Julkaistu 25.2.2022
Vuoden alussa moni haluaa parantaa oloaan ja elämäntyyliään. Olin viime vuoden lopulla väsynyt ja stressaantunut etenkin koronapandemian takia. Joululoma tuli ja päätin ottaa sen rennosti ja levon kannalta.
Mutta kun tammikuu koitti, alkoi taas arki. En ole paraurheilija, mutta liikkuminen on minulle tärkeää. Muistan, kuinka paras ystäväni sanoi vammauduttuani, että ”Voi ei, miksi juuri sinun piti vammautua, vaikka sinä olet niin liikkuvainen? Minulle sopisi vammautuminen paremmin, kun minä pidän kotona lukemisesta”. Ystäväni oli siinä oikeassa, että olin kyllä liikunnallinen. Olin harrastanut tanssia, pelannut lentopalloa, juoksin lenkkejä ja kävelin aina portaat viidenteen kerrokseen.
Mutta siinä ystäväni oli väärässä, että minun liikunnallinen elämäni olisi loppunut vammautumiseen. Ensinnäkin jo ihan arkielämä pyörätuolin kanssa on liikunnallista; nostelen itseäni autoon, sänkyyn, sohvalle, suihkutuoliin ja se vaatii hyvää lihaskuntoa.
Erilaisia liikkumisen muotoja löytyy selkäydinvammaiselle, toki omasta vammatasosta riippuen. Liikkuminen saattaa vaatia jonkin verran järjestelyjä, mutta mahdollisuuksia on. Ennen liikuntaharrastuksiin lähtemistä kannattaa käydä vessassa, jotta liikunnan aikana ei tarvitse olla huolissaan täynnä olevasta rakosta. Liikkumisen aikana ja jälkeen tulee ehkä juotua enemmän vettä kuin muuten, joten sekin kannattaa huomioida. On hyvä, että liikuntapaikoissa on esteetön wc-tila, jotta siellä voi käydä heti tarvittaessa. Pienet, kätevät SpeediCath Compact Eve -katetrit ovat suosikkejani – ne kulkevat näppärästi aina mukanani, eivätkä vie paljon tilaa.
Mitä liikuntaa sitten harrastan? Säännöllinen avokuntoutus eli fysioterapia alkoi heti akuuttikuntoutuksesta kotiutumisen jälkeen, ja on jatkunut säännöllisesti. Käyn kerran viikossa fysioterapiassa ja kerran viikossa allasterapiassa. Allasterapia on ihanaa, koska vedessä pystyn liikkumaan monipuolisemmin kuin kuivalla maalla. Minulla on todella hyvä fysioterapeutti, jonka kanssa keksimme jatkuvasti uusia tapoja tehdä erilaisia harjoituksia kehittääkseni lihaskuntoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta.
Heti kolmen kuukauden aktiivikuntoutuksen jälkeen lähdin myös kokeilemaan tanssillista liikuntaa, kontakti-improvisaatiota. Tuntui ihanalta, että pystyinkin edelleen ilmaisemaan itseäni tanssin ja kauniiden liikkeiden avulla! Tanssista tuli todella tärkeä osa uutta elämääni, mutta keskityn tässä muihin liikuntamuotoihin.
Ensimmäisenä keväänä vammautumiseni jälkeen Helsingin kaupunki järjesti pyörätuoliaerobicia, josta tuli osa viikoittaista liikuntaani. Meillä oli mukava porukka, josta löytyi sydänystäväkin. Kun muutin myöhemmin toiseen kaupunkiin, kaupungin soveltavan liikunnan ohjaaja innostui tuoliaerobicista ja saimme ryhmän sinnekin.
Aina kun on vähänkin hyvä ilma, lähden lenkille, edes pienelle. Freewheel, pyörätuolin jalkalautaan helposti kiinnitettävä ns. nokkapyörä, joka nostaa pienet tukipyörät ilmaan, on aivan mahtava apuväline. Se mahdollistaa liikkumisen lumessa, epätasaisessa maastossa ja nurmikolla. Ulkona liikkuminen auttaa jaksamaan – usein iltapäivällä väsyttää ja tekisi mieli mennä vain lepäämään, mutta jos saa itsensä ulos, niin huomaa, että se on virkistävämpää kuin sohvalla makaaminen. Raitis ilma tekee niin hyvää!
Talvella harrastan jonkin verran hiihtämistä, jos on sopivat kelit. Minulla on oma hiihtokelkka: pieni jakkara, jonka alla on sukset juuri ladun leveyteen sopivina. Jäällä auringossa hiihtäminen on ihanaa, koska ylämäet ja kovin epätasainen maasto ovat haasteellisia.
Viiden vuoden ajan olen harjoitellut soveltavaa laskettelua monoskillä. Se on tosi kivaa, mutta vaikeaa. Olen päässyt kokeilemaan monoskitä lähinnä vain kerran vuodessa hiihtolomalla Lapissa, ja se on liian vähän. Tasapainoilu yhden suksen päällä vaatisi enemmän harjoittelua. Minulla onkin tähän asti ollut aina joku takanani aisoissa auttamassa, hiihdonopettaja tai puolisoni. Tavoitteeni on oppia laskemaan itsenäisesti.
Olen kokeillut tennistä, pöytätennistä, koripalloa, jousiammuntaa ja purjehtimista, mutta varsinaista omaa urheiluharrastusta minulla ei ole. Se olisi vaikea saada mahtumaan arkeeni kolmelapsisen perheen äitinä. Sunnuntaisin käyn kuitenkin lähikoulussa tanssillisessa jumpassa, jossa olen ainoa liikuntavammainen. Mutta se ei haittaa, olen tottunut soveltamaan liikkeitä ja ohjaaja antaa minulle vapauden tehdä sitä, mikä tuntuu hyvältä.
Hyötyliikuntaa tulee päivien aikana aika paljonkin, kun vien tavaraa sinne ja tänne, haen lapsiani, siivoan keittiötä, lakaisen ja pyyhin lattioita.
Mutta yritän myös tietoisesti lisätä arjen hyötyliikuntaa aina, kun se on mahdollista. Esimerkiksi jos sää on hyvä, auton voi jättää parkkipaikalla kauemmaksikin kuin siihen heti oven vieressä olevaan invapaikkaan – kauempaa voi löytyä reunapaikka, josta kulkemalla saa kelattua pitemmän matkan. Tai jos sää on huono, voin tietoisesti pyöriä edestakaisin supermarketissa, siinä tulee kuitenkin kelattua matkaa jonkin verran.
Nyt tammikuussa aloitimme yhteisen kelausvuoron paikallisessa urheiluhallissa. Meitä on neljä pyörätuolilla liikkuvaa, jotka haluavat käydä säännöllisesti kelaamassa, varsinkin nyt kun talvella ulkona liikkuminen voi olla hankalaa. Toivottavasti saamme muitakin mukaan!
Kannustan kaikkia lisäämään arjen hyötyliikuntaa, etsimään itselleen mieluisia liikunnan lajeja ja urheilua, ulkoilemaan aina kun se on mahdollista. Liikunta auttaa niin moneen: selkäkipuihin, vatsan toimintaan, yleiskunnon kehittämiseen, yöuniin, ylipainon torjumiseen – mutta ennen kaikkea mielialaan - liikkumisesta tulee hyvä olo!
Kuvat: Eeva Simonsin kotialbumi