Suolisto-ongelmien hoitaminen

Jos sinulla on ulosteen karkaamista, kroonista ummetusta tai molempia, muista, että et ole asian kanssa yksin. Se voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatusi, puhumattakaan turvotuksesta ja muista epämukavuuden tunteista. Saatat myös olla huolissasi suolen tahattomasta tyhjenemisestä yleisellä paikalla.

Suolen toiminta ja vessassa käynti on monille itsestäänselvyys ja hyvin yksityinen asia. Siksi äkillisten suolisto-ongelmien ilmetessä saatat eristäytyä muista.

Kaksi yleisintä ongelmaa ovat ulosteen vuotaminen, jolloin et voi kontrolloida suolen sulkemista, sekä ummetus, jolloin sinulla on ongelmia ulostamisessa.

Opi lisää suolisto-ongelmista, ulosteen karkaamisesta ja kroonisesta ummetuksesta

Suolisto-ongelmien esittely

Ongelmasta puhuminen saattaa olla vaikeaa, ja siksi monet kärsivät vuosia kertomatta vaivastaan kenellekään. Koska monet eivät koskaan kerro lääkärille tai hoitajalle suolisto-ongelmistaan, suolisto-ongelmista kärsivien tarkka lukumäärä ei ole tiedossa. Silti ne ovat yleisempiä kuin uskotkaan. Opi lisää suolisto-ongelmista
Sulje

Suolisto-ongelmien esittely

Kuinka yleisiä suolisto-ongelmat ovat?

 

 • Tutkimusten mukaan noin kahdella prosentilla aikuisväestöstä esiintyy ulosteen karkaamista päivittäin tai viikoittain
 • Yli 65-vuotiaiden osuus aikuisväestöstä on 7 prosenttia ja vanhainkodeissa jopa 33 prosenttia
 • Tutkimusten mukaan jopa 20 prosenttia väestöstä kärsii ummetuksesta

Ilman asianmukaista hoitoa ja hallintaa suolen ongelmat voivat vaikuttaa vakavasti elämänlaatuusi ja estää sinua tekemästä asioita, joista nautit.  

Sulje
Tavallisimmat syyt suoliston ongelmiin

Suolisto-ongelmien syitä

Suolisto-ongelma ei ole sinänsä sairaus. Suolisto-ongelmien taustalla on yleensä jokin muu syy. Tavallisimmat syyt suoliston ongelmiin
Sulje

Suolisto-ongelmien syitä

On tärkeää ymmärtää, että suolisto-ongelmat eivät itsessään ole sairaus. Suolisto-ongelmien taustalla on yleensä jokin muu syy. Yleisimmät suolisto-ongelmien syyt ovat joko neurogeeniset tai ei-neurogeeniset sairaudet.

Neurogeeniset sairaudet

Jos sinulla on neurogeeninen sairaus tai tila, sinulla on ehkä neurogeeninen suoli. On todennäköistä, että hermot selkäytimessä, joka kontrolloi suolen toimintaa, ovat vahingoittuneet. Joitakin tavallisia suolisto-ongelmia aiheuttavia neurogeenisiä tiloja ovat:

Neurogeeniset sairaudet

Suolisto-ongelmia voivat myös aiheuttaa useat eri ei-neurogeeniset tilat:

 • Synnytyksen jälkeiset komplikaatiot, joissa peräaukon sulkijalihakset ovat vaurioituneet niin, ettei ulostamisen hallinta onnistu. 
 • Paksusuolen tai peräsuolen syöpä: paksusuolen tai peräsuolen syövässä suolen solut kasvavat kontrolloimattomasti, mikä voi johtaa suolen toiminnan häiriöihin. Joissakin perheissä on perinnöllinen sairaus nimeltään familiaalinen polypoosi, missä potilaiden paksusuolen suolen sisäseinämään kasvaa ulkonevia, turvonneita ja paksuuntuneita alueita, joita kutsutaan polyypeiksi. Nämä polyypit voivat muuttua pahanlaatuisiksi.
 • Synnynnäiset peräaukon ja peräsuolen epämuodostumat. Vaikka niitä olisi korjattu leikkauksella, ne saattavat silti aiheuttaa ulosteinkontinenssia. 
 • Tulehduksellinen suolistosairaus Tulehduksellinen suolistosairaus (IBD) on yhteinen nimi erilaisille tulehdusperäisille sairauksille ohut -ja/tai peräsuolessa. 
Sulje

Suolisto-ongelmien oireet ja syyt

Kuinka suolisto toimii – opi lisää sen tärkeimmistä tehtävistä

Kuinka suolisto toimii?

Suolisto (suolet) ovat ruoansulatuselimistön alemmassa osassa; se on pitkä yhtenäinen putki suusta peräaukkoon. Ruoansulatuselimistön tehtävänä on imeä ravintoaineita syömästämme ruoasta ja poistaa käyttökelvottomat osaset.

Opi lisää tärkeimmistä tehtävistä
Sulje

Kuinka suolisto toimii?

Kuinka suolisto toimii

Suolisto jaetaan ohutsuoleen ja paksusuoleen (paksusuoli, peräsuoli, peräaukko). Ohutsuolen tärkein tehtävä on imeä ravintoaineita ruoasta, joka on sulatettu mahassa. Paksusuoli imee ruoasta nestettä ja sulattaa puolikiinteät ja kiinteät sulamattomat ruoanjätteet ulosteeksi, joka poistuu kehosta peräaukon kautta.  Uloste liikkuu ruoansulatuskanavan läpi rytmikkäiden lihassupistusten avulla (peristaltiikka).

Ruoansulatuselimistö

Uloste varastoituu väliaikaisesti peräsuoleen. Kaiken toimiessa normaalisti peräsuoli antaa viestin aivoille, kun se on täynnä, ja sen jälkeen tunnemme tarvetta ulostaa. Peräaukossa olevat kaksi sulkijalihasta rentoutuvat ja uloste poistuu kehosta peräaukon kautta. 

Jos suoli ei toimi kuten sen pitäisi, voit saada ongelmia ulosteen karkailun ja/tai ummetuksen muodossa.

Ulosteen karkaaminen

Ulosteen karkaaminen on sitä, että ulosteesi vuotaa tahattomasti, etkä voi kontrolloida milloin suoli avautuu. Tämä johtaa usein vahinkoihin.

Ummetus

On vaikea sanoa varmasti mitä ummetus on, koska oireet vaihtelevat eri ihmisillä. Yleisimpiä oireita ovat hidastuneet suolenliikkeet ja mahan kiristely ulostuksen aikana. 

Neurogeeninen suoli

Neurogeeninen suoli kuvaa suolen toimintaa ohjaavan hermoston toiminnan puutetta, joka johtaa siihen, että suoli ei toimi normaalisti. Sen voi aiheuttaa neurogeeninen tauti kuten selkärangan vamma, MS-tauti tai selkärankahalkio.

Sulje
Suolisto-oireista voi olla vaikeaa puhua

Suolisto-oireet

Suolisto-oireista voi olla vaikeaa puhua. Jos tunnet merkit ja oireet, on helpompaa keskustella hoitohenkilökunnan kanssa. Opi lisää suolisto-ongelmista
Sulje

Suolisto-oireet

Oireet riippuvat taustalla olevista syistä. Yleisimpiä suolisto-ongelmia ovat:

Ulosteen karkaaminen

Ulosteen karkaaminen on sitä, että ulosteesi vuotaa tahattomasti, etkä voi kontrolloida milloin suoli avautuu. Tämä johtaa usein vahinkoihin.

Ummetus

On vaikea sanoa varmasti mitä ummetus on, koska oireet vaihtelevat eri ihmisillä. Yleisimpiä oireita ovat hidastuneet suolenliikkeet ja mahan kiristely ulostuksen aikana.

Ylivuotava suoli

Ylivuotava suoli on oireyhtymä, jossa suoli vuotaa ja on ummetusta. Sinulla voi olla ummetusta, mutta löysä uloste pääsee silti vuotamaan kovan ulosteen ohitse.

Ylivuotavan suolen tavalliset oireet

 • Suoliston toiminta saa aikaan ulostamisen tarpeen, mutta et voi hallita suolen tyhjentymistä, mistä aiheutuu ulosteen karkaaminen (pakkoinkontinenssi)
 • Ulosteen karkaaminen (passiivinen inkontinenssi)
 • Alusvaatteiden tahriintuminen
 • Et voi hallita milloin päästät suolistokaasua

Tavallisimmat ummetusoireet

 • Suolentoiminnan pysähtyminen
 • Turvotus
 • Epämukavuus
 • Vaikea vatsakipu
 • Ulostamiseen kuluu pitkä aika

Milloin on syytä hakeutua hoitoon

Ongelmasta puhuminen saattaa olla vaikeaa ja siksi monet empivät hoitoon hakeutumista. Suolistoasiat ovat hyvin henkilökohtaisia ja he pitävät ongelmiaan noloina. Hoitoon hakeutuminen on kuitenkin tärkeää, jotta suolisto-ongelmat eivät ala vaikuttamaan negatiivisesti jokapäiväiseen elämääsi.

Sulje
Neurogeeninen suoli kuvaa suolen toimintaa ohjaavan hermoston toiminnan puutetta, joka johtaa siihen, että suoli ei toimi normaalisti.

Neurogeeninen suoli

Neurogeeninen suoli kuvaa suolen toimintaa ohjaavan hermoston toiminnan puutetta, joka johtaa siihen, että suoli ei toimi normaalisti. Opi lisää neurogeenisestä suolesta
Sulje

Mitä neurogeeninen suoli tarkoittaa?

Neurogeeninen suoli aiheuttaa oireita kuten ulosteen hidastunutta liikettä, ummetusta, ulosteen karkailua sekä vaikeuksia tyhjentää suoli. Ongelmia voi olla myös peräsuolen sulkijalihaksien toiminnassa, mikä lisää tahattoman suolentyhjennyksen riskiä. 

On olemassa kahdenlaista neurogeenista suoliston vajaatoimintaa:

 • reflektorinen suoli  
 • Veltto suoli

Reflektorinen suoli

Reflektorinen suoli merkitsee sitä tunnetta, kun suoli on täynnä. Vaikka peräaukon sulkijalihas on tiivis, se avautuu refleksinomaisesti kun suoli täyttyy. Tällöin suoli voi tyhjentyä milloin vain, jos sitä ei hoideta oikealla tavalla. Reflektorinen suoli voi olla seurausta selkäydinvammasta T12-nikaman yläpuolella.

Selkäydin

Veltto suoli

Veltto suoli tarkoittaa, että peräaukon sulkijalihas, joka normaalisti pitää peräaukon suljettuna, rentoutuu ja pysyy avoimena. Veltto suoli on yleensä seurausta selkäydinvammasta T12-nikaman alapuolella.

Eräs neurogeenisen suolen syy on selkäydinvamma. Vamman vaikutus suolen toimintaan riippuu vamman vakavuudesta ja siitä, missä kohtaa se on (katso ylempää).

Muita mahdollisia syitä neurogeeniseen suoleen ovat MS-tauti, selkärankahalkio ja Parkinsonin tauti. 

.

Sulje
Kuinka pitää huolta suoliston toiminnasta

Suoliston ongelmien hoito

On välttämätöntä löytää luotettava tapa tyhjentää suoli, jotta voidaan välttää ei-toivottuja komplikaatioita, kuten ulosteen karkaamista ja ummetusta. Kuinka pitää huolta suoliston toiminnasta
Sulje

Suoliston ongelmien hoito

Miksi hyvä suolen hoito on tärkeää?

Aivan kuten suoliston oikea tyhjennys, oikea suolen tyhjennysrutiini parantaa fyysistä ja henkistä hyvinvointiasi ja auttaa:

 • saamaan säännölliset ja kivuttomat suolenliikkeet
 • estämään ulosteen karkaamisen ja ummetuksen
 • parantamaan elämänlaatuasi.

Erilaisia ratkaisuja suolisto-ongelmien hoitoon

Sekä ulosteen karkailuun että ummetukseen on tarjolla useita eri hoitoja ongelman vakavuudesta riippuen:

suolihoitopyramidi

 • konservatiivinen hoito
 • digitaalinen stimulaatio
 • peräaukon kautta tehtävä suolihuuhtelu, esim. Peristeen®
 • sakraali hermostimulaatio
 • ACE-suolihuuhtelu
 • sakraali anteriorinen stimulaatio
 • avanne.

On todennäköistä, että sinulle tarjotaan ensin konservatiivisia hoitoja, kuten erilaisia ruokavalioita ja nesteen lisäystä ja/tai lääkitystä, kuten ulosteen pehmennysaineita, laksatiiveja ja peräpuikkoja. 

Suolihuuhtelu

Jos konservatiiviset menetelmät eivät auta suoliongelmiisi ja sinulle sattuu yhä ulosteenkarkailua tai suolen tyhjennys on hankalaa, voi suolihuuhtelu auttaa. Suolihuuhtelu voi ehkäistä ulosteen karkaamista ja ummetusta sekä tehdä suolentoiminnasta säännöllisen ja hallittavan. 

Lisätietoja

Lue lisää Coloplastin Peristeen®-suolihuuhtelulaiteesta, joka auttaa sinua suolen ongelmissa.

Sulje
Usein kysyttyjä kysymyksiä suoliston ja suolen ongelmista

Usein kysyttyjä kysymyksiä suoliston ja suolen ongelmista

Löydä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin suolisto-ongelmista. Usein kysyttyjä kysymyksiä suolisto-ongelmista
Sulje

Usein kysyttyjä kysymyksiä suoliston ja suolen ongelmista

Nämä kysymykset on tarkoitettu oppaaksi tavallisimpiin kysymyksiin. Hakeudu aina hoitoon, jos sinulla on suolisto-ongelmia. 

Kuinka suolisto toimii?

Suolisto on ruoansulatuselimistön viimeinen osa ja se jaetaan ohutsuoleen ja paksusuoleen (paksusuoli, peräsuoli ja peräaukko).  Ohutsuolen tärkein tehtävä on imeä ravinteita mahassa sulatetusta ruoasta. Paksusuolen tärkein tehtävä on imeä nestettä ja muodostaa ulostetta kaikista jäteaineista, joita keho ei voi käyttää hyväkseen. Uloste poistuu kehosta peräsuolen ja peräaukon kautta.  Katso video suolen toiminnasta.

Mitä on ulosteen karkaaminen?

Ulosteen karkaaminen tarkoittaa, että et voi kontrolloida suolentoimintaa, mikä johtaa tahattomaan suolen tyhjentymiseen. Ulostetta voi vuotaa joko vähän, niin että alusvaatteet sotkeutuvat, tai niin paljon, että suoli tyhjenee täysin. 

Mitä on ummetus?

Oireet vaihtelevat henkilöstä toiseen, mutta yleisimpiä oireita ovat hidastuneet suolenliikkeet, turvotus, mahan kiristely ja ulostamiseen kuluva tavallista pidempi aika. 

Mitkä ovat suolisto-ongelmien syyt?

Suolisto-ongelmien syynä voivat olla erilaiset sairaudet – jotkut niistä ovat suhteellisen vaarattomia ja jotkut vakavampia. Tavallisimmat neurogeeniset syyt ovat selkärankavamma, MS-tauti ja selkärankahalkio. Ei-neurogeenisiä syitä ovat esimerkiksi synnytyksen yhteydessä tapahtuneet vammat (sulkijalihaksen vahingoittuminen), syöpäsairaus suolessa tai peräsuolessa tai suoliston tulehdustaudit. Tämä lista ei ole täydellinen.

Mitä neurogeeninen suoli tarkoittaa?

Neurogeeninen suoli kuvaa suolen toimintaa ohjaavan hermoston toiminnan puutetta, mikä johtaa siihen, että suoli ei toimi normaalisti. Vaikutus suolen toimintaan riippuu siitä, mistä kohdin selkäydin on vaurioitunut.

Kuinka suolisto-ongelmat voivat vaikuttaa elämäntyyliini?

Ulosteen karkaaminen ja ummetus voivat olla erittäin epämukavia, ja niillä on myös merkittävä vaikutus elämänlaatuumme. Usein toistuvan epämiellyttävän olon ja turvotuksen lisäksi saatat olla huolissasi suolen tahattomasta tyhjenemisestä yleisellä paikalla. Sen vuoksi on tärkeää löytää tapa, jolla voit pitää huolta suolestasi.

Mitä voin tehdä suolisto-ongelmieni hallitsemiseksi?

Suolen ongelmia voi helpottaa usein ruokavalion muutoksella, mutta vaivaan löytyy myös erityyppisiä lääkkeitä. Suolihuuhtelua voidaan käyttää ulosteen karkaamisen ja ummetuksen ehkäisemiseen.

 

Lisätietoja

Lue lisää Peristeen®-suolihuuhtelusta ennustettavaan suolen hallintaan.

Sulje
Usein kysyttyjä kysymyksiä suolihuuhtelusta

Usein kysyttyjä kysymyksiä suolihuuhtelusta

Löydä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin suolihuuhtelusta. Usein kysyttyjä kysymyksiä suolihuuhtelusta
Sulje

Usein kysyttyjä kysymyksiä suolihuuhtelusta

Nämä kysymykset on tarkoitettu oppaaksi tavallisimpiin kysymyksiin. Ota aina yhteys terveydenhoitoon, ennen kuin aloitat suolihuuhtelut. 

Mitä suolihuuhtelu on?

Suolihuuhtelussa vesi johdetaan suolistoon peräsuolikatetrilla. Vesi stimuloi suolen toimintaa ja huuhtoo pois ulosteet tyhjentäen suolen loppuosan. On tärkeää tehdä suolihuuhtelu säännöllisesti ummetuksen ja ulosteen karkaamisen välttämiseksi. Lue lisää Coloplastin Peristeen®-suolihuuhtelujärjestelmästä. 

Mistä voin ostaa Peristeen®-tuotteita?

Peristeen on reseptituote – ota yhteys lääkäriin. Ennen suolihuuhteluiden aloittamista on tärkeää, että olet keskustellut erikoislääkärin tai hoitajan kanssa siitä, kuinka se tehdään sekä olet saanut tuotteen käyttöohjeet. 

Kuinka usein suolihuuhtelu on tehtävä?

Useimmat tekevät suolihuuhtelun päivittäin. Säännölliseen rutiiniin pääsemiseen kuluu yleensä noin 3 kk. Kun suoli toimii säännöllisesti, voi riittää, että teet suolihuuhtelun joka toinen päivä. Ajan ja kokemuksen myötä löydät sinulle parhaiten sopivan tavan. On tärkeää tehdä suolihuuhtelu säännöllisesti ummetuksen ja ulosteen karkaamisen välttämiseksi. Kysy neuvoa lääkäriltäsi tai sairaanhoitajaltasi.

Mihin aikaan päivästä suolihuuhtelu on parasta tehdä?

Yritä löytää rutiini, jossa teet suolihuuhtelun aina samoihin aikoihin. Syöminen ja juominen auttavat suolen luonnollista toimintaa, joten noin 30 minuuttia aterian jälkeen on yleensä hyvä hetki. Älä kuitenkaan pelkää tehdä pieniä muutoksia päivän ohjelmasi mukaan.

Voinko matkustaa suolihuuhtelulaitteen kanssa?

Kyllä. Muista ottaa mukaan myös runsaasti kertakäyttöisiä katetreja, koska niitä ei ehkä ole myytävänä kaikkialla. Jos käytät suolihuuhtelua ulkomailla, käytä pullotettua tai jäähdytettyä keitettyä vettä, jos vesijohtoveden juominen ei ole turvallista. Muista, että elimistön tottuminen uuteen rutiiniin voi kestää hieman eri aikavyöhykkeillä. Saatat myös syödä erilaisia ruokia, mikä voi vaikuttaa suolen toimintaan.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos ulosteen karkailu jatkuu huuhteluiden välillä?

Jos sinulla ilmenee ulosteen karkaamista huuhteluiden välillä, se saattaa johtua suolen epätäydellisestä tyhjenemisestä johtuen ummetuksesta tai kovasta ulosteesta. Toisaalta saatat käyttää liikaa vettä huuhtelussa. Pyydä apua lääkäriltä tai sairaanhoitajalta suoliston hoitosuunnitelmaan. Peristeen®-anaalitamponi saattaa auttaa, jos ongelma jatkuu. 

Sulje

Suolihuuhteluopas

* pakollinen
Tilaussuostumusilmoitus (lyhytaikainen)
 

Tuotetukipalvelu

Peristeen Plus -suolihuuhtelulaitteen käyttäjiä palvelee Coloplast® Tuki –palvelu. Palvelu on suunniteltu auttamaan Peristeenin® käyttäjiä saamaan tuotteesta kaiken irti. Erityisen käyttökelpoinen se on, jos olet juuri aloittamassa hoitoa, koska ongelmatilanteissa voit aina soittaa asiantuntijoillemme.

Tutustu ja liity Coloplast Tuki -palveluun 

tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme (09) 8946 750

Käyttäjien tarinoita

Sulje

Tilaa ilmaisia näytteitä

Kiitos!

Näytetilauksesi on nyt lähetetty

Katso työpöytäversio