Valitse maa
Global
 

Säärihaavat 

Tip Print Share
Säärihaavat aiheutuvat tavallisesti jalkojen verenkierron riittämättömyydestä tai heikkenemisestä. Säärihaavat ovat yleisin kroonisten haavojen tyyppi. Ne muodostavat jopa 70% kaikista kroonisista haavoista. Säärihaavat jaetaan kolmeen päätyyppiin:
  • Laskimoperäiset säärihaavat (70%)
  • Valtimoperäiset säärihaavat (10%)
  • Haavat, jotka sekä laskimo- että valtimoperäisiä (10-15%)

Laskimoperäiset säärihaavat
Laskimoperäiset säärihaavat aiheutuvat joko laskimoiden toimintahäiriöistä tai pohjelihasten pumppaustehon riittämättömyydestä. Molemmissa tapauksissa verta ei palaudu sydämeen riittävästi. Tällöin laskimopaine nousee ja voi aiheutua ödeema. Lisäksi solujen välisen nesteen määrän lisääntyminen voi aiheuttaa solukuolemia ja haavaumia. Tämän vuoksi kompressiohoito on tärkeä osa laskimoperäisten säärihaavojen hoitoa.

Laskimoperäiset säärihaavat sijaitsevat usein nilkkojen alueella. Niille on tunnusomaista:
  • epäsäännöllinen muoto
  • ruskean värinen pigmentaatio haavaa ympäröivällä alueella, usein myös ekseemaa
  • normaali pulssi jalassa

Valtimoperäiset säärihaavat
Valtimoperäiset säärihaavat aiheutuvat tavallisesti jalkojen tai jalkaterien verenkierron riittämättömyydestä valtimoskleroosin vuoksi. Kun solut eivät saa riittävästi happea ja ravinteita, voi aiheutua kudoksen tuhoutumista ja haavaumia. Potilas voi tarvita leikkaushoitoa. Huomaa, että valtimoperäisiä säärihaavoja ei saa hoitaa komperssiohoidolla.

Valtimoperäiset säärihaavat sijaitsevat usein nilkkojen tai jälkaterän alueella. Niille on tunnusomaista:
  • melko epäsäännöllinen muoto
  • surkastunut, kalpea haavan ympärys iho
  • heikko pulssi jalassa

Sekoitus laskimo- ja valtimoperäistä  jalkahaavaa
Sekoitus laskimo- ja valtimoperäistä jalkahaavaa aiheutuu laskimo- ja valtimoperäisen sairauden vuoksi. Useimmilla potilailla, joilla näitä haavoja diagnosoidaan, on ollut aluksi laskimoperäisiä säärihaavoja, jotka ovat muuttuneet valtimoperäisiksi ajan myötä.

Esiintyvyys
CIA World Factbook [link: WC prevalence data 2007, CIA World Factbook ]- julkaisun mukaan Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa lähes kahdella miljoonalla ihmisellä, tyypillisesti vanhuksilla, on säärihaavoja. Vanhusväestön määrä kasvaa, joten säärihaavat saattavat yleistyä. Näiden potilaiden hoitoa on tehostettava sekä terveyskeskuksissa että sairaaloissa.

Säärihaavojen perussyiden poistaminen ja paras mahdollinen hoito auttavat niitä paranemaan. Biatain vaahtolevysidokset, Biatain, Biatain Ibu ja Biatain Ag ovat tehokkain tapa hoitaa erittäviä haavoja ja ne soveltuvat myös käytettäväksi kompressiohoidon kanssa.

Read more about wound care management

Anna palautetta

Voit ottaa yhteyttä meihin täyttämällä allaolevan lomakkeen tai soittamalla meille (09) 8946750

Nimi* Sähköposti*
Viesti*
Max 500 sanaa
Asiakaspalvelu
098946750

Anna palautetta
09 8946 750