääkäriltäsi.

Valitse oikean tyyppinen avannesidos, joka istuu vartaloosi.

Sulje

Coloplast Tuki -palvelu

Seuraa avanteesi tilaa säännöllisesti

Liity mukaan Coloplast Tuki -palveluun ja me muistutamme sinua säännöllisin väliajoin seuraamaan avanteesi tilaa.

Avannetesti auttaa sinua tunnistamaan ongelmia,mutta antaa myös positiivista palautetta, kun ongelmia ei ole.

Coloplast Tuki on tukiohjelma, joka on suunniteltu rohkaisemaan ja inspiroimaan ihmisiä parempaan elämään avanteen kanssa.

Tutustu ja liity Coloplast Tuki-palveluun 

tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme (09) 8946 750

Sulje

Tilaa ilmaisia näytteitä

Kiitos!

Näytetilauksesi on nyt lähetetty

Katso työpöytäversio