Avanneleikkauksen jälkeen

Ensimmäiset päivät avanneleikkauksen jälkeen voivat olla haastavia. Sinulla on avannesidos kiinnitettynä vatsallesi ja paljon uusia asioita opittavana. On hyvä muistaa, että totuttautuminen vie aikansa, mutta asiat helpottuvat ajan kuluessa. Avannehoitajasi ohjaamana opit vaihtamaan avannesidoksesi ja hoitamaan ihoasi ja pian pystyt elämään elämääsi kuten ennenkin.
Tämä osion asiat käsittelevät avanneleikkauksen jälkeistä aikaa ensimmäisten kolmen kuukauden ajalta. Löydät täältä tietoa avanteen hoidosta, avanneihon terveydestä huolehtimiseen ja muita asioita, jotka toivottavasti auttavat sinua tottumaan avanteeseesi.

Totuttelu avanteeseen

Miltä avanne tuntuu ja näyttää leikkauksen jälkeisinä päivinä?

Miltä avanne tuntuu ja näyttää leikkauksen jälkeisinä päivinä?

Avanneleikkauksen jälkeiset päivät voivat olla haasteellisia. Sinulla on vatsaan kiinnitetty pussi ja monia uusia opeteltavia asioita. Nyt on aika alkaa tutustua avanteeseen. Avanneleikkauksen jälkeiset päivät
Sulje

Miltä avanne näyttää leikkauksen jälkeen?

Kun heräät leikkauksesta, sinulle on asetettu ensimmäinen pussisi. Tämä on luultavasti väriltään kirkas, jotta hoitajat voivat tarkistaa uuden avanteesi päivittäin. Sinulla saattaa olla myös tiputus- ja tyhjennysletkuja kiinnitettynä kehoosi. Tämä on täysin normaalia ja niiden poistaminen käy vaivattomasti, kun sen aika koittaa.

Avanteesi
Avanteesi on kostea ja väriltään vaaleanpunertava ja se työntyy ulos vatsasta. Se voi olla alkuun melko turvonnut, mutta turvotus laskee ajan kuluessa, yleensä noin 6–8 viikon sisällä leikkauksesta. Avanne on väriltään punainen.  Väri johtuu siitä, että avanne on limakalvoa, kuten esimerkiksi suun sisäpinta. Avanteessa ei ole tuntoa, joten sen koskeminen ei ole kivuliasta.  Avanne saattaa vuotaa hieman verta puhdistettaessa, varsinkin alkuvaiheessa, mutta se on melko normaalia ja sen pitäisi lakata pian.

Avanne alkaa toimia pian leikkauksen jälkeen, yleensä muutaman päivän sisällä. Erite on aluksi vetistä nestettä ja sen haju saattaa olla voimakas, koska suoli ei ole toiminut vähään aikaan. Älä huolestu, koostumus paksuuntuu hieman ja haju heikentyy, kun aloitat tasapainoisemman ruokavalion. Lääkärisi kertoo sinulle, milloin voit alkaa syödä ja juoda tavalliseen tapaan.

Aluksi avanteesta tulee usein äänekkäitä suolikaasupurkauksia. Tämäkin on aivan normaalia. On myös tavallista, että tunnet ulostamisen tarvetta aiempaan tapaan. Tämä on normaalia ja vähenee ajan kuluessa. Peräaukkosi on vielä tallella ja sieltä voi tulla limakalvoeritettä.

Virtsa-avanne
Jos sinulle on tehty virtsa-avanne, se alkaa toimia heti leikkauksen jälkeen. Virtsa-avanteeseen asetetut letkut pidetään paikoillaan 7-10 päivää. Aluksi virtsa saattaa olla kirkkaan punaista, mutta se muuttuu pian taas tavallisen väriseksi.

Sulje
Luottamus avanteeseen

Luottamus avanteeseen

Avannehoitajasi kertoo sinulle, kuinka avannetta hoidetaan, kun olet vielä sairaalassa. Opittavaa asiaa on paljon, joten älä epäile esittää kysymyksiä tai pyytää häntä selittämään selvemmin, jos et ymmärtänyt. Avanteesi hoitaminen
Sulje

Luottamus avanteeseen

Leikkauksen jälkeen avannehoitajasi auttaa sinua tulemaan tutuksi avanteesi hoitamisen kanssa. On hyödyllistä, jos perheenjäsenesi tai puolisosi voi olla mukana tässä opastuksessa.

Hoitajasi opastaa sinua:

 • Avanteesi hoitamisessa, mukaan lukien, mitä on varottava
 • Tilaamaan lisää avannepusseja ja lisätarvikkeita
 • Oikeuksissasi korvauksiin ja muihin avanteeseen liittyviin taloudellisiin tukiin
 • Muita avanteeseen liittyviä käytännön aiheita, esim. ruoat ja juomat, sosiaalinen elämä, matkustaminen ja intiimit suhteet
 • Mistä kysyä neuvoa?
 • Alueesi avanneyhdistyksiltä www.finnilco.fi

Kysy
Saat paljon uutta tietoa kerralla. Se saattaa jopa tuntua hieman hämmentävältä. Älä hätäile ja esitä kaikki haluamasi kysymykset, niin monesti kuin haluat. Mitä enemmän kysyt ja kokeilet, sitä paremmin olet valmistautunut, kun pääset kotiin.


Ennen kotiutumistasi sairaalasta avannehoitajasi sopii seurantakäynneistä varmistaaksesi, että olet luottavaisilla mielin avanteen hoidon suhteen.

Haasteiden voittaminen
Kun olet kotona, saatat kohdata joitain haasteita avanteesi hoidossa. Muista kuitenkin, että avannehoitajasi ja asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään kaikissa kysymyksissäsi.

 

Avanneleikattujen oma Tuki-palvelu

Coloplast Tuki on avanneleikattujen oma maksuton palvelu, josta saat tukea, vinkkejä sekä henkilökohtaisia neuvoja arkeen ja vastauksia kysymyksiin. Räätälöimme Coloplast Tuki -palvelun avannetyyppisi mukaan ja sen mukaan, onko sinulle juuri leikattu avanne, oletko elänytavanteen kanssa jo pidempään tai onko avanneleikkauksesi vasta lähestymässä. Haluamme tarjota tukea kaikkien avanneleikattujen elämään, joten käyttämilläsi avannetuotteilla ei ole väliä. Coloplast Tuki -palvelun kautta pääset käsiksi tuen ympärille rakennettuun verkkosivustoon ja sähköposteihin, joiden kautta saat artikkeleita ja luotettavia vinkkejä arkeen avanteen kanssa. Pystyt myös seuraamaan oman avanteesi tilaa kätevästi ja säännöllisesti Avannetestin kautta.

Sulje

Avanteen hoitaminen

Avanteesi tarkka hoitaminen

Avanteesi tarkka hoitaminen

Avannetta ympäröivän ihon pitäminen terveenä on tärkein asia, mitä voit tehdä elääksesi luottavaista, mukavaa ja huoletonta elämää avannepussin kanssa. Terve avanne
Sulje

Avanteesi tarkka hoitaminen

On tärkeää pitää iho terveenä. Avanteen eritteen joutuminen kosketuksiin ihon kanssa aiheuttaa ihoärsytystä ja vaikeuttaa avannesidoksen pohjalevyn kiinnittymiseen ihoon. Tästä seuraa oravanpyörä, jossa lisääntyvä ohivuoto ärsyttää ihoa entistä enemmän  ja tätä pitäisi välttää.

 

Pidä iho terveenä
Nämä kuusi neuvoa auttavat pitämään ihon terveenä: 

 1. Varmista, että iho on puhdas ja täysin kuiva ennen pohjalevyn kiinnittämistä
 2. Muokkaa pohjalevyn aukkoa niin, että se istuu tarkasti avanteen ympärille
 3. Varmista, että pohjalevy on kokonaan kiinni ihossa. Paina kevyesti kädellä
 4. Vaihda avannesidos heti tuntiessasi epämukavuutta tai kutinaa
 5. Tarkista avanteen koko säännöllisesti, varsinkin, jos sinulla on tyrä
 6. Varmista, että käytät vartalosi profiilille parhaiten sopivaa avannesidosta ja lisätarvikkeita 

Käytä sopivan tyyppistä avannesidosta
Avannesidoksia on saatavilla useita eri tyyppejä, joten varmista, että valitset ratkaisun, joka istuu avanteesi profiiliin.

Valittavanasi on erikokoisia pusseja, sidosratkaisuja, värejä, pohjalevyn tyyppejä ja monia muita ominaisuuksia elämäntyylisi mukaan. Saat lisätietoja tutustumalla tuotevalikoimaan.

Käytä oikeita lisätarvikkeita
Coloplastilla on laaja valikoima lisätarvikkeita , jotka tekevät avannesidoksista vieläkin mukavampia. Nämä parantavat kiinnityksen tiiviyttä, estävät ihoärsytystä ja vähentävät hajuja.

Voit katsoa tarkemmat ohjeet avannepussin tyhjentämiseen ja vaihtamiseen opetusvideoiltamme.

Sulje
Avanteet ovat erilaisia, niin myös avannesidokset

Avanteet ovat erilaisia, niin myös avannesidokset

On erittäin tärkeää, että avannesidos sopii vartalollesi. Jokainen vartalo on erilainen ja koska muoto saattaa muuttua ajan myötä, oikeanlaisen sidoksen löytäminen voi olla haasteellista. Meillä Coloplastilla on sinulle monia tuoteratkaisuja. Oikean tuotteen valinta
Sulje

Avanteet ovat erilaisia, niin myös avannesidokset

Avanneleikkauksen jälkeen  avanneprofiilisi saattaa muuttua useista syistä. Näitä voivat olla:

 • Painonnousu tai -lasku parantuessasi sairaudesta, jonka vuoksi leikkaus suoritettiin.
 • Poimut tai arvet avanteen ympärillä
 • Avanteeseen liittyvän tyrän kehittyminen

Jos avanneprofiilisi muuttuu, on tärkeää, että varmistat avannepussisi hyvän istuvuuden.

Löydä oikea tuote
Pohjalevyn tiivis kiinnittyminen ihoon on erittäin tärkeää hyvässä avanteen hoidossa. Jos avannetta ympäröivä alue alkaa esimerkiksi vetäytyä vatsan sisään, saattaa olla aika vaihtaa kuperaan avannesidokseen. Saatat myös tarvita lisätarvikkeita.

Internetissä toimiva itsearviointityökalumme, BodyCheck, auttaa sinua määrittelemään nykyisen avanneprofiilisi ja huomaamaan, jos se on olennaisesti muuttunut. Se ehdottaa sinulle sopivia avannesidoksia ja lisätarvikkeita.

Avanteen Itsearviointityökalut voivat auttaa sinua ratkaisemaan tyypillisiä avanneongelmia, mukaan lukien ihoärsytys.

On aina hyvä ajatus konsultoida avannehoitajaasi sidoksen istuvuudesta ja sinulle mahdollisesti sopivista lisätarvikkeista.

Sulje
Valitse oikea avannesidos

Valitse oikea avannesidos

Avannesidosten valikoima on laaja ja juuri sinulle sopivan tuotteen löytäminen saattaa olla hankalaa. Vaihtoehtojen tunteminen on hyvä ensiaskel. Avannesidosten tyypit
Sulje

Mikä avannesidos sopii juuri sinulle?

Avannesidoksia on kahta päätyyppiä:
1-osainen avannesidos koostuu pussista ja pohjalevystä, jotka on kiinnitetty pysyvästi toisiinsa. Vaihdettaessa koko sidos poistetaan, mikä tekee sidoksesta sopivan usein toistuviin vaihtoihin.

2-osainen avannesidos koostuu erillisestä pussista ja pohjalevystä. Näissä sidoksissa pussi voidaan irrottaa ja vaihtaa vaihtamatta pohjalevyä. Pussi voidaan kiinnittää pohjalevyyn kahdella tavalla:
Rengaskiinnitys kiinnittää pussin pohjalevyyn lukitusjärjestelmällä, jossa lukko napsahtaa kiinni, ja näin tiedät, että se on tiiviisti kiinnitetty.

Tarrakiinnitys kiinnittää pussin pohjalevyyn varmalla ja joustavalla tarrakiinnityksellä.

Pussien tyypit
Pusseja on kolmea tyyppiä avannetyyppisi mukaan:

 • Suljettu
 • Tyhjennettävä
 • Virtsapussi

Suljettuja pusseja käytetään yleensä paksusuoliavanteissa, koska niiden erittämä uloste on tavallisesti kiinteämpää. Pussit on suunniteltu poistettavaksi niiden täytyttyä ja vaihdettavaksi eikä niinkään tyhjennettäväksi ja uudelleen käytettäväksi.

Tyhjennettäviä pusseja käytetään yleensä ohutsuoliavanteissa, joiden erittämä uloste on tavallisesti nestemäistä. Joskus tyhjennettäviä pusseja käytetään myös paksusuoliavanteissa. Tyhjennettävät pussit ovat helppoja tyhjentää ja niitä ei tarvitse vaihtaa yhtä usein kuin suljettuja pusseja.

Virtsa-avannepusseja käytetään virtsa-avanteissa. Pussi voidaan tyhjentää tai vaihtaa tarvittaessa. Virtsa-avannepussi voidaan kytkeä yöpussiin, jotta pussia ei tarvitse vaihtaa yön aikana.

Sulje
Avannetuotteiden sanasto selitettynä

Avannetuotteiden sanasto selitettynä

Elämä avanneleikkauksen jälkeen on kuin matka, jonka varrella kohtaat haasteita. Vartalosi voi jatkaa muuttumistaan ja opittavia asioita on paljon, kuten avannetuotteisiin liittyvä sanasto. Tutustu yleisiin avannetuotteiden nimiin.
Sulje

Avannetuotteiden sanasto selitettynä

Jotta ymmärtäisit paremmin avannetuotteidesi toimintaa ja pystyisit keskustelemaan tarpeistasi avannehoitajasi kanssa, olemme listanneet tähän sanaston, joka sisältää yleisimmät avannetermit. Termistö löytyy usein myös potilasjärjestön sivuilta.

Pohjalevy: Avannesidoksen osa, joka kiinnittää sidoksen ihoon käyttäessäsi sitä. Pohjalevyn on kiinnityttävä tiiviisti ihon pintaan, jotta avanteen erite ei pääse kosketuksiin ihon kanssa.

Pohjalevy: 2-osaisen avannesidoksen pohjalevy, joka on kiinnikeaineen peittämä.

Kiinnitysjärjestelmä: Kiinnittää pussin pohjalevyyn 2-osaisissa avannesidoksissa, jotta pohjalevyä ei tarvitse vaihtaa joka kerta pussia vaihdettaessa. Se voi olla joko rengaskiinnitteinen tai tarrakiinnitteinen.

Kuperuus: Erikoismuotoiltu pohjalevy, jonka kupera pinta luo kevyen paineen avannetta ympäröivää ihoon. Se on suunniteltu vaikeisiin avanteisiin, esimerkiksi jos avanne on vetäytynyt ihon pinnan alapuolelle.

Erikoiskestävä pohjalevy: Pohjalevy, jota voidaan käyttää pidemmän aikaa tai jos avanteen erite on erittäin voimakasta. Joidenkin ohutsuoli- tai virtsa-avanteiden erite on niin voimakasta, että tavalliset pohjalevyt rikkoutuvat liian nopeasti. Erikoiskestäviä pohjalevyjä käytetään yleensä 2-osaisissa avannesidoksissa.

Suodatin: Ajoittain avanteestasi pääsee suolikaasua. Avannesidoksessa oleva suodatin neutraloi hajua, mikä on avanneleikattujen yleinen huolenaihe. Se säätelee myös haisevan kaasun vapautumista, jotta pussi ei paisuisi.

Takaiskuventtiili: Virtsa-avannesidoksissa on takaiskuventtiili, joka estää virtsaa huuhtoutumasta takaisin avanteeseen ja estää virtsatulehduksia.

Sulje

Arki avanneleikkauksen jälkeen

Kenelle ja mitä kerron avanteesta?

Kenelle ja mitä kerron avanteesta?

Heti leikkauksen jälkeen yksi suurista kysymyksistä saattaa olla: Kenelle ja kuinka kerron avanteesta? Kenelle kerrot avanteesta on täysin oma päätöksesi, mutta kokemusten jakaminen saattaa olla helpottavaa totutellessasi uuteen tilanteeseen. Kenelle kertoa?
Sulje

Kenelle ja mitä kerron avanteesta?

Mitä päätätkin, tärkeintä on, että olet itse tyytyväinen päätökseesi. Haluat ehkä kertoa, että sinulle tehtiin suuri leikkaus vakavan sairauden vuoksi ja että sinä käytät nyt avannepussia. Tämä jättää usein muutamia kysymyksiä avoimeksi, mutta toiset huomaavat, että sinulla on suora asenne tilaasi kohtaan.

Perhe ja ystävät
Avoimuus ja rehellisyys läheisiäsi kohtaan saattaa auttaa sinua palaamaan takaisin avanneleikkausta edeltävään elämääsi. Alussa lähimmäistesi on tärkeää ymmärtää, että vaikka olet kotona, palautuminen suuresta leikkauksesta ottaa aikansa.

Lapset
Jos sinulla pieniä lapsia tai lastenlapsia, sinusta voi tuntua, että he ovat liian nuoria ymmärtämään. Yleensä lapset käsittelevät asiat hyvin, jos heille kerrotaan niistä yksinkertaisella tavalla. Lapset huomaavat usein salailun ja voivat luulla tilanteen olevan pahempi kuin se todellisuudessa on.

Työpaikalla
Monet avanneleikatut ovat huolissaan työtovereille kertomisesta. Kuten perheen ja ystävien tapauksessa, kenelle ja mitä haluat kertoa on täysin sinun päätettävissäsi. On kuitenkin suositeltavaa, että vähintään yksi henkilö tietää, että sinulla on avanne. Näin ongelmatapauksissa sinulla on joku, jolle kertoa. 

Sulje
Työhön palaaminen

Työhön palaaminen

On luonnollista, että haluat palata leikkauksen jälkeen tavalliseen arkielämääsi mahdollisimman pian. Töihin palaaminen saattaa kuulua siihen ja pienellä suunnittelulla se voi olla mahdollista. Työhön palaaminen avanneleikkauksen jälkeen
Sulje

Työhön palaaminen

Tulevaisuuden suunnittelu
Avanneleikkauksen jälkeen useimpien leikattujen on täysin mahdollista palata takaisin työelämään. Mutta koska ja kuinka se tapahtuu riippuu täysin voinnistasi, työsi laadusta ja sinulle tehdystä avanneleikkauksesta.

Keskustele mahdollisuuksista työnantajasi kanssa mahdollisimman pian. Hän voi ehdottaa osa-aikatöitä. Tämä saattaa olla erityisen hyödyllistä, sillä alussa voit vielä tuntea olosi väsyneeksi ja tarvita aikaa uusiin tapoihin tottumiseen.

Kokeile ensin
Muutamaa viikkoa ennen töiden aloittamista kokeile muutaman kerran pukeutua ja suunnitella päiväsi aivan kuin olisit lähdössä töihin. Mieti ruokavaliotasi ja milloin ja kuinka monta kertaa sinun on vaihdettava tai tyhjennettävä pussisi. Tämä auttaa sinua rutiinien luomisessa ja työpäivän suunnittelemisessa sujuvaksi. Mikä tärkeintä, tunnet olosi valmistautuneeksi.

Neuvoja

 • Keskustele työnantajasi kanssa mahdollisimman pian
 • Jos mahdollista, lisää työtuntejasi asteittain
 • Tarkista työpaikalla olevat pussin vaihtomahdollisuudet
 • Pakkaa mukaasi sidoksen vaihtoon tarvittavat välineet pieneen toilettilaukkuun, jonka voit ottaa huomaamattomasti vessaan
 • Kokeile lähtemistä ennen varsinaisten töiden aloittamista. Mieti ruokavaliotasi, vaatetustasi jne.
 • Jos työpaikallasi on sairausvakuutus, ota selvää vaikuttaako tilasi vakuutukseen
Sulje
Arkielämä avanteen kanssa

Arkielämä avanteen kanssa

Palautuessasi leikkauksesta huomaat totuttelevasi elämään avanteen kanssa. Tässä on muutamia neuvoja urheilusta ruokavalioon ja sosiaalisesta elämästä intiimeihin suhteisiin, jotta voisit nauttia elämästä jälleen täysillä. Totutteleminen avanteen kanssa elämiseen
Sulje

Arkielämä avanteen kanssa

Urheilu
Liikunta on hyväksi kaikille. Se, mihin pystyt nyt riippuu vain siitä, mihin pystyit aiemmin. Uiminen ja kävely ovat molemmat loistavia vähän kuormittavia tapoja pysyä hyvässä kunnossa ja pitää energisyys korkealla. Muista kuitenkin aloittaa urheileminen asteittain. Keskustele avannehoitajasi kanssa, kuinka pienentää tyrän riskiä.

Neuvoja uima-asun valintaan:

 • Sovita ennen ostamista. Saatavana on myös erikoisuima-asuja, mutta niitä ei välttämättä tarvita

Naisille:

 • Yksiosainen kuviollinen tai koristeltu uimapuku auttaa avannepussin huomaamattomuudessa
 • Kaksoiskangas vatsan alueella antaa lisätukea
 • Sarongit ovat hyvä lisäsuoja rannalla

Miehille:

 • Joustavat lycrasta tai muusta joustavasta materiaalista valmistetut uimahousut shortsien alla auttavat pitämään avannepussin paikoillaan
  Neuvoja auringonottoon:
 • Levitä aurinkovoidetta vasta, kun olet kiinnittänyt sidoksen, sillä voiteet voivat vaikuttaa pohjalevyn kiinnittymiseen.

Ruokavalio

Sinun ei tarvitse noudattaa erikoisruokavaliota, mutta kuten kenellä tahansa, tietyt ruoka-aineet saattavat aiheuttaa suolikaasuja tai eivät sovi sinulle.

Jos uskot tietyn ruoka-aineen aiheuttavan ongelmia, kokeile sen jättämistä pois joksikin aikaa ja kokeile sen lisäämistä takaisin ruokavalioon. Jos teet tämän kolme kertaa, saat selville, aiheuttaako tietty ruoka-aine sinulle ongelmia.

Ruoan erityisen huolellinen pureskeleminen ennen nielemistä helpottaa ruoansulatusta. Lisäksi apteekin hiilitabletit auttavat vähentämään kaasupurkauksia samoin kuin piparminttu ja fenkolitee. Joillakin saattaa auttaa myös jugurtti ja jugurttijuomat.

Suolikaasuja mahdollisesti aiheuttavia ruoka-aineita ovat parsakaali, kukkakaali, keräkaali, pinaatti, pavut (tuoreet ja keitetyt), sipuli, valkosipuli, ruusukaali, kurkku, maissi ja herneet.

Juomat
Kuten ennen leikkausta, juomasi nesteen määrä vaikuttaa ulosteesi koostumukseen. Monet kokevat hiilihapollisten juomien ja oluen aiheuttavan suolikaasua, mikä on toki erittäin yksilöllistä. Vesi, kurpitsa- ja hedelmämehut ovat parempia kuin tee tai kahvi, jotka voivat aiheuttaa kuivumista. Mitä alkoholiin tulee, voit ottaa drinkin silloin tällöin, kunhan se ei vaikuta lääkitykseesi.

Keskustele lääkärisi tai avannehoitajasi kanssa, jos sinulla on kysyttävää. 


Ummetus
Jos kärsit ummetuksesta, ruokavalion muutokset auttavat. Jokainen meistä on erilainen, joten sinä tiedät, mikä on normaalia sinulle. Jos sinulta pääsee suolikaasuja, avanteesi toimii. Nesteiden lisääminen auttaa ummetukseen, mutta jos tunnet olosi epämukavaksi tai olet huolissasi, ota yhteyttä avannehoitajaasi tai farmaseuttiin. Jos et ole ulostanut 3-4 päivän aikana, sinulle voidaan suositella laksatiivia.

Ripuli
Joskus, kuten kenelle tahansa, sinulle voi tulla ripuli tai uloste voi olla löysää. Älä pelästy. Yksittäinen ripuli saattaa johtua jostakin syömästäsi ruoka-aineesta ja hoituu yleensä itsekseen. Jos löysää ulostetta tulee kuitenkin kolme kertaa tai useammin, asiaan on syytä kiinnittää huomiota, sillä se voi johtaa kuivumiseen. Tässä vaiheessa sinun pitäisi kysyä neuvoa avannehoitajaltasi.


Ulkona syöminen
Kun olet saanut paremman käsityksen sinulle sopivista ruoka-aineista, ei ole mitään syytä olla syömättä ravintolassa.

Aloita tutuista ravintoloista ja etene vähitellen oman makusi mukaan. Tilatessasi sinun ei tarvitse olla turhan tarkka, vain hieman tietoinen. Tilaa, mitä sinun tekee mieli, mutta muista, että raskaat ruoat ja kastikkeet saattavat aiheuttaa ongelmia.

Jos sinua huolestuttavat tietyt ruoka-aineet, kokeile niitä ensin kotona, jotta tiedät, kuinka reagoit niihin ja lisää niitä ruokavalioosi vähitellen.

Jos sinulla on tapana ottaa drinkki kotona, aloita ensin pienemmällä annoksella. Tämä auttaa kehoasi tottumaan jälleen alkoholiin.

Sosiaalinen elämä
Oli kyseessä drinkki rauhassa paikallisessa baarissa, ateria ulkona kumppanisi kanssa tai hauskanpito ystävien kesken, minkään ei pitäisi estää sinua nauttimasta sosiaalisista tapahtumista, jotka olivat osa elämääsi ennen leikkausta.

Voi olla hyödyllistä asettaa aluksi pieniä tavoitteita. Se voi olla jotain niin pientä kuin julkisen vessan käyttäminen ensimmäistä kertaa, ravintolakäynti, vierailu sukulaisen luona tai päivän viettäminen poissa kotoa. Voi olla, että pian huomaat varaavasi lomamatkaa tai löydät itsesi tanssilattialta, oman halusi ja aktiivisuutesi mukaan.

Tavatessasi uusia ihmisiä sinun ei tarvitse kertoa heille tilastasi, ellei se sinusta tunnu mukavalta. Se riippuu täysin sinusta.

Intiimit suhteet
Mikä tahansa leikkaus saattaa muuttaa käsitystäsi ulkonäöstäsi tai omasta vartalostasi. Yritä hyväksyä, että tottuminen ottaa aikansa. Kyse ei ole vain avanteestasi vaan koko kehostasi.

Seksuaalinen aktiivisuus ei vaaranna avannettasi ja useimmat avanneleikatut voivat palata hyvin terveeseen seksielämään. On luonnollista olla hermostunut, joten tee vain se, mikä sinusta tuntuu mukavalta, etene rauhassa ja keskustele kumppanisi kanssa.

Saatavilla on pieniä avannepusseja, joita voidaan käyttää intiimien hetkien aikana. Ota yhteyttä asiakaspalveluun, jos haluat näytekappaleita.

Sulje
Avanne ja matkustaminen

Avanne ja matkustaminen

Avanteen ei tarvitse estää sinua matkustamasta. Avanteenhoito matkustaessasi
Sulje

Avanne ja matkustaminen

Lomat ja matkustaminen
Avanteen ei tarvitse estää matkustamista. Voit kuitenkin tarvita hieman aikaa totutellaksesi ajatukseen matkustamisesta avanteen kanssa. Aloita lyhyistä matkoista ja kokeile, kuinka matkustaminen sujuu.

Matkustat sitten autolla, laivalla, junalla tai lentokoneella, on tärkeää, että olet valmistautunut. Pakkaa mukaan pieni matkavaihtopussi ja pidä mukanasi runsaasti lisäpusseja ja muita tarvitsemiasi tarvikkeita.

Lentäminen
Jos aiot matkustaa lentokoneella, varmista, että pakkaat lennolle ja matkan ajaksi runsaasti tarvikkeita ja vielä ylimääräisiä varalle. Jaa tarvikkeesi eri laukkuihin, jos matkatavarasi katoavat tai lentosi myöhästyy. Muista, ettei käsimatkatavaroihin saa pakata saksia, joten leikkaa pussisi sopivan kokoisiksi ennen lentoa.

Älä pelkää pussin laajenemista ilmanpaineen muuttumisen takia. Avannepussit on suunniteltu ja testattu kestämään paineenvaihteluita.

Matkustaminen ulkomaille
Ennen kuin matkustat ulkomaille, tarkista vakuutuksesi ja kuinka se kattaa sairauskulusi ja olosuhteet matkalla.

Lämpimässä ilmastossa saatat hikoilla enemmän ja näin ollen joudut vaihtamaan avannesidostasi useammin. Varmista, että ihosi on aina täysin kuiva ennen uuden sidoksen kiinnittämistä varmistuaksesi, että se kiinnittyy kunnolla. Käytä tarvittaessa hiustenkuivajaa avannealueen kuivaamiseen, mutta varo asettamasta sitä liian kuumalle.

Kuivumisen tai ripulin riski saattaa myös olla korkeampi. Juo runsaasti vettä ja ota nesteytyspusseja ja lääkkeitä ripulin hoitamiseen varmuuden vuoksi.

Kun olet lomalla, muista, että voit tehdä kaikkia samoja asioita kuin ennenkin, rentoutua ja nauttia olostasi.

Lomaneuvoja:

 • Säilytä avannepussit viileässä paikassa
 • Käytä pullotettua juomavettä avannesidosta tai pussia vaihtaessasi
 • Levitä aurinkovoidetta sen jälkeen , kun olet kiinnittänyt sidoksen, koska voide saattaa vaikuttaa pohjalevyn kiinnittymiseen
 • Sulje ja tyhjennä käytetyt pussit ja hävitä ne tavallisen jätteen mukana
 • Jos sinusta tuntuu epämiellyttävältä jättää pusseja huoneesi roska-astiaan, käytä julkisia roska-astioita.
 • Ennen lomalle lähtemistä ota varmuuden vuoksi selville, mistä saat matkakohteessa ammattitaitoista terveydenhuoltoa.
Sulje

Avanneleikattujen Tuki-palvelu

Seuraa avanteesi tilaa säännöllisesti

Liity mukaan Coloplast Tuki -palveluun ja me muistutamme sinua säännöllisin väliajoin seuraamaan avanteesi tilaa.

Avannetesti auttaa sinua tunnistamaan ongelmia,mutta antaa myös positiivista palautetta, kun ongelmia ei ole.

Coloplast Tuki on tukiohjelma, joka on suunniteltu rohkaisemaan ja inspiroimaan ihmisiä parempaan elämään avanteen kanssa.

Tutustu ja liity Coloplast Tuki-palveluun 

tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme (09) 8946 750

Avanneleikattujen tarinoita

Avanneleikattujen tarinoita

Avanneleikattujen tarinoita

Maailmassa on tuhansia ihmisiä, jotka elävät avanteen kanssa. Lue heidän tarinoitaan tästä. Lue avanneleikattujen tarinoita tästä.
Sulje

Käyttäjien tarinoita

Ensimmäinen kerta kodin ulkopuolella

"Ensimmäinen matkani suuntautui sairaalan kahvilaan vierailijoideni ja 14-vuotiaan tyttäreni kanssa. Kahvilassa menin vessaan, koska pussini oli tyhjennettävä. Olin todella ylpeä itsestäni ja huomasin, että elämä jatkuisi avanneleikkauksen jälkeenkin".
Ann

"Olin melko voimaton leikkauksen jälkeen, mutta jo ensimmäisen kuukauden aikana kävin ulkona kävelemässä päivittäin saadakseni takaisin liikkuvuuteni ja hyvinvointini".
Samaira

Ensimmäinen lomani

"Matkustin Turkkiin neljä kuukautta leikkauksen jälkeen. Pakkasin käsimatkatavaroihini paljon varapusseja siltä varalta, että matkalaukkuni katoasi. Käytin kokouimapukua ja sarongia. Suurin ongelmani oli avannesidoksen kiinnittäminen suihkun jälkeen kuumassa ja höyryisessä ympäristössä".
Ann

"11 kuukautta leikkauksen jälkeen matkustin Australiaan tapaamaan perhettäni. Minulla ei ollut mitään ongelmia lennon aikana ja lennon henkilökunta huolehti meistä todella hyvin. Tilasin Coloplastilta matkakortin mukaan matkalle, jotta pystyin selittämään tilanteeni eikä minun tarvinnut odottaa jonossa".
Rosemarie

Työhön palaaminen

"Palasin töihin kolmen kuukauden jälkeen leikkauksesta. Muistan ottaneeni varavaatteet työpaikalle. Suurin ongelmani oli kokouksessa noloja ääniä päästelevä pussini".
Ann

"Olin sairaslomalla kolme ensimmäistä leikkauksen jälkeistä kuukautta kerätäkseni voimia. Sen jälkeen palasin vaiheittain töihin ja lisäsin työtunteja vähitellen, jotta totuin taas olemaan työpaikalla. Olin aluksi todella väsynyt, joten se oli hyvä tapa aloittaa taas työnteko".
Fiona

"Jäin eläkkeelle ambulanssin kuljettajan tehtävästäni ja työskentelen nyt vapaaehtoisena ystäväni aloittamassa syöpätukipalvelussa. Tarjoamme syöpäpotilaille hemmotteluhoitoja, jotta he saisivat hyvänolon tunteita".
Hazel

Arkielämään palaaminen

"Ajan kuluessa ymmärsin, etteivät muut huomanneet pussiani ja että pystyin tekemään kaikkia niitä asioita, joita olin tehnyt ennen leikkausta. Mikään aikaisemmista harrastuksistani ei ole sellainen, ettenkö voisi harrastaa sitä myös nyt".
Fiona

"Ensin se oli todella rankkaa. Mutta aviomieheni ja ystävieni avulla selvisin siitä. Nyt voin vaihtaa pussin itse ja tehdä kaikkia tavallisia asioita, mitä tein ennen leikkausta. Joskus jopa unohdan, että minulla on avanne".
Rosemarie

"Pääasia on palata takaisin tavalliseen elämään ja tehdä asioita, joita teit ennen leikkausta. Pidä yhteyttä avannehoitajaasi. Tiedän, että he ovat kiireisiä, mutta jos tunnet olevasi alakuloinen, he yrittävät auttaa. Ajattele asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja keskity niihin. Liity vertaistukiryhmiin tai tilaa lehtiä. Avanteen ei ole tarkoitus haitata elämääsi, vaikka se joskus siltä tuntuukin, vielä vuoden jälkeenkin".
Samaira

Sulje
Sulje

Tilaa ilmaisia näytteitä

Kiitos!

Näytetilauksesi on nyt lähetetty

Katso työpöytäversio