Valitse maa
Global
 

Oireet - suolentoimintaongelmat 

Tip Print Share

Jos suolesi tai sulkijalihaksesi ei toimi kunnolla, on todennäköistä, että kärsit ulosteinkontinenssista tai kroonisesta ummetuksesta. Voit kärsiä vain toisesta tai näistä molemmista yhtäaikaa. Syitä suolentoiminta ongelmiin on monia.

Jotkut suhteellisen yleiset, mutta vakavat,  suolentoimintaan  vaikuttavat oireet ovat:

Neurogeeninen suoli
Neurogeenisella suolella tarkoitetaan neurogeenisten toimintojen puutetta, jotka kontrolloivat suolen normaalia toimintaa. Neurogeeninen suoli voi johtaa ummetukseen, ulosteinkontinenssiin tai näihin molempiin.

Yksi neurogeenisen suolen aiheuttajista on selkäydinvamma. Selkäydinvamman vaikutus paksusuolen toimintaan riippuu siitä millä tasolla selkäydintä vammakohta sijaitsee. Vaurio alemmassa osassa selkäydintä johtaa usein suolen rentoutumiseen tai voimattomuuteen paksusuolen toiminnassa (veltto paksusuoli). Tämä johtaa hitaaseen suolen liikkeeseen ja hitaasti suolessa liikkuvaan ulosteeseen, ummetukseen, ulosteinkontinenssiin ja ongelmiin ulostaessa. Ulomman sulkijalihaksen hallinta voi myös häiriintyä lisäten ulosteinkontinenssin riskiä.

Selkäydinvamma vaikuttaa suolentoimintaan - vakavuus toimintahäiriöstä ja sen oireista riippuu siitä missä vamma esiintyy.

Vamman ollessa korkealla (neliraajahalvaus) yleisiä oireita ovat:

  • lisääntynyt ulostemassan kulkeutumisaika (ummetuksen riski lisääntyy)
  • yliaktiivisuus – useita kontrolloimattomia kouristuksia, jotka johtava jatkuvaan tyhjentämiseen
  • pieni kapasiteetti ulosteen pidättämiseen – hermot reagoivat jo pieneen ulostemäärään peräsuolessa 
  • vähentynyt kontrolli tai ei kontrollia ulommassa sulkijalihaksessa - tämä johtuu katkenneesta kommunikaatio yhteydestä ulostus keskuksen ja aivojen välillä ja voi johtaa ulosteinkontinenssiin

Matala selkäydinvamma (alaraaja halvaus) johtaa usein seuraavanlaisiin ongelmiin: lisääntynyt ulostemassan kulkeutumisaika, joka johtaa ummetukseen peräsuolen vasemmassa osassa

  • suurentunut peräsuolen tilavuus - hermot reagoivat vain kun suolessa on suuri määrä ulostetta
  • löysä alempi suolsto – suurentunut peräsuolen tilavuus voi johtaa ajan myötä löysään suoleen (veltto suoli), johtaen ulosteinkontinenssiin ja mahdollisesti myös ylisuureen peräsuoleen
  • vähentyneet peräaukon supistukset, vaikeuttaen suolen täydellistä tyhjentämistä
  • vähentynyt tai täydellinen kontrollin puute ulommassa sulkijalihaksessa

Kaikki nämä oireet voivat johtaa vakavaan ummetukseen ja ajan myötä myös suurentuneeseen suolistoon ja yli suureen peräsuoleen.

Muita mahdollisia neurogeenisen rakon aiheuttajia ovat spina bifida, multippeli skleroosi, ja diabetes.

Tulehtunut suolisto sairaus
Tulehtunut suolisto sairaus koostuu oireista joita tulehdus paksu- ja/tai ohut suolistossa aiheuttaa.

Kaksi tulehtuneen suolisto sairauden pää tyyppiä ovat  haavainen paksusuolen tulehdus ja Crohnin tauti. Nämä kaksi sairautta ovat hyvin samanlaiset. Suurimpana erona on, että Crohnin tauti voi ilmetä missä vaan ruuansulatusjärjestelmää, kun taas haavainen paksusuolen tulehdus voi esiintyä vain paksusuolen tai peräsuolen pinnalla. Tulehdus aiheuttaa usein vatsakipua ja ripulia, mutta se voi aiheuttaa myös ummetusta.

Syöpä paksusuolessa tai peräsuolessa
Syöpä paksusuolessa tai peräsuolessa tarkoittaa kontrolloimatonta solujen kasvua, joka voi johtaa siihen, että tämä kehon osa ei enää toimi oikein. Osa ihmisistä on saanut perintönä tilan, jota kutsutaan suvussa kulkevaksi  polyyppitauti, jossa suuri määrä ulkonevia, turvonneita ja paksuuntuneita kalvoja (polyyppeja) kehittyy  paksusuolen sisäpintaan. Nämä polyypit voivat myöhemmin muodostua pahanlaatuisiksi.

Divertikuliitti
Kun paine paksusuolessa nuosee, esimerkiksi ummetuksen vuoksi, voi muodostua pusseja joita kutsutaan divertikkeleiksi. Nämä pussit ovat hyvin yleisiä yli 60 vuotiailla ihmisillä ja useimmille ne eivät aiheuta mitään haittaa – osa ihmisistä ei edes tiedä, että hänellä on niitä. Kuitenkin joskus pussit tulehtuvat tai infektoituvat ja tällöin puhutaan divertikuliitista, joka aiheuttaa kipua, kuumetta, ripulia ja ummetusta.

Anna palautetta

Voit ottaa yhteyttä meihin täyttämällä allaolevan lomakkeen tai soittamalla meille (09) 8946750

Nimi* Sähköposti*
Viesti*
Max 500 sanaa
Asiakaspalvelu
098946750

Anna palautetta
09 8946 750